Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Trópusok időjárását meghatározó folyamatok I. Monszun Az általános légkörzés nagyléptékű, évszakos változásai az alacsonyabb földrajzi szélességeken nagyfokú.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Trópusok időjárását meghatározó folyamatok I. Monszun Az általános légkörzés nagyléptékű, évszakos változásai az alacsonyabb földrajzi szélességeken nagyfokú."— Előadás másolata:

1 Trópusok időjárását meghatározó folyamatok I. Monszun Az általános légkörzés nagyléptékű, évszakos változásai az alacsonyabb földrajzi szélességeken nagyfokú szabályszerű- séggel érvényesülnek. A termikus Egyenlítő évszakos vándorlásához köthető irány- változást a passzát szelekben monszunnak nevezzük.

2 A hőmérsékleti Egyenlítő évszakos mozgásához köthető szélirány változás.

3 A monszun definíciója: Az uralkodó szélirány januárban és júliusban legalább 120°-al eltér. Az uralkodó szélirány átlagos relatív gyakorisága januárban és júliusban egyaránt meghaladja a 40%-ot. A közepes szél legalább a jelzett két hónap valamelyikében meg- haladja a 3 m/s-ot. Az adott térség 5°-os koordináta mezejében kétévente legfeljebb egy ciklon – anticiklon váltás történik

4 Trópusi monszun területek

5

6 Szubtrópusi ciklon A szubtrópusi és a trópusi övek legnagyobb méretű ciklonális örvényei a hideg középpontú szubtrópusi ciklonok. A Rossby hullámok mélyen lenyúló nyúlványiból keletkeznek.

7 Szubtrópusi ciklon műhold felvételen

8

9 Trópusi ciklon

10 Jellemzői: a ciklon átmérője kb. 500 kilométer a ciklon középpontjában igen alacsony (kb. 900 mb) a felszíni nyomás a ciklon középpontja felhőmentes (ciklon szeme), a szelek gyengék és a hőmérséklet magasabb mint a környezetben a ciklon szemének átmérője néhányszor 10 km a legerősebb szél és csapadékhullás a ciklon szeme mellett figyelhető meg, itt alakulnak ki a legintenzívebb zivatarfelhők a ciklon közepétől kifele haladva a konvektív aktivitás csökken.

11

12 Trópusi ciklon kialakulásának feltétele: óceánok felett, víz hőmérséklete  26,5°C, kivéve az Egyenlítőtől északra és délre kiterjedő 5°-os sáv. Trópusi ciklonok pályája: kezdetben észak-nyugati irányba, majd a 20° szélességi kört elérve észak-keleti irányba mozog. N k (keringés) + N f (forgás) = állandó

13 Trópusi ciklon kialakulása és mozgása

14 Trópusi ciklon megszűnése: viszonylag rövid élettartamú (hét), hideg tengerfelszín felett, vagy szárazföld felett.


Letölteni ppt "Trópusok időjárását meghatározó folyamatok I. Monszun Az általános légkörzés nagyléptékű, évszakos változásai az alacsonyabb földrajzi szélességeken nagyfokú."

Hasonló előadás


Google Hirdetések