Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Orvosi széntabletta adszorpciójának vizsgálata ammóniával

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Orvosi széntabletta adszorpciójának vizsgálata ammóniával"— Előadás másolata:

1 Orvosi széntabletta adszorpciójának vizsgálata ammóniával

2 Szükséges Eszközök: • kémcsövek, kémcsőtartók, üvegtál, fecskendők (+kétfuratú gumidugók), csipesz, óraüveg Anyagok: • higany, ammónium-klorid, nátrium-hidroxid, széntabletta

3 Kísérlet leírása Nátrium-hidroxid pasztillára cc.ammónium- klorid oldatot öntünk, a keletkező gázt egy szájával lefelé fordított kémcsőben felfogtuk. Ezután a higannyal teli kádra széntablettát helyeztünk, majd a gázzal teli kémcsövet ráhelyeztük.

4 Tapasztalat Az ammónia-gáz fajsúlya kisebb, mint a levegőé, ezért szájával lefelé fordított kémcsőben kell felfogni. Az ammónia-gázzal teli kémcsövet a higany kádra helyezzük, ezáltal a higany szint megemelkedik (a rajta levő széntablettával együtt).

5 Magyarázat Az ammónia-gáz fajsúlya kisebb, mint a levegőé, ezért szájával lefelé fordított kémcsőben kell felfogni. A kémcsőben lévő ammónia-gáz nyomása nagyjából megegyezik a külső környezet nyomásával. A széntabletta felszínén sok ammónia adszorbeálódik, ezáltal a nyomás a kémcsőben lecsökken, a higanyszint megemelkedik, a rajta lévő széntablettával együtt. Ha higany helyett vízzel végeztük volna a kísérletet, akkor az ammónia beleoldódott volna a vízbe. Ammónia ammónium-kloridból is előállítható.

6 Magyarázat


Letölteni ppt "Orvosi széntabletta adszorpciójának vizsgálata ammóniával"

Hasonló előadás


Google Hirdetések