Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hemicellulázok Monek Éva Leontina. Az előadás tartalma Mik a hemicellulózok? Hemicellulázok a mezőgazdaságban Hemicelluázok az élelmiszeriparban Egyéb.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hemicellulázok Monek Éva Leontina. Az előadás tartalma Mik a hemicellulózok? Hemicellulázok a mezőgazdaságban Hemicelluázok az élelmiszeriparban Egyéb."— Előadás másolata:

1 Hemicellulázok Monek Éva Leontina

2 Az előadás tartalma Mik a hemicellulózok? Hemicellulázok a mezőgazdaságban Hemicelluázok az élelmiszeriparban Egyéb felhasználás

3 Hemicellulóz I. Gyűjtőnév Poliszacharidok A sejtfal építőelemei A sejtfalvázat kitöltik a cellulózszálak közt

4 Hemicellulóz a sejtfalban cellulóz pektin hemicellulóz A hemicellulóz és a cellulóz összekapcsolódik (kovalens kötéssel)

5 Hemicellulóz és cellulóz I. Cellulóz Kristályos Nehezen oldható Hosszú fonalak Hemicellulóz Változatos, gyenge struktúra Könnyen oldódik gyenge savakban, bázisokban Rövidebb, elágazó szálak

6 Hemicellulóz és cellulóz II.

7 Pentozán Pentóz egységekből felépülő poliszacharid Leggyakoribb hemicellulóz Például: –Xilán Főként D-xilóz egységek Béta-1,4-glikozidos kötés Tartalmazhat még: –D-arabinóz –D-galaktóz –D-glükuronsav

8 Hemicellulózok még Hexozánok, hexóz egységekből felépülő poliszacharidok Cellulóz felépítésű poliszacharidok, melyek molekulatömege lényegesen kisebb, mint a cellulózé

9 Hemicelluláz Gyűjtőnév Hemicellulózokat lebontó enzimek Gyakori használatuk –Mezőgazdaság –Élelmiszeripar

10 Hemicellulózok a mezőgazdaságban Elsősorban a takarmány előkészítésénél Nem emészthető poliszacharidok Búza –Pentozanáz –Arabinoxilanáz Szója, csemegebab, extrahált napraforgódara –Alfa-galaktozidáz

11 Példa (probléma) Baromfi takarmányozás Sok nem emészthető NSP Csökkenti az emészthető tápanyagok hasznosulását  antinutritív hatás Növekelik a béltartalom viszkozitását –Meg nem emésztett szerves anyag –Nagy nedvességtartalom –Patogén kórokozók potenciális táptalaja

12 Példa (megoldás) Hemicelluláz enzimek Nő a takarmány hasznosulása Béta-glükanáz –1,4-béta és 1,3-béta-glükánok –Főként árpa és búzakorpa –Talaromyces emersonii Xilanáz –1,4-béta-xilán –Búza, árpa, szója –Bacteroides fajok

13 Élelmiszeripar Gyümölcslevek, olivaolaj kinyerése Cél a viszkozitás csökkentése Borkészítés – Inozyme –Nagy tisztaságú pektolit –Mustülepítés –Szűrhetőség –Vörösbornál segíti a szín kialakulását –Hatása: hidrolizálja a pektin összetevőket

14 Egyéb Biofehérítés a papíriparban –Az enzim módosítja a szubsztrátum szerkezetét –A kémiai fehérítés során a vegyszer hatékonyabb –Főleg xilázt használnak

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Hemicellulázok Monek Éva Leontina. Az előadás tartalma Mik a hemicellulózok? Hemicellulázok a mezőgazdaságban Hemicelluázok az élelmiszeriparban Egyéb."

Hasonló előadás


Google Hirdetések