Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A test belső energiájának változása a hőcsere során

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A test belső energiájának változása a hőcsere során"— Előadás másolata:

1 A test belső energiájának változása a hőcsere során
Zmena vnútornej energie telesa pri výmene tepla

2 Hőcsere Ha a forró teát a hideg porceláncsészébe öntjük, akkor a csésze felmelegszik, a tea pedig lehűl. Rövid idő után hőmérsékletük kiegyenlítődik. A magasabb hőmérsékletű tea részecskéi az ütközések során átadják mozgási energiájuk egy részét az alacsonyabb hőmérsékletű porcelán részecskéinek. Így a porceláncsésze belső energiája növekszik, a teáé pedig csökken. Ezt a fajta energiaátadást hőcserének nevezzük.

3 Hővezetés Ha a fémkanalat a forró teába merítjük, akkor a tea és a kanál közti hőátadás során először a kanál teába merülő része melegszik fel, majd később az egész kanál. A kanál teába merült részének részecskéi gyorsabban mozognak a kiálló rész részecskéinél. A kölcsönös ütközések során a gyorsabb részecskék mozgási energiájuk egy részét átadják a lassúbb részecskéknek. Ezt a fajta energiaátadást hővezetésnek nevezzük.

4 Hővezetők és -szigetelők
Azok az anyagok, melyek jól vezetik a hőt, hővezetőknek nevezzük. Jó hővezetők pl. a fémek Azokat az anyagokat, melyek rosszul vagy egyáltalán nem vezetik a hőt, hőszigetelőknek nevezzük. Jó hőszigetelők azok az anyagok, melyek levegőt tartalmaznak: vatta, toll, szőrzet, habszivacs. Tökéletes hőszigetelő a vákuum.


Letölteni ppt "A test belső energiájának változása a hőcsere során"

Hasonló előadás


Google Hirdetések