Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

I. kationosztály elemzése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "I. kationosztály elemzése"— Előadás másolata:

1 I. kationosztály elemzése
Készítette Fogarasi József Lektorálta dr. Golopencza Pálné 2011

2 I. kationosztály Ezüstion: Ólomion: Higany(I)ion:
Valamennyi ion színtelen. Közös jellemzőjük, hogy sósavval fehér csapadékot képeznek. Írd fel ezeket a reakciókat! Kiindulási anyagként az ionok nitrát-sóit használd! AgNO3 + HCl = AgCl + HNO3 Mi a hiba? Ezek tehát az osztályreakciók. A sósav pedig az osztályreagens. Pb(NO3)2 + 2 HCl = PbCl2 + 2 HNO3 Mi a hiba? Hg2(NO3)2 + 2 HCl = Hg2Cl2 + 2 HNO3 Mi a hiba?

3 világossárga csapadék
Jujjjjj, Ajvé……….. Nahát, ejnye! Kettesek! Tűnés! Az ezüstion reakciói Kiindulás Reagens Észlelés Reakció AgNO3 sósav HCl fehér, túrós csapadék AgNO3 + HCl = AgCl + HNO3 AgCl forró víz nem oldódik ammónia-oldat NH3 AgCl oldódik AgCl NH3 = [Ag(NH3)2]Cl 2 salétromsav HNO3 [Ag(NH3)2]Cl opalizál [Ag(NH3)2]Cl + HNO3 = NH4NO3 + AgCl 2 2 kálium-jodid KI világossárga csapadék AgNO3 AgNO KI = AgI + KNO3 2 2 Az ezüst jelenléte csak akkor bizonyított, ha a fehér csapadékból az ammóniaoldat hatására keletkezett komplexből a savanyítás hatására visszaáll a csapadék. Ilyenkor már nem lesz sok, „túrós” csapadék, mert a végére az oldat nagyon felhígul. Ekkor már csak azt látjuk, hogy az oldat zavarossá, azaz opálossá válik. Ezt a zavarosságot a szilárd AgCl okozza.

4 fehér, kristályos csapadék
Az ólomion reakciói Kiindulás Reagens Észlelés Reakció Pb(NO3)2 fehér, kristályos csapadék sósav HCl Pb(NO3)2 + HCl = PbCl HNO3 2 2 PbCl2 forró víz oldódik PbCl2 = Pb Clˉ 2 (disszociáció történt) ammónia-oldat NH3 nem oldódik PbCl2 kálium-jodid KI sárga csapadék Pb(NO3)2 Pb(NO3) KI = PbI KNO3 2 2

5 A higany(I)ion reakciói
Kiindulás Reagens Észlelés Reakció Hg2(NO3)2 fehér, porszerű csapadék sósav HCl Hg2(NO3)2 + HCl = Hg2Cl HNO3 2 2 Hg2Cl2 forró víz nem oldódik +1 +2 ammónia-oldat NH3 Hg2Cl2 + NH3 = Hg(NH2)Cl + Hg + NH4Cl 2 meg-feketedik Hg2Cl2 1 1 lkkt. 1 Hg(NH2)Cl: higany-amido-klorid kálium-jodid KI narancs-vörös csapadék Hg2(NO3)2 Hg2(NO3) KI = Hg2I KNO3 2 2 A Hg2Cl2 triviális neve a kalomel, ami annyit jelent: szép fekete. Fehér színű, zsíros tapintású, nagy sűrűségű por. Nevét az ammóniával való reakciójáról kapta, mert ilyenkor megfeketedik. A fekete színt a kolloid eloszlású higany okozza, a higany-amido-klorid fehér színű.

6 Az 1. kationosztály szétválasztása (1)
1. lépés: Homogenizálás, másik kémcsőbe való átöntéssel. 2. lépés: 2-3 cm3 törzsoldathoz sósav osztályreagenst adunk. Ha nincs csapadék, akkor nincs I. kationosztály!!! fehér csapadék 3. lépés: A csapadékot tiszta kémcsőbe szűrjük. A csapadék tartalmazza az I. kationosztály ionjait. A szűrletben van az összes többi, nem I. kationosztályba tartozó ion. A csapadékra a szűrletet többször visszaöntjük!

7 Az 1. kationosztály szétválasztása (2)
4. lépés: A csapadékra forró vizet öntünk és egy másik tiszta kémcsőbe szűrjük. A szűrlethez KI-ot adunk A szűrletet legalább kétszer melegen felöntjük a szűrő-papírra! Ha sárga csapadék jelenik meg, akkor kimutattuk az Pb2+-iont. Pb2+ 5. lépés: A csapadékra NH3oldatot öntünk és egy másik tiszta kémcsőbe szűrjük. + NH3-oldat + HNO3 savas kémhatásig Csapadék megfeketedett: Hg2+ 2 Opalizál: visszaállt az AgCl csapadék A kezdetben opálos szűrletet kitisztulás-ig újra kell szűrni. A szűrletben van az ezüstion aminkomplexe. Ag+

8 Bal oldalon, az eredmény oszlopába kell beírni a talált ion képletét!
Az elemezés, mint minden labormunka, akkor fejeződik be, ha dokumentáltuk az eredményt. Report sheet Ennek érdekében a mérési füzetben folyamatosan jegyezd fel az összes munkafázist, és az észleléseket! Jegyzőkönyv elkészítésekor csak a talált ionokat kell rögzíteni. Bal oldalon: Táblázat, amely tartalmazza a kiindulási anyagokat, a reagenseket és az észleléseket. Kiindulás Reagens Észlelés Eredmény Jobb oldalon: Azokat a reakciókat kell felírni, amelyeket a talált ionokkal elvégeztél, amelyek bizonyítják azok jelenlétét. Bal oldalon, az eredmény oszlopába kell beírni a talált ion képletét!

9 És aki mindent jól csinált, és jól is adminisztrált, az élvezheti a jól végzett munka eredményét:
Vége


Letölteni ppt "I. kationosztály elemzése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések