Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Termikus balesetek: égés, fagyás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Termikus balesetek: égés, fagyás"— Előadás másolata:

1 Termikus balesetek: égés, fagyás

2 A napszúrás

3 A napszúrás Tünetei: fejfájás,szédülés, hányinger, hányás, collapsus
felégés: fájdalmas,feszes bőrpír zavartság, görcsök, eszméletvesztés, látászavar, fénykerülés bradycardia láz

4 A napszúrás Elhelyezés hűvös helyen, árnyékban, sötét szobában.
Folyamatos testhőmérséklet ellenőrzés. Félig ülő helyzet, fejre, homlokra hideg vizes borogatás. Fejfájás- és lázcsillapítás. Folyadékpótlás.

5 Baleseti túlmelegedés
Hőguta A hőszabályozás elégtelensége miatt létrejött életveszélyes állapot. verejtékezés megszűnik a szervezet nem képes a felesleges hőmennyiséget leadni testhőmérséklet megemelkedik (40 celsius fok fölé)

6 Baleseti túlmelegedés
Veszélyeztettek: idős, legyengült emberek Tünetek: testhőmérséklet hirtelen megemelkedik bőr száraz, forró pulzus szapora, vérnyomás alacsony fokozott reflexek, görcsök tudatzavar kóma

7 Baleseti túlmelegedés
Teendők: lehűtés minél előbb 39 celsius fok alá 15 celsius fokos vízpermet és levegő hideg fürdő folyadékpótlás intenzív megfigyelés

8 Az égés

9 Az égés a testet ért magas hőmérsékletű behatás, amely különböző súlyosságú sérüléseket okoz. Oka: láng, forró folyadék, fémeszköz, gőz, elektromos áram, sugárzó energia (nap, kvarclámpa)

10 Az égés Sokszor szerepet játszik a felelőtlenség: ágyban dohányzás,
munkavédelmi szabályok figyelmen kívül hagyása gyermek- és időskorban forrázásos sérülések A bőrben és a bőr alatti kötőszövetben nagy mennyiségű folyadék és ásványi anyag található, ez súlyos égés esetén elpárolog, a sérülés tehát az egész szervezetet érinti.

11 Az égés Súlyosságot, kimenetelt meghatározó tényezők:
a szövetkárosodás mélysége, a megégett testfelület kiterjedése, a sérült egyén kora, a behatás hőfoka, időtartama. Az égési sérülés következményei: nagy fájdalom, folyadékvesztés, fertőzés veszély.

12 Az égési sérülés súlyosságának meghatározása a szövetkárosodás mélysége alapján
I. fokú égés: A bőr kipirul, a bőrredők elsimulnak, enyhe duzzanat látható, fájdalmas Pár nap alatt spontán gyógyul, hámlás kísérheti. A túlzásba vitt napozás nagy kiterjedésű, elsőfokú égést okoz, növeli a bőrrákok kialakulási kockázatát.

13 Az égési sérülés súlyosságának meghatározása a szövetkárosodás mélysége alapján
II. fokú égés: a bőrfelszín piros, a bőr rétegei között szabálytalan nagyságú, víztiszta folyadékkal (savóval) telt feszülő hólyagok jelennek meg. Némelyik hólyag megrepedezhet, a folyadék kiürül belőle, nyílt seb keletkezik, jelentős a fertőzés veszélye. A fájdalom erős.

14 Az égési sérülés súlyosságának meghatározása a szövetkárosodás mélysége alapján
III. fokú égés: A bőrfelület a szövetelhalás miatt piszkosszürke, a hólyagok felszakadtak, a seb folyamatosan váladékozik, általában fájdalommentes. Általános tünetek: shock, fertőzés

15 elszenesedés, a mélyebb szövetek (csont, inak) elhalnak, zsugorodnak
Az égési sérülés súlyosságának meghatározása a szövetkárosodás mélysége alapján IV. fokú égés: elszenesedés, a mélyebb szövetek (csont, inak) elhalnak, zsugorodnak

16

17 Az égési sérülés súlyosságának meghatározása a megégett testfelület nagysága alapján
fej –nyak % a törzs elülső felszíne 2x9= 18% a törzs hátsófelszíne 2x9 = 18% bal felső végtag % jobb felső végtag % bal comb % bal lábszár % jobb comb % jobb lábszár % gáttájék % összesen % Az égés kiterjedésének nagyságát becsléssel tudjuk meghatározni a 9-es szabály használatával.

18 Az égési sérülés súlyosságának meghatározása a megégett testfelület nagysága alapján
A szabály lényege, hogy a sérült testét gondolatban 11, egyenként 9 %-os részre osztjuk fel. Ha a szabályt nem tudjuk alkalmazni, a sérült tenyerét ujjak nélkül tekintjük 1 %-nak.

19 5 % megégett testfelület esetén könnyűnek, 20 % -nál közepesnek,
Az égési sérülés súlyosságának meghatározása a megégett testfelület nagysága alapján Az égési sérülést 5 % megégett testfelület esetén könnyűnek, 20 % -nál közepesnek, 40 %-nál súlyosnak, 60%-ig igen súlyosnak nevezzük. 60 % felett nincsen túlélés.

20 Az égési sérülés ellátása
Sérült megnyugtatása, a végtag nyugalomba helyezése. Az égett testfelszínről távolítsuk el a ruhát, a bőrbe beégett textíliát erőszakkal kitépni nem szabad Lehetőleg folyóvízzel percig hűtsük az égési felszínt: ez fájdalomcsillapító hatású, csökkenti a szöveti károsodás mélységét és kiterjedését, javítja a gyógyulás esélyét .

21 Az égési sérülés ellátása
Ha a folyóvizes hűtés nem oldható meg, gyakran cserélt hűtőborogatást kell alkalmazni. Jeget, jeges vizet alkalmazni tilos, mert a túl hideg további szövetkárosodást okoz.

22 Az égési sérülés ellátása
A hűtést követően az égett felszínre steril gézlapot helyezünk, amelyet laza pólyamenetekkel rögzítünk. Nagy kiterjedésű égés esetén az égett felület fedésére tiszta, vasalt lepedőt használhatunk. Tilos a sebbe kenőcsöt, zsírt, sebhintőport tenni. A szomjúságról panaszkodó sérültet itassuk meg vízzel; egyszerre csak kevés folyadékot adjunk neki, hogy a hányást elkerüljük.

23 Az égési sérülés ellátása
Nagyobb kiterjedésű égésnél ájulás, shockos állapot alakulhat ki. Shock-védelem: fájdalomcsillapítás, folyadékpótlás, orvos, mentő Amennyiben a II. fokú égés területe meghaladja az 5 %-ot, a sérültet kórházba kell vigyük.

24 A fagyás

25 A fagyás Fagyáskor a tartósan fennálló hideghatás következtében helyi keringészavar jön létre, amely szövetkárosodást okoz. Szeles, fagyos és száraz időjárási viszonyok ( hó, jég ) közt főként a test kiemelkedő, fedetlen részei ( fül, orr, áll, kéz-láb ujjak) hűlnek le Mindezt a túl szoros, szűk ruházat (szoros zokni, harisnya, cipő vagy kesztyű) is fokozhatja. A fagyás gyakran az egész test kihűlésével jár együtt (alkoholisták, hajléktalanok)

26 A fagyás súlyosságának meghatározása
I. fokú fagyás: a fagyott testrészen zsibbadást, viszketést, tűszúrásérzést, később érzéstelenséget panaszol a beteg. A bőr kezdetben sápadt, márványozott, majd lilás, kékes színű és duzzadt lesz.

27 A fagyás súlyosságának meghatározása
II. fokú A bőr szürkésbarna, rétegeiben hólyagok jelennek meg, amelyek megnyílhatnak. III. fokú : A bőr minden rétege elhal, a hólyagok összefolynak, a bőr elfeketedik. IV. fokú : Teljes szövetelhalás, lelökődés.

28 A fagyási sérülés ellátása
A sérültet vigyük meleg helyre, óvjuk a további lehűléstől. Cipőjét, zokniját, harisnyáját, kesztyűjét el kell távolítsuk, így megszűntetjük a nyomást. A fagyott testrészt nyugalomba kell helyezni és steril kötéssel kell fedni. Tilos a fagyott testrész direkt melegítése (dörzsölése vagy meleg vízbe helyezése) Meleg folyadékot ( teát) kell itatnunk a sérülttel, ha eszméleténél van. Sürgősségi osztályra szállíttatjuk.

29 A kihűlés

30 A hypothermia (kihűlés)
Lehűlésről a testhőmérséklet 34,4 C° alá csökkenésekor beszélnek (súlyos hypothermia esetén 30 C° alatti a testhőmérséklet, ez akut életveszéllyel, kamrafibrillatióval jár) Hideg környezetben való hosszas tartózkodás vagy a hőszabályozás zavara okozza

31 A kihűlés tünetei 34-36 C°: didergés, izgalmi állapot, végtagfájdalmak, szederjes, sápadt bőr, tachycardia 30-34 C°: fokozódó szomnolencia, a fájdalomérzet csökkenése, bradycardia, szabálytalan légzés 27-30 °C : mély eszméletlenség,tág pupillák, gyenge pulzus < 27 C° : kóma, légzésleállás, kamrafibrillatio

32 Alapvető beavatkozások lehülés esetén
Stabil oldalfekvés, orrszondán oxigén,vénabiztosítás, volumenpótlás, meleg széltől védett környezetbe vitel nedves ruha eltávolítása, szárazra törlés Visszamelegítés: (32 C° végbélhőmérséklet felett) alumínium mentőfólia, gyapjútakaró ( 32 C° alatt) melegített oldatok infúziója, nedves meleg törlők, intenzív osztály

33


Letölteni ppt "Termikus balesetek: égés, fagyás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések