Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Avagy a vagyon visszaszerzésének lehetséges módjai…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Avagy a vagyon visszaszerzésének lehetséges módjai…"— Előadás másolata:

1 Avagy a vagyon visszaszerzésének lehetséges módjai…
Hová tűnt a vagyon ? Avagy a vagyon visszaszerzésének lehetséges módjai… Összeállította: Filip György

2 Általában vagyontalan cégek felszámolása a feladatunk
Van könyvvezetés, az iratok teljesek, vagy hiányosak. Nincs se ügyvezető, se irat (de vagyon esetleg fellelhető).

3 I. Van könyvvezetés, az iratok teljesek vagy hiányosak
Megnézzük az eszköz változást, illetve a kötelezettség változást. Ha szinkronban csökken, akkor azt nézzük meg, hogy a kötelezettségek közül mely kötelezettségek csökkentek nagyobb mértékben.

4 I/a Eszköz/kötelezettség csökken
Ha – mondjuk – társ cég-, vagy tagi kölcsön kötelezettség csökken, a Cstv. 40.§. szerint lehet esetleg megtámadni Ingatlan esetén földhivatali nyilvántartás  szerződés kikérése Gépjármű esetén KEKKH szerződés kikérése (ár általában nem szerepel benne) számla? NAV foglalási jegyzőkönyv sok esetben csak nyilvántartás alapján történik, ettől még nincs meg az ingóság!

5 I/b Nem csökken a kötelezettség, de az eszközök eltűnnek ?!
Eredménykimutatás jelentős veszteség  OKOK? Rendkívül magas anyagköltség megvizsgálni, hogy a tevékenység érdekében merült-e fel? Nagy bérköltség tényleges, vagy fiktív foglalkoztatás volt? Nagy rendkívüli ráfordítás  mi az ok?

6 I/c A mérleg tartalmaz eszközöket, de azok jelentősen túlértékeltek, vagy nincsenek meg
Túlértékelt vagyoni eszköz esetén történt-e kicserélés  valós érték helyett bóvli „betolása” a felszámolásba Pénzeszköz helyett külföldi vagy hajléktalan veszi kölcsönbe a pénzt  természetesen készpénzben!

7 II. Nincs könyvvezetés / nincs irat!
Hitelezői igények mivel kapcsolatban kerültek bejelentésre? Gépjármű adó van vagy volt gépjármű Ingatlan adó van vagy volt ingatlan Foglalási jegyzőkönyv mi lett a lefoglalt eszközzel? Szállítói számla tárgyi eszközről vagy szolgáltatásról  mi lett ezekkel? Szolgáltatói számla  van vagy volt víz, gáz, villany fogyasztási hely  ingatlan?

8 II. Nincs könyvvezetés / nincs irat!
Ingatlan és gépjármű esetén közhiteles nyilvántartások  szerződések kikérése  hosszadalmas! Helyszíni információ szerzés  csak ingatlan esetén.

9 Peres eljárás Mielőtt a peres eljárást elindítja a felszámoló, érdemes megvizsgálni, kivel szemben kell megindítani: gazdasági társaság  stabil, fizetőképes? magánszemély  fellelhető-e? Dokumentáltság megfelelő-e? Finanszírozható-e az eljárás (szakértői díjak!)?

10 Néhány konkrét példa 1. Tagi kölcsön visszakövetelés
2. Törzstőke visszakövetelés 3. Ingatlan adás-vétel érvénytelenítés 4. Mérlegben szereplő vagyon át nem adása 5. Mérlegben szereplő korábbi vagyon át nem adása 6. Osztalék kifizetés megtámadása 7. Házipénztár át nem adása 8. Ügyvezetői twevékenység során okozott kár 9. Reménytelen ügyben vagyon visszaszerzése 10. Jogtalanul kifizetett munkabér visszakövetelése

11 Megítélt követelések Jogerős bírósági ítéletek elfogadása vagyonfelosztásként Ügyvédi költségek elismerése Végrehajtói díj jellemzően nem előlegezhető!

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Avagy a vagyon visszaszerzésének lehetséges módjai…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések