Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az államigazgatási adatvagyon közcélú hasznosításának lehetőségei Kodaj Katalin.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az államigazgatási adatvagyon közcélú hasznosításának lehetőségei Kodaj Katalin."— Előadás másolata:

1 Az államigazgatási adatvagyon közcélú hasznosításának lehetőségei Kodaj Katalin

2 Az adatintegráció Rendelkezésre álló adat az, amelyet bármely természetes személy, vagy jogi személyiség valamilyen intézmény, vagy szervezet felé valamely jogszabály alapján szolgáltat. Az adat származhat személyes vagy közérdekű, illetve közérdekből nyilvános nyilvántartásokból. A nyilvántartások, azonosítók alapján összekapcsolhatók, integrálhatók adott definiált cél érdekében.

3 Eredmény: anonimizált adatok Olyan adatbázisokból származó adatok, amelyek személyes adatokat is tartalmaznak. Az adatokat a 2007. évi CI. tv. alapján személyes jellegétől meg kell fosztani. Az adatok kérhetők egyetlen adatbázisból, illetve adatbázisok összekapcsolásával. Minden, így keletkezett adattábla, adatbázis közérdekű adattá válik.

4 Nagy mennyiségű adatból végezhető az elemzés; Valós adatokat tartalmaz; Az adatfeldolgozási eljárás egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb. Továbbá segíti: az adminisztratív adatbázisok hatékony együttműködési rendszerének kiépítését; a felesleges duplikátumok megszűntetését; az átlátható, tiszta és nyomon követhető adatkezelés megvalósítását. Az adatintegráció előnyei

5 Nemzetközi példák

6

7 Hazai lehetőségek: vonatkozó jogszabályok Az Európai Parlament és a Tanács a közszféra információinak további felhasználásáról szóló 2003/98/EK irányelve (PSI); 2007. évi CI. törvény a döntés-előkészítéshez szükséges adatok hozzáférhetőségének biztosításáról, valamint kapcsolódó 335/2007. számú kormányrendelete; Egyéb hivatkozott és ágazati jogszabályok.

8 Példa a hazai adatintegrációra

9 Az adatkérés folyamata Adatkérés indítása miniszteri levéllel Előkészítés menedzs- ment (egyez- tetés az adatszol- gáltatókkal) Megállapo -dás Adatbázi- sok kapcsolása

10 DPR adatkapcsolás

11 Tanulságok Hiányos az adminisztratív adatbázisokra épülő kutatások lehetőségének jogi háttere. Hiányos a regiszterek adattartamának egységes kezelése. Duplikált adatkörök eltérő adatbázisokban. Adatbázisok nem átjárhatóak. Fehér foltok, amelyeken a hiányok pótlása nemzetgazdasági szempontból is fontosak.

12 Köszönöm a figyelmet! Kodaj Katalin Kodaj.katalin@neumannhaz.hu


Letölteni ppt "Az államigazgatási adatvagyon közcélú hasznosításának lehetőségei Kodaj Katalin."

Hasonló előadás


Google Hirdetések