Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. Kísérletek kén-hidrogénnel

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. Kísérletek kén-hidrogénnel"— Előadás másolata:

1 1. Kísérletek kén-hidrogénnel
Általános gázfejlesztés fecskendős módszerrel

2 Szükséges Eszközök: kémcső gumidugó orvosi tű 2 cm3-es fecskendő
Anyagok: folyadék szilárd anyag

3 A kísérlet leírása Egy kémcsőbe szilárd anyagot teszünk majd egy gumidugóval zárjuk. A gumidugót két orvosi tűvel szúrjuk át. Az egyik tűhöz egy 2 cm3-es a másikhoz pedig egy 20 cm3-es fecskendőt csatlakoztatunk. A kisebbik fecskendő folyadékot tartalmaz, míg a másikat üresen hagyjuk.

4 Tapasztalat A szilárd anyag reagál a folyadékkal, majd gáz fejlődik, amit a 20 cm3-es fecskendővel felfogunk.

5 Kísérletek kén-hidrogénnel
Kén-hidrogén fejlesztése

6 A kísérlethez szükséges
Eszközök: kémcső gumidugó orvosi tű 2 cm3-es fecskendő 20 cm3-es fecskendő Anyagok: vas(II)-szulfid sósav

7 A kísérlet leírása Kén-hidrogént fecskendős-módszerrel állítunk elő. A kémcsőbe vas(II)-szulfidot teszünk majd sósavat csepegtetünk hozzá.

8 Tapasztalat A vas(II)-szulfid reagál a sósavval és kén-hidrogén gáz keletkezik.

9 Magyarázat HCl + FeS = H2S + FeCl2

10 Kísérletek kén-hidrogénnel
Fém-szulfidok leválásának szemléltetése

11 A kísérlethez szükséges
Eszközök: gázfejlesztéshez szükséges eszközök kémcsövek kémcsőtartó állvány fecskendők Anyagok: kén-hidrogén-gáz ezüst-nitrát-oldat réz(II)-szulfát-oldat antimon(III)-fluorid-oldat kadmium-szulfát-oldat cink-klorid-oldat

12 A kísérlet leírása Öt kémcsőben, öt különböző oldatot találunk. Az egyikben ezüst-nitrát oldatot (AgNO3), a másikban réz(II)-szulfát oldatot (CuSO4), antimon(III)-fluorid oldatot (SbF3), majd kadmium-szulfát oldatot (CdSO4) és cink-klorid oldatot (ZnCl2). Ezután a fecskendős módszerrel fejlesztett kén-hidrogént az oldatokhoz adjuk.

13 Tapasztalat Az oldatokhoz hozzáadott kén-hidrogén hatására színváltozást tapasztalhatunk. 1. fekete 2. fekete 3. narancssárga 4. citromsárga 5. fehér

14 Magyarázat A szulfidion a legtöbb fémionnal különböző színű, igen rosszul oldódó csapadékot képez. Ezért az analitikai kémiában reagensként használják. A végment reakciók: 2Ag+ + S2- = Ag2S fekete csapadék Cu2+ + S2- = CuS fekete csapadék 2Sb3+ + 3S2- = Sb2S3 narancssárga csapadék Cd2+ + S2- = CdS citromsárga csapadék Zn2+ + S2- = ZnS fehér csapadék

15 Kísérletek kén-hidrogénnel
A kén-hidrogén, mint redukálószer

16 A kísérlethez szükséges
Eszközök: gázfejlesztéshez szükséges eszközök kémcsövek kémcsőtartó-állvány fecskendők Anyagok: kálium-jodidos jódoldat kén-hidrogén gáz

17 A kísérlet leírása Egy kémcsőbe kálium-jodidos jódoldatot töltünk majd kén-hidrogént adagolunk hozzá. Az oldat eredeti színe: I2 – sötétbarna.

18 Tapasztalat A jódoldat, kén-hidrogén hatására elveszti sötétbarna színét, majd sárga, csapadékos oldat keletkezik, a kénkiválás miatt.

19 Magyarázat A szulfidion redukálja a jódot: H2S + I2 = S + 2I- + 2H+

20 Kísérletek kén-hidrogénnel
Kén-hidrogén égése

21 A kísérlethez szükséges
Eszközök: gázfejlesztéshez szükséges eszközök Bunsen-égő tál Anyagok: vas(II)-szulfid sósav víz

22 A kísérlet leírása Kén-hidrogént fejlesztünk fecskendős-módszerrel. A 20 cm3-is fecskendőbe felfogott kén-hidrogén gázt lezárjuk egy orvosi tűvel. Az égetéshez Bunsen-égőt használunk. A tű hegyét a lángba helyezzük majd lassan nyomni kezdjük fecskendőt. Mikor látjuk égni a kén-hidrogén-gázt, az előkészített vízzel telt tálkához helyezzük, majd a víz felszínére fújjuk.

23 Tapasztalat Az égő kén-hidrogén-gáz vízre fújva fehér csapadékot hagy maga után, és így „írni” lehet a víz felszínén. A folyamat során kénkiválás történik.

24 Magyarázat 2 H2S + O2 = 2 H2O + S


Letölteni ppt "1. Kísérletek kén-hidrogénnel"

Hasonló előadás


Google Hirdetések