Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sertés szabadtartás - Intenzív fajta, intenzív termelés szabadban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sertés szabadtartás - Intenzív fajta, intenzív termelés szabadban."— Előadás másolata:

1 Sertés szabadtartás - Intenzív fajta, intenzív termelés szabadban

2 Dráva Natura Kft. bemutatása  A Dráva Natura Kft. 2009. július 1.-én alakult.  Alapítója a barcsi székhelyű „Dráva-Coop” Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt.  A Dráva Natura Kft. a zárt nagyüzemi sertéstartás alternatívájaként kínálja a szabadban történő kocatartás és malacnevelés technológiáját.  Szabadtartású sertéstelepünk Barcs-Belcsapusztán található. A Dráva Natura Kft. a „Dráva-Coop” Zrt.-től bérelt állattartó telepen és a körülötte lévő területen gazdálkodik.

3 Technológiánk  A Dráva Natura Kft. által hazánkban használt tartástechnológia nem ismeretlen Európa nyugati részén. Elsősorban az óceáni éghajlatú területeken - Egyesült Királyság, Franciaország, Dánia – terjedt el.  Cégünk ennek a tartástechnológiának a magyarországi elterjesztését tűzte ki célul. Angliából származó információk és személyes, valamint az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalatai alapján mára kidolgoztuk a szabadtartásos sertéstartás hazai viszonyokra adaptált, és kontinentális éghajlati viszonyaink közt is sikerrel alkalmazható változatát.

4 Fajta  A fajták közül a lapály és duroc szintetikus vonalainak keresztezéséből származó a Rattlerow-Seghers kocákra eset a választásunk.  A termelési célnak megfelelően erre az anyai vonalra vagy közvetlenül végtermék előállító kan spermáját használhatjuk, és hízó végterméket kapunk vagy egy anyai tulajdonságokra szelektált kan használatával tenyész süldőket állíthatunk elő.

5 Előnyök  A sertések szabadban történő elhelyezése jobb állategészségügyi helyzetet teremt, mint amit egy átlagos nagyüzemi zárt technológia mellett biztosítani lehet.  A kiesésből eredő veszteségek jelentősen mérsékelhetőek és lehetőségünk nyílik arra, hogy tenyészállatainkat hosszabb időn át, több cikluson keresztül a termelésben tartsuk.

6  A szabadban történő elhelyezés esetében a gyógyszer és a közüzemi költségek (víz, gáz, elektromos áram) jóval alacsonyabbak, mint a zárt tartás esetében.  Előnye továbbá, hogy a gazdasági méret folyamatosan alakítható. Ennek megfelelően merül fel a beruházás finanszírozási igénye. Ebből az is kitűnik, hogy nem kizárólag nagy létszámú telepek kialakítására alkalmas, ellenkezőleg, házkörüli vagy kisgazdasági méretekben is optimális.

7 Tartási technológia  A mobil épületek egyidejűleg látnak el épület és technológiai funkciót, ezért az 1 m 2 -re jutó költségük töredéke, mint a zárt telepnek.  A sertések kerítéssel körülvett, úgynevezett tenyész kertekben kerülnek elhelyezésre.  A kertek kerítése az állatok felőli oldalon elektromos védelemmel (villanypásztor) is el van látva.

8 Csoportos tartás  Az állatokat az időjárás viszontagságaitól önhordó, mozgatható konténerek védik.  Ezeknek alapvetően három változatát különböztetjük meg.  A kocák, kocasüldők csoportos elhelyezésére szolgáló nagyobb méretű konténer 12-14 állat számára elegendő. Ezekből annyi helyezhető el egy kertben, hogy 1 ha területre legfeljebb 30-40 koca kerüljön.

9 Elletői elhelyezés  Az ellő és a szoptató kocák külön elkerített részben, az állatok egyenkénti elhelyezésére alkalmas, szigetelt, mobil konténerekben tarthatóak.  Az ellető konténer egyszerre ól és elletői technológia is, amely rendelkezik melegpadozattal, agyonnyomás gátló szerkezettel és fűtési opcióval is.

10 Növendék nevelés  A harmadik típusú mobil építmény egy kifutóval kiegészített, alacsony belmagasságú konténer ól, ahol a malacokat a választásuktól a hizlaldába telepítésükig tartjuk növekvő almon.  Az etetésük, itatásuk a konténeren belül van megoldva.

11  Tartásmódunk tehát az elhelyezés kivételével minden elemében intenzív és alkalmas a legmodernebb állattenyésztési eljárások alkalmazására.  A genetikai képességek kifejtését a legjobb szakemberek bevonásával előállított takarmányok segítik.  A takarmányozási rendszerünket a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt.-vel közösen alakítottuk ki.

12  A tartásmód kialakításánál fontos szempont az ökológiailag fenntartható gazdálkodásra való törekvés.  Ezen tartási technológiával olyan területek is hasznosíthatóvá válhatnak, amelyek parlag területek voltak.  Így az általunk bemutatott tartástechnológia a kedvezőtlen gazdasági és természeti adottságú területek hasznosításával alkalmas lehet a hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatására is.

13 Amit kínálni tudunk  A Dráva Natura Kft. a hazai sertéstenyésztőknek, sertéstartóknak egyaránt kínál magas genetikai színvonalú tenyészállatot és egészséges, ellenálló hízóalapanyagot.  A feldolgozóknak és rajtuk keresztül a fogyasztóknak egészséges, magas élvezeti értékű végtermékkel tud szolgálni.  Emellett komplex tartási-, takarmányozási-, szaporítási technológiát is kínál, beleértve a tartáshoz szükséges elhelyezési technológia gyártását, forgalmazását is.

14 Köszönjük a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Sertés szabadtartás - Intenzív fajta, intenzív termelés szabadban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések