Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Föld belső szerkezete. A Föld mint zárt rendszer. Energiaáramlás működik a határain keresztül, de anyagáramlás - eltekintve az elhanyagolható meteoritoktól.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Föld belső szerkezete. A Föld mint zárt rendszer. Energiaáramlás működik a határain keresztül, de anyagáramlás - eltekintve az elhanyagolható meteoritoktól."— Előadás másolata:

1 A Föld belső szerkezete

2 A Föld mint zárt rendszer. Energiaáramlás működik a határain keresztül, de anyagáramlás - eltekintve az elhanyagolható meteoritoktól illetve az eltávozó hidrogéntől - nincs. A Föld négy fő alrendszere között anyag és energia kicserélődés is zajlik

3 A geotermikus energia fogalma A geotermikus energia a földkéreg belső energiája (földhő).

4 Geotermikus viszonyok Magyarországon Magyarország a Pannon-medence közepén, kedvező geotermikus adottságú területen helyezkedik el. A geotermikus gradiens másfélszerese a világátlagnak: 5 o C/100m.

5 Okai - a földkéreg vékonyabb 20–26 km vastagságú (világátlag: 30 – 35 km) - jó hőszigetelő üledékek töltik ki a medencét (agyagok, homokok) A geotermikus gradiens az Alföldön és a Dél-Dunántúlon magasabb, a Kisalföldön és a hegyvidéki területeken alacsonyabb

6 Geoszférák kialakulása A kezdetben szilárd állapotú Föld anyagi eloszlása homogén volt (A). Az elkülönülési folyamatok a földtömeg megolvadása révén váltak lehetővé (B). Az elkülönülés során a nehéz elemek a magban, a könnyebbek a külső övekben koncentrálódtak (C)

7

8

9 Def.: A litoszféra a szilárd Föld legküls ő, k ő zetekb ő l álló része. Az izosztázia és a Föld bels ő szerkezete Def.: Az asztenoszféra a fels ő köpeny kváziplasztikus állapotú része.

10 Az izosztázia és a Föld bels ő szerkezete Def.: Az izosztázia a litoszféra és az asztenoszféra közötti gravitációs egyensúlyi állapot. Izosztatikus egyensúly elérése ID Ő A litoszféra részeinek függ ő leges irányú mozgása: KIEMELKEDÉS, SÜLLYEDÉS

11 Pratt-modell Airy-modell Az izosztázia és a Föld bels ő szerkezete

12

13 Geotermikus gradiens a kontinentális és óceáni litoszférában. Az utóbbiban a hõmérsékletemelkedés jelentõsebb. Az asztenoszférában a gyorsabb konvekciós hõátadás és az adiabatikus tágulás miatt a geotermikus gradiens nagymértékben csökken

14


Letölteni ppt "A Föld belső szerkezete. A Föld mint zárt rendszer. Energiaáramlás működik a határain keresztül, de anyagáramlás - eltekintve az elhanyagolható meteoritoktól."

Hasonló előadás


Google Hirdetések