Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ISKOLA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ISKOLA."— Előadás másolata:

1 AZ ISKOLA

2 Az iskola fogalma szerepe
Iskola = a közoktatási rendszer alsó és középszintjén a nevelési és oktatási feladatokat tervszerűen és folyamatosan ellátó intézmény. Az iskola a család után a szocializáció legfontosabb színtere. A személyiség formálásában, a nevelésben betöltendő szerepe, feladata az utóbbi évtizedekben lényeges változásokon ment át.

3 Az iskola, mint intézmény
Társadalmi intézmény Pedagógiai intézmény

4 Az iskola, mint társadalmi intézmény
1. Vezetési elvek: Centralizált szervezet Decentralizált szervezet 2. Funkciók: Individualizációs, Szocializációs, Kvalifikációs Szelekciós funkciók

5 Az iskola, mint pedagógiai intézmény
Az iskola tevékenysége meghatározott életkori szakaszban, a mindkét nemhez tartozó gyermekekkel és fiatalkorúakkal való foglalkozásra szorítkozik, amelyben egy meghatározott életkorig társadalmi helyzetétől függetlenül mindenki egyformán részesül.

6 Az iskola, mint szervezet
Formális szervezet: Iskolavezetés Tantestület Tanulók Segédszemélyzet Informális szervezet:az iskola nem hivatalos, nem szabályszerű szervezete. (Azokat az iskolán belüli (esetleg kívüli) csoportosulásokat és különböző emberi kapcsolatokat jelenti, amelyek a hivatalos szervezet kapcsolatrendszerei mögött, részben azoktól függetlenül jönnek létre.)

7 Az iskolai élet szabályozása
Ki alapíthat iskolát Magyarországon? Tankötelezettség A NAT és a helyi tanterv Az iskola légköre

8 A magyar közoktatási rendszer
Közoktatási intézmények típusai: óvoda, általános iskola, középiskola szakmunkásképző iskola, szakiskola, alapfokú művészetoktatási intézmény, gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézmény , diákotthon és kollégium. A közoktatás pedagógiai szakszolgálatának intézményei: nevelési tanácsadó, beszédjavító intézet, pályaválasztási tanácsadó, konduktív pedagógiai intézmény


Letölteni ppt "AZ ISKOLA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések