Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HEFOP 3.3.1. Minőségirányítás 12. hét: A TQM és a Minőségdíj Modellek (EFQM)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HEFOP 3.3.1. Minőségirányítás 12. hét: A TQM és a Minőségdíj Modellek (EFQM)"— Előadás másolata:

1 HEFOP 3.3.1. Minőségirányítás 12. hét: A TQM és a Minőségdíj Modellek (EFQM)

2  Minőségi díj modellek  EFQM modell  EFQM és a TQM kapcsolata HEFOP 3.3.1.

3 A minőségügyben kiemelkedő eredmények elismerésére a világ számos országában alapítottak minőségdíjat. Elsőként 1957-ben Japánban hozták létre a DEMING díjat.

4 HEFOP 3.3.1. A Teljes körű Minőségmenedzsment bevezetésében kiváló eredményeket elért vállalatok elismerésére az Amerikai Egyesült Államokban az 1980-as évek végén hozták létre a MALCOLM BALDRIGE Díjat.

5 HEFOP 3.3.1. Az EFQM (European Foundation for Quality Management) Üzleti Kiválóság Modellen alapuló Európai Minőségi díjat A magyar Nemzeti Minőség Díjat a Miniszterelnök 3/1996. (VI.19.) ME rendelete alapján 1996-ban hozták létre. Célja a minőségügyben kiemelkedő eredményt felmutató gazdálkodó szervezetek tevékenységének elismerése.

6 HEFOP 3.3.1. Díjak lényeges vonása, hogy nem a termék vagy a szolgáltatás minőségét díjazzák, hanem az egész szervezet tevékenységét az üzleti kiválóság elérésében. Az EFQM Modell az önértékelés olyan szisztematikus módszere, irányelve, amely figyelembe veszi a szervezetek igen nagyfokú különbözőségét és azt, hogy a szervezeti minőségi kiválóság sok különböző módon érhető el.

7 HEFOP 3.3.1. Az EFQM Modell alkalmazása négy különböző lépésben történik: - a TQM vezetési filozófia megvalósítása a szervezet életében; -önfelmérés, önértékelés elvégzése és értékelése alapján a szervezet munkájának fejlesztése; -amikor az önfelmérés már megfelelően folyik a szervezetben, és amennyiben az önfelmérés kedvező képet mutat a szervezetről, következhet a Minőségi Díj megpályázása, amelyet értékelés követ, vagyis a -díj-felülvizsgálat: egyéni értékelés, a konszenzusos team munka - és a helyszíni értékelés, valamint a zsűri döntése a -helyszíni vizsgálat alapján.

8 HEFOP 3.3.1. A Nemzeti Minőségi Díj modellje EFQM modell

9 HEFOP 3.3.1. Az önértékelést végző vállalatok 9 fő kritérium-területen végeznek részletes elemzést. Ezek két nagy csoportra oszthatók: az adottságokra, illetve az eredményekre. Az adottságok területén a vizsgált kérdéscsoportok a következők: -A vezetés tevékenysége és viselkedése hogyan ösztönzi, támogatja és mozdítja elő a minőségkultúrát? -A szervezet hogyan fogalmazza meg stratégiáját, hogyan bontja le a szervezet egyes szintjeire, felülvizsgálja-e azt, valamint hogyan alakítja az abban foglaltakat tervekké, intézkedésekké? - A szervezet hogyan hasznosítja a dolgozók képességeit? - A szervezet hatékonyan és hatásosan menedzseli-e az erőforrásait? -A szervezet a minőségügyi rendszer és a folyamatok irányítása -révén hogyan teremt értéket vevői számára?

10 HEFOP 3.3.1. Az eredmények körében: -Milyen eredményt ért el a szervezet a külső vevők elégedettsége révén? - Mit ért el a szervezet a dolgozói elégedettség terén? -Mit ért el a szervezet a helyi szükségleteinek és elvárásainak terén? -Milyen eredményt ért el a szervezet a tervezett üzleti célok teljesítésében, pénzügy terén és egyéb módon az érdekeltek szükségleteinek és elvárásainak kielégítésében?

11 HEFOP 3.3.1. Adottságok: világosan követhető okok alapján lettek kialakítva, azaz megfelelő módszert alkalmaz a szervezet, az érdekeltek elvárásaira épülnek és megfelelően definiáltak (megalapozottság); megfelelő módon támogatják a politika és stratégia megvalósulását, és kapcsolatban vannak a szervezeten belül alkalmazott más módszerekkel, azaz beépülnek a szervezet irányítási rendszerébe (integráltság);

12 HEFOP 3.3.1. Adottságok: minden releváns területen alkalmazottak és mind vertikálisan, mind pedig horizontálisan bevezették a szervezeten belül (bevezetettség); strukturált módon kerültek bevezetésre, melynek következtében a módszerek a napi munka részévé váltak az alkalmazott területeken (szisztematikusság); hatékonyságát mérik, mely mérés a módszerek felülvizsgálatának alapja (mérés);

13 HEFOP 3.3.1. Adottságok: méréseinek értékelése során szerzett információkat felhasználják, és a szervezet más területein is hasznosítják (tanulás); felülvizsgálatának eredményei alapján fejlesztési, javítási folyamatot indítanak el a szervezeten belül (értékelés és felülvizsgálat). Mint az az értékelés szempontjainál látható, az értékelés a PDCA elvet tükrözi az egyes módszerek esetében is, ami biztosítja a módszerek továbbfejlesztését és ezen keresztül a szervezet folyamatos fejlődését.

14 HEFOP 3.3.1.

15 Eredmények: Az eredmények arra keresnek választ, hogy az alkalmazott módszerek meghozzák-e a szervezet által elvárt sikereket, ami alátámasztja a szervezet hatékony és kiváló működését. Az eredmények kritériumaiban be kell mutatni, hogy a szervezet milyen eredményeket ért el a kiválóság terén.

16 HEFOP 3.3.1. Eredmények: a bemutatott eredmények több éve pozitív tendenciát mutatnak, illetve több éve magas teljesítményt jeleznek (tendenciák, trendek); a szervezet eléri, illetve megközelíti maga által kitűzött céljait, melyek megfelelően lettek kialakítva (célok);

17 HEFOP 3.3.1. Eredmények: a szervezet eredményei más szervezetekkel összehasonlítva, külső benchmarkokkal megmérve alátámasztják a szervezet sikerességét (összehasonlítás); az eredmények az alkalmazott módszereknek, a szervezet szemléletének köszönhetőek (okok); a bemutatott eredmények kiterjednek minden lényeges területre, és lehetővé teszik a szervezet eredményességének egyértelmű megítélését (kiterjedtség).

18 HEFOP 3.3.1. A modell kritériumai, alkritériumai, valamint az értékelési szempontok, és az értékelést segítő RADAR módszer segít a szervezetnek abban, hogy képet kapjon arról, hogy hol áll a TQM bevezetési folyamatban.

19 HEFOP 3.3.1. Az EFQM Modell – mely alapját képezi a Nemzeti Minőség Díjnak is,- a TQM filozófián alapul, leírja a minőség összetevőit és súlyozza fontosságukat. Az EFQM Modell segítségével a szervezet képet kap arról, hogy hol áll a TQM vezetési filozófia bevezetésében, és segíti a szervezetet a fejlesztendő területek meghatározásában.

20 HEFOP 3.3.1. A TQM megvalósításának mérésére alkalmas módszer tehát, maga az EFQM Modell. Azokat a szervezeteket, amelyek a TQM bevezetésében már élen járnak –bizonyítottan – a minőségdíjasok körében kereshetjük.

21  Minőségi díj modellek  EFQM modell  EFQM és a TQM kapcsolata HEFOP 3.3.1.

22  Ismertesse a minőségi díj modelleket  Mutassa be az EFQM modellt  Határozza meg a TQM és EFQM kapcsolódási pontjait HEFOP 3.3.1.


Letölteni ppt "HEFOP 3.3.1. Minőségirányítás 12. hét: A TQM és a Minőségdíj Modellek (EFQM)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések