Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

31. Szappan habzása vízben, savas és lúgos oldatban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "31. Szappan habzása vízben, savas és lúgos oldatban"— Előadás másolata:

1 31. Szappan habzása vízben, savas és lúgos oldatban

2 Szükséges Eszközök: Anyagok: főzőpoharak kémcsövek univerzálindikátor
csipesz vegyszeres kanál Anyagok: sósav NaOH-oldat desztillált víz csapvíz

3 Kísérlet leírása Négy kémcsőben az alábbi folyadékok vannak: sósav, nátrium-hidroxid-oldat, csapvíz, desztillált víz. Az oldatok kis részletéhez univerzálindikátort adagolunk és megfigyeljük a változást. Ezután az oldatok újabb részleteihez szappanforgácsot adunk, majd a kémcsövek tartalmát alaposan összerázzuk.

4 Tapasztalat Sósavoldatban a kémhatás savas, csapvízben és desztillált vízben semleges (közel semleges), nátrium-hidroxid oldatban lúgos. Sósavban a szappan nem habzik, csapadékkiválás figyelhető meg. Lúgban a szappan habzik. Desztillált vízben erőteljes habképződés figyelhető meg, csapadékkiválás nincs. Csapvízben a szappan nem habzik, csapadékkiválás figyelhető meg.

5 Tapasztalat

6 Magyarázat Univerzálindikátorral meg tudjuk állapítani, hogy melyik főzőpohárban van a sósav ill. a nátrium-hidroxid-oldat. A sósav kiszorítja a sztearinsavat sójából, így nem képződhetnek micellák, ezért habképződés nem jön létre. A csapadékot a disszociálatlan sztearinsav molekulák adják. Lúg oldatban sztearátionok vannak jelen, ezért micellák képződhetnek, így létrejöhet a habképződés. Desztillált vízben szintén képődnek micellák, ezért itt is tapasztalunk habképződést. A csapvízben lévő Mg2+-és Ca2+-ionok a sztearátionokkal csapadékot képeznek, ezért micellaképződés nem jön létre, így hab nem képződik.


Letölteni ppt "31. Szappan habzása vízben, savas és lúgos oldatban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések