Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A COACHING, MINT SZEMÉLYRE SZABHATÓ FEJLESZTŐ MEGOLDÁS DR. KUNOS ISTVÁN MISKOLCI EGYETEM, GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR, VEZETÉSTUDOMÁNYI INTÉZET, VEZETÉSI TANSZÉK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A COACHING, MINT SZEMÉLYRE SZABHATÓ FEJLESZTŐ MEGOLDÁS DR. KUNOS ISTVÁN MISKOLCI EGYETEM, GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR, VEZETÉSTUDOMÁNYI INTÉZET, VEZETÉSI TANSZÉK."— Előadás másolata:

1 A COACHING, MINT SZEMÉLYRE SZABHATÓ FEJLESZTŐ MEGOLDÁS DR. KUNOS ISTVÁN MISKOLCI EGYETEM, GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR, VEZETÉSTUDOMÁNYI INTÉZET, VEZETÉSI TANSZÉK intézeti tanszékvezető egyetemi docens

2 Személyiség… csak az ember sajátja? Nature folyóirat cikk (2007) Ugyanazon faj egyedeinek eredményessége a szaporodás terén eltérő Azok az állatok viselkednek bátrabban, amelyeknek kisebb az esélyük az utódnemzésre. (az egyedek eltérő stratégiát választanak a sikeres szaporodás érdekében)

3 Eltérő stratégia – Eltérő személyiségjegyek? Az emlősök esetében már egy ideje nem számít újdonságnak, hogy az egyes egyedek eltérő személyiségjegyekkel rendelkeznek. Az emberi szem által teljesen azonosnak látott rovarok esetében ez sokkal meglepőbb. Az egyedek között kisebb-nagyobb eltéréseket találtak: -bátorság, -aktivitás, és -felfedezési hajlam tekintetében. (DE Viselkedésökológiai Kutatócsoport)

4 Mára kiderült, hogy az emberi genom kb. 3 milliárd bázispárt tartalmaz áll. Különbözőek vagyunk, nem csak testi felépítésünkben, hanem viselkedéses tulajdonságainkban is.

5 A különbözőség megkívánja a személyre szabott fejlesztési módszerek alkalmazását! Az egységes kaptafa szerint fejlesztő módszerek eleve nem lehetnek olyan hatékonyak, mint az egyéni különbségeket is figyelembe vevők COACHING

6 Különféle módszertanok hasznosulási hatékonyságai: Forrás: Showers, 1987 Hasznosulás Módszer Azonnali tudásváltozás Transzfer a munkába Prezentáció 10 - 20 %5 - 10 % Demonstráció 35 %5 - 10 % Gyakorlat 70 %5 - 10 % Gyakorlat visszajelzéssel 80 %5 - 10 % Tréning után coaching 90 %

7 Sportból származó eredet (üzleti edző) Személyre-szabott fejlesztés Nem tréning Nem pszichoterápia Nem tanácsadás Nem baráti beszélgetés A coaching jellemzői:

8 Coach vs. tréner: Nem ugyanazokat a diákat mondja el, mindig testre kell szabnia Nem általánosságokról, elméletekről beszélgetnek, hanem az ügyfél aktuális dilemmájáról Nem 10-12 fő, csak 1 fő

9 Ügyfelei nem betegek, vagy sérültek, hanem egészséges, fejlődni akaró emberek Nem a múltbeli hibákra, hanem a jövőbeli lehetőségekre fókuszál Coach vs. terapeuta:

10 Az ügyfél fejlődik, képessé válik a legközelebb adódó hasonló dilemmát egyedül megoldania, nem kell újra tanácsadót hívnia A coach nem kész megoldásokat ad, hanem kérdéseivel segít alternatívákat feltárni A kiválasztott opcióhoz segít megtalálni az egyéni utat A döntést az ügyfél hozza A coach motivál, katalizál a kivitelezéshez A coach személye folyamat közben nem helyettesíthető Coach vs. tanácsadó:

11 Egyszerre csak egy ügyféllel foglalkozik, csak rá fókuszál (kivéve team-coaching) Módszertani elemek rendkívül sokszínű tárháza, és azok személyre szabható alkalmazása (rugalmasság!) (Nincs két coaching, mely ugyanazon módszertani elemek ugyanolyan sorrendben történő alkalmazását jelentené) Diagnózis fázis eredményéből levezetett egyedi metodika Miben rejlik a coaching személyre szabhatósága? A coach fő eszköze a kérdezés A válaszok sokfélesége már önmagában biztosítja a folyamat egyediségét

12 A testre szabhatóság előnyei: 1. Az ügyfél számára: - ő (esetleg a coach-csal közösen) határozzák meg a fejlődés tárgyát, célját - az ügyfél unikálisnak, átlagon felülinek éli meg, hogy a coaching folyamat kifejezetten rá fókuszál („tömeg” nyelvtanfolyam vs. magánnyelvtanár) Az ember egyik legalapvetőbb törekvésének, a szabadság iránti vágynak a kiélési lehetősége (ez jó érzés)

13 - a saját tempójában halad (munkatábor vs. festőművész) - „Flow”-élmény (célkitűzés erőfeszítés a környezet által is visszajelzett eredmény öröm)

14 2. A testre szabhatóság előnyei a coach szemszögéből: - minden eset más és más a változatosságban rejlő gyönyör (kazánfűtés vs. siklóernyőzés) - izgalommal teli kíváncsi várakozás (coachee személye, eset, folyamat, végeredmény) - a coaching folyamat egyénre szabott tervezése igazi kreatív feladat (sok és sokféle kihívás) - alkalmazható módszertani elemek repertoárja, és az azokból való választási lehetőség (kontroll érzése) - szakmai (és személyes) önmegvalósítás lehetősége

15 3. A testre szabhatóság előnyei a közvetlen környezet és a társadalom számára: - egy nyitottabb, boldogabb, önmagában jobban bízó, nagyobb teljesítményre képes vezető/munkatárs a többiek számára vonzó, követendő példa - a pozitív érzelmi állapot, lendület, mozgósító erő tovagyűrűzése Ettől a ponttól a sikeresen testreszabott fejlesztő folyamat immár uniformizált módon is kifejti áldásos hatását, mely a tovaterjedés gyorsulásához vezet

16


Letölteni ppt "A COACHING, MINT SZEMÉLYRE SZABHATÓ FEJLESZTŐ MEGOLDÁS DR. KUNOS ISTVÁN MISKOLCI EGYETEM, GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR, VEZETÉSTUDOMÁNYI INTÉZET, VEZETÉSI TANSZÉK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések