Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Minőség menedzsment 6.előadás Az EFQM modell. 1992 - csak vállalkozások pályázhatták meg 1996 - közszolgálati szervezetek is, 1997-től pedig üzleti egységek,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Minőség menedzsment 6.előadás Az EFQM modell. 1992 - csak vállalkozások pályázhatták meg 1996 - közszolgálati szervezetek is, 1997-től pedig üzleti egységek,"— Előadás másolata:

1 Minőség menedzsment 6.előadás Az EFQM modell

2 1992 - csak vállalkozások pályázhatták meg 1996 - közszolgálati szervezetek is, 1997-től pedig üzleti egységek, valamint 250 személynél kevesebbet alkalmazó kis- és középvállalkozások is. 2 terület  Az Adottságok értékelésekor arra keresnek választ az értékelők, hogy a szervezet hogyan, milyen módszerek alkalmazásával éri, érte el eredményeit, illetve milyen eszközökkel biztosítható az elért eredmények fenntarthatósága.  Az Eredmények értékelésekor azt vizsgálják az értékelők, hogy az elmúlt 3- 5 évben milyen eredményeket ért el a szervezet, és hogyan prognosztizálja azok jövőbeni alakulását. 9 kritérium (dolgozói elégedettség és társadalmi hatás is szerepel) 32 alkritérium www.kivalosag.hu

3 EFQM alapelvei  Eredményorientáltság - mennyire sikerül egyensúlyba hozni és kielégíteni valamennyi érdekelt fél (alkalmazottak, ügyfelek, külső partnerek, a helyi illetve az egész társadalom, továbbá az adott szervezetben pénzügyi érdekeltséggel rendelkezők) szükségleteit.  Vevőközpontúság  Vezetés és a célok következetessége - a vezetők magatartása világos és egységes célokat fogalmaz meg, továbbá olyan környezetet hoz létre, amelyben maga a szervezet és az alkalmazottak kitűnően tudnak teljesíteni  Folyamatokon és tényeken való irányítás - akkor hatékony a szervezet tevékenysége, ha minden egymással összefüggő tevékenységet jól megértenek, és módszeresen irányítanak.  Emberek fejlesztése és bevonása  Folyamatos tanulás, innováció és javulás  Partneri kapcsolatok fejlesztése  A közösségért érzett felelősség

4 EFQM modell Vezetés Emberek Stratégia Erőforrások és partner kapcsolatok Munkatársakk al kapcsolatos eredmények Vevőkkel kapcsolatos eredmények Társadalmi megítélés eredményei Folyamat, termék, szolgáltat ás Kulcs eredmények Adottságok Eredmények Tanulás, kreativitás és innováció 150 pont 100 pont

5 Vezetés (100 pont) Elkötelezettség, példamutatás, részvétel: 1.a A vezetők kialakítják a szervezet küldetését, jövőképét, értékrendjét és etikai alapelveit, és példaként szolgálnak. 1.b A vezetők meghatározzák, nyomon követik, felülvizsgálják és személyesen irányítják s ösztönzik a szervezet irányítási rendszerének és teljesítményének fejlesztését. 1.c A vezetők elkötelezetté teszik a külső érintetteket. 1.d A vezetők megerősítik a Kiválóság kultúráját a munkatársakkal közösen. 1.e A vezetők biztosítják, hogy a szervezet rugalmas legyen és hatékonyan menedzselje a változásokat.

6 Stratégia (100 pont) 2.a A stratégia az érintettek és a külső környezet igényeinek és elvárásainak megértésén alapul. 2.b A stratégia a belső teljesítmény és a képességek megértésén alapul. 2.c Kidolgozzák, felülvizsgálják és aktualizálják a stratégiát és az azt támogató irányelveket. 2.d Kommunikálják, bevezetik és felülvizsgálják (monitorozzák) a stratégiát és az azt támogató irányelveket.

7 Emberek (100 pont) 3.a Az emberi erőforrás tervek támogatják a szervezeti stratégiát. 3.b Az emberek tudását és képességeit fejlesztik. 3.c Az embereket elkötelezetté teszik, bevonják és felhatalmazzák őket. 3.d Az emberek hatékonyan kommunikálnak az egész szervezeten belül. 3.e Az embereket jutalmazzák, elismerik és gondoskodnak róluk.

8 Partnerkapcsolatok és erőforrások (100 pont) 4.a A partnereket és beszállítókat a fenntartható előnyöket szem előtt tartva menedzselik. 4.b A pénzügyeket a tartós siker biztosítása érdekében menedzselik. 4.c Az ingatlanokat, berendezéseket, anyagokat és természetes erőforrásokat fenntartható módon menedzselik. 4.d A technológia menedzselése a stratégia megvalósítását szolgálja. 4.e Az információt és tudást a hatékony döntéshozatal és a szervezeti képességek fejlesztése érdekében menedzselik.

9 Folyamatok (100 pont) 5.a A folyamatokat az érintettek számára nyújtott érték optimalizálására tervezik és menedzselik. 5.b A termékeket és szolgáltatásokat a vevők számára nyújtott optimális érték létrehozására fejlesztik ki. 5.c A termékek és szolgáltatások promóciós és marketing tevékenységét eredményesen valósítják meg. 5.d A termékeket és szolgáltatásokat előállítják, szállítják/nyújtják és menedzselik. 5.e A vevői kapcsolatokat menedzselik és megerősítik.

10 Vevői elégedettség (150 pont) Munkatársakkal kapcsolatos eredmények (100 pont) Társadalmi eredmények (100 pont) Érzékeléseken és észleléseken alapuló vélemények Teljesítménymutatók

11 Kulcseredmények (150 pont) 9.a Kulcsfontosságú stratégiai eredmények 9.b Kulcsfontosságú teljesítménymutatók

12 EFQM nyertesek

13 A RADAR négy ciklikus eleme eredmények, megközelítés, alkalmazás, értékelés és átvizsgálás Végső soron lefedi a szervezet eredményeit; azt, hogy mit tervez tenni és miért; a mindennapok során hogyan váltja valóra elképzeléseit; illetve hogyan méri és vizsgálja át a megvalósítást.


Letölteni ppt "Minőség menedzsment 6.előadás Az EFQM modell. 1992 - csak vállalkozások pályázhatták meg 1996 - közszolgálati szervezetek is, 1997-től pedig üzleti egységek,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések