Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szappanok káros hatásai. A szappanok bőrre gyakorolt hatása  A bőr legfelsőbb rétegét alkotó elszarusodott sejtek igen érzékenyek a vízveszteségre.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szappanok káros hatásai. A szappanok bőrre gyakorolt hatása  A bőr legfelsőbb rétegét alkotó elszarusodott sejtek igen érzékenyek a vízveszteségre."— Előadás másolata:

1 A szappanok káros hatásai

2 A szappanok bőrre gyakorolt hatása  A bőr legfelsőbb rétegét alkotó elszarusodott sejtek igen érzékenyek a vízveszteségre mivel nagyon alacsony a víztartalmuk.  A hagyományos szappanok használata során a szappan mindig kémiai reakcióba lép a vízben lévő kalciummal, melynek folyamán "mészszappan" keletkezik a bőr felszínén.

3 A szappanok bőrre gyakorolt hatását nem a megjelenési formája határozza meg, hogy folyékony vagy szilárd halmazállapotú, hanem az összetétele. Előfordul, hogy érzékenység alakul ki a tisztálkodó szerek összetevőivel szemben. Az ilyen viszonylag ritka reakciókért a szappanokban lévő illatanyagok, konzerválószerek a felelősek. A bőr védekező képessége az életkor előre haladtával is csökken így növekszik az érzékeny, száraz bőrű emberek aránya.

4 A szappan nem alkalmas: o Gyapjúból készült ruhanemű mosására o Hajmosásra o És bőrt is károsítja.

5 A kemény vízből magas hőmérsékleten vízkő (CaCO3) válik ki.  A sima csapvíz nem csak vizet tartalmaz, hanem különböző oldott ásványi anyagokat is, leggyakrabban kalcium- és magnézium- karbonátokat.  A vízzel együtt áramló szén-dioxid a vízzel hidrogén-karbonátot alkotva tartja oldott állapotban az ásványi anyagokat. CaCO 3 + H 2 CO 3 ↔ Ca(HCO 3 ) 2 MgCO 3 + H 2 CO 3 ↔ Mg(HCO 3 ) 2

6 Kemény vízben a szappanionok Ca2+ vagy Mg2+ ionokkal oldhatatlan, szürke csapadékot képeznek, amely rátapad a textília felületére, így a tisztító hatás csökken. 2 C 17 H 35 COO - + Ca 2+ → Ca(C 17 H 35 COO) 2 sztearátion ↓ ↓ kálcium-sztearát

7 A vízlágyító szerek megakadályozzák a vízkő kiválását a kemény vízből.  A vízlágyítás az a folyamat, amikor a kivált és lerakodott ásványi anyagokat valamilyen savval (pl. sósav - HCl) újra oldatba visszük. Ilyenkor szén-dioxid-felszabadulás (gázfejlődés) közben valamilyen oldható só (pl. a sósav esetén kalcium- vagy magnézium-klorid keletkezik. CaCO 3 + 2 HCl = CaCl 2 + CO 2 MgCO 3 + 2 HCl = MgCl 2 + CO 2


Letölteni ppt "A szappanok káros hatásai. A szappanok bőrre gyakorolt hatása  A bőr legfelsőbb rétegét alkotó elszarusodott sejtek igen érzékenyek a vízveszteségre."

Hasonló előadás


Google Hirdetések