Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alfred Adler individuálpszichológiája. Individuálpszichológia  Az ember egyediségét és egységét hangsúlyozza.  Az első pszichoanalitikus elmélet, mely.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alfred Adler individuálpszichológiája. Individuálpszichológia  Az ember egyediségét és egységét hangsúlyozza.  Az első pszichoanalitikus elmélet, mely."— Előadás másolata:

1 Alfred Adler individuálpszichológiája

2 Individuálpszichológia  Az ember egyediségét és egységét hangsúlyozza.  Az első pszichoanalitikus elmélet, mely a személyiség és a viselkedés társadalmi meghatározóival foglalkozik.  Az ego-pszichológia előrevetítése.

3 Adler alapfeltevései a személyiségről  A társadalmi késztetések a legfőbb motiváló erők  A szociális érdeklődés velünk születik  Életstílusunk egyediségünk jegyeit hordozza  a kreatív-én: nem az ösztönök céljait szolgálja, hanem a személyes életstílus alakítását, beteljesítését  Az ember tudatos lény, a tudatos szféra a személyiség központja!

4 A személyiség dinamikája  Kisebbrendűségi érzés: ösztönzi a cselekvést  Kompenzáció elve  Fölényre törekvés: önmegvalósítás, önmagunk kiteljesítése, minden motiváció alapja  Cél: a tökéletesség (superego!)

5 A személyiség fejlődése  Életstílus: út, ami a célhoz (fölény) vezet  Egészséges életstílus: alkalmazkodás, fejlődés, jó kapcsolatok, értelmes célok  Hibás életstílusok  Kreatív-én: Az öröklött nyersanyagból és élményeinkből teremtjük önmagunkat

6 Fiktív finalizmus Az embert inkább a jövőt illető várakozásai motiválják, semmint a múltbeli események. Ezek a tulajdonképpeni céljaink, nincsenek benne valóságosan a jövőben (fiktívek), hanem jelenleg, itt és most a tudatunk szubjektív valóságában léteznek, mint ideálok, törekvések.

7 A születési sorrend befolyása  Az elsőszülött  A másodszülött vagy középső  A legkisebb  Az egyke

8 Hibás fejlődés 1) fogyatékos gyermek – kudarcra ítéltnek érezheti magát, de kompenzálhat is 2) elrontott (elkényeztetett) gyermek – nem alakít ki közösségi érzést, egocentrikus 3) elhanyagolt gyermek – életstílusában a társadalomellenesség, bosszúállás vágya uralkodhat


Letölteni ppt "Alfred Adler individuálpszichológiája. Individuálpszichológia  Az ember egyediségét és egységét hangsúlyozza.  Az első pszichoanalitikus elmélet, mely."

Hasonló előadás


Google Hirdetések