Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

I. kationosztály elemzése Készítette Fogarasi József 2011 Lektorálta dr. Golopencza Pálné.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "I. kationosztály elemzése Készítette Fogarasi József 2011 Lektorálta dr. Golopencza Pálné."— Előadás másolata:

1 I. kationosztály elemzése Készítette Fogarasi József 2011 Lektorálta dr. Golopencza Pálné

2 I. kationosztály Ezüstion:Ólomion:Higany(I)ion: Valamennyi ion színtelen. Közös jellemzőjük, hogy sósavval fehér csapadékot képeznek. Írd fel ezeket a reakciókat! Kiindulási anyagként az ionok nitrát-sóit használd! AgNO 3 + HCl = AgCl + HNO 3 Pb(NO 3 ) 2 + 2 HCl = PbCl 2 + 2 HNO 3 Hg 2 (NO 3 ) 2 + 2 HCl = Hg 2 Cl 2 + 2 HNO 3 Mi a hiba? Ezek tehát az osztályreakciók. A sósav pedig az osztályreagens.

3 Az ezüstion reakciói KiindulásReagensÉszlelésReakció AgNO 3 AgNO 3 + HCl = AgCl + HNO 3 [Ag(NH 3 ) 2 ]Cl + HNO 3 = NH 4 NO 3 + AgCl AgCl + NH 3 = [Ag(NH 3 ) 2 ]Cl fehér, túrós csapadék oldódik opalizál AgCl salétromsav HNO 3 ammónia- oldat NH 3 sósav HCl [Ag(NH 3 ) 2 ]Cl 2 Az ezüst jelenléte csak akkor bizonyított, ha a fehér csapadékból az ammóniaoldat hatására keletkezett komplexből a savanyítás hatására visszaáll a csapadék. Ilyenkor már nem lesz sok, „túrós” csapadék, mert a végére az oldat nagyon felhígul. Ekkor már csak azt látjuk, hogy az oldat zavarossá, azaz opálossá válik. Ezt a zavarosságot a szilárd AgCl okozza. 22 AgClforró víznem oldódik világossárga csapadék kálium-jodid KI AgNO 3 + KI = AgI + KNO 3 2 2 AgNO 3 Jujjjjj, Ajvé……….. Nahát, ejnye! Kettesek! Tűnés!

4 Az ólomion reakciói KiindulásReagensÉszlelésReakció Pb(NO 3 ) 2 Pb(NO 3 ) 2 + HCl = PbCl 2 + HNO 3 PbCl 2 = Pb 2+ + Cl ˉ fehér, kristályos csapadék oldódik nem oldódik PbCl 2 ammónia- oldat NH 3 forró víz sósav HCl PbCl 2 2 sárga csapadék 2 2 (disszociáció történt) kálium- jodid KI Pb(NO 3 ) 2 + KI = PbI 2 + KNO 3 2 2 Pb(NO 3 ) 2

5 A higany(I)ion reakciói KiindulásReagensÉszlelésReakció Hg 2 (NO 3 ) 2 fehér, porszerű csapadék meg- feketedik ammónia- oldat NH 3 sósav HCl Hg 2 Cl 2 narancs- vörös csapadék 22 kálium- jodid KI Hg 2 (NO 3 ) 2 + KI = Hg 2 I 2 + KNO 3 2 2 Hg 2 (NO 3 ) 2 Hg 2 Cl 2 + NH 3 = Hg(NH 2 )Cl + Hg + NH 4 Cl +10+2 lkkt. 1 11 11 2 A Hg 2 Cl 2 triviális neve a kalomel, ami annyit jelent: szép fekete. Fehér színű, zsíros tapintású, nagy sűrűségű por. Nevét az ammóniával való reakciójáról kapta, mert ilyenkor megfeketedik. A fekete színt a kolloid eloszlású higany okozza, a higany-amido-klorid fehér színű. Hg(NH 2 )Cl: higany-amido-klorid Hg 2 (NO 3 ) 2 + HCl = Hg 2 Cl 2 + HNO 3 Hg 2 Cl 2 forró víznem oldódik

6 fehér csapadék Az 1. kationosztály szétválasztása (1) 1. lépés: Homogenizálás, másik kémcsőbe való átöntéssel. 2. lépés: 2-3 cm 3 törzsoldathoz sósav osztályreagenst adunk. Ha nincs csapadék, akkor nincs I. kationosztály!!! 3. lépés: A csapadékot tiszta kémcsőbe szűrjük. A csapadékra a szűrletet többször visszaöntjük! A csapadék tartalmazza az I. kationosztály ionjait. A szűrletben van az összes többi, nem I. kationosztályba tartozó ion.

7 Az 1. kationosztály szétválasztása (2) 4. lépés: A csapadékra forró vizet öntünk és egy másik tiszta kémcsőbe szűrjük. 5. lépés: A csapadékra NH 3 oldatot öntünk és egy másik tiszta kémcsőbe szűrjük. A szűrletet legalább kétszer melegen felöntjük a szűrő- papírra! Ha sárga csapadék jelenik meg, akkor kimutattuk az Pb 2+ - iont. Pb 2+ Csapadék megfeketedett: Hg 2+ 2 Ag + + HNO 3 savas kémhatásig Opalizál: visszaállt az AgCl csapadék A szűrlethez KI-ot adunk + NH 3 -oldat A szűrletben van az ezüstion aminkomplexe. A kezdetben opálos szűrletet kitisztulás- ig újra kell szűrni.

8 Az elemezés, mint minden labormunka, akkor fejeződik be, ha dokumentáltuk az eredményt. Ennek érdekében a mérési füzetben folyamatosan jegyezd fel az összes munkafázist, és az észleléseket! Jegyzőkönyv elkészítésekor csak a talált ionokat kell rögzíteni. Bal oldalon: Táblázat, amely tartalmazza a kiindulási anyagokat, a reagenseket és az észleléseket. Jobb oldalon: Azokat a reakciókat kell felírni, amelyeket a talált ionokkal elvégeztél, amelyek bizonyítják azok jelenlétét. Bal oldalon, az eredmény oszlopába kell beírni a talált ion képletét! KiindulásReagensÉszlelésEredmény

9 És aki mindent jól csinált, és jól is adminisztrált, az élvezheti a jól végzett munka eredményét:


Letölteni ppt "I. kationosztály elemzése Készítette Fogarasi József 2011 Lektorálta dr. Golopencza Pálné."

Hasonló előadás


Google Hirdetések