Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2009. június 25. 1 A személyi jövedelemadó törvény 2009. évi évközi változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztály.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2009. június 25. 1 A személyi jövedelemadó törvény 2009. évi évközi változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztály."— Előadás másolata:

1 2009. június 25. 1 A személyi jövedelemadó törvény 2009. évi évközi változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztály

2 2009. június 25.2 Változások a személyi jövedelemadóban a 2009. évi XXXV. tv. alapján Adótábla sávhatár 1,7 millió forintról-1,9 millió forintra emelkedik a 2009. év egészére! sávhatár 1,7 millió forintról-1,9 millió forintra emelkedik a 2009. év egészére!Adójóváírás Adójóváírás szabályai változatlanok. Adójóváírás szabályai változatlanok.Adóelőleg 1. Az új adótábla alkalmazása kifizető: a 2009. június 30-át követően megszerzett bevételre kifizető: a 2009. június 30-át követően megszerzett bevételre munkáltató: a 2009. június 30-át követő időszakra megszerzett bérre munkáltató: a 2009. június 30-át követő időszakra megszerzett bérre tb-szerv: a második félévben megszerzett (kiutalt) bevételre tb-szerv: a második félévben megszerzett (kiutalt) bevételre 2. A bér első félévi „adóelőleg-túlfizetését” 2009. második félévében rendezni kell!

3 2009. június 25.3 Családi pótlék 1. Adóterhet nem viselő járandóság (egyéb jövedelem) szept. 1-től Továbbra is adómentes a családi pótlék: a saját jogon kapott családi pótlék esetében, a saját jogon kapott családi pótlék esetében, a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után kapott magasabb összegű családi pótlék, a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után kapott magasabb összegű családi pótlék, az állami intézetbe utalt összeg, az állami intézetbe utalt összeg, a gyámként, nevelőszülőként kapott összeg. a gyámként, nevelőszülőként kapott összeg. 2. Kötelező megosztás Megosztás a családi pótlékra jogosult szülők, az élettárs között, 50- 50%-ban adóköteles Egyedülálló szülőnél az 50% adóköteles 3. Adatszolgáltatás Bevallásban, munkáltatói adómegállapításhoz a másik személyről (név, azonosító)

4 2009. június 25.4 Családi pótlék kapcsolódó adóelőleg-szabálya: Nyilatkozat az adóterhet nem viselő járandóságokról Augusztus 31-ét követően kötelezően nyilatkozni kell, hogy részesül- e a magánszemély adóterhet nem viselő járandóságban. A nyilatkozat módosítható/visszavonható. Augusztus 31-ét követően kötelezően nyilatkozni kell, hogy részesül- e a magánszemély adóterhet nem viselő járandóságban. A nyilatkozat módosítható/visszavonható. Ha a magánszemély nem nyilatkozik az adóterhet nem viselő járandóság összegéről, akkor 36% adóelőleget kell levonni a munkáltatónak! Ha a magánszemély nem nyilatkozik az adóterhet nem viselő járandóság összegéről, akkor 36% adóelőleget kell levonni a munkáltatónak! A nyilatkozatnak nincs kötelező tartalma. A nyilatkozatnak nincs kötelező tartalma. Az adóelőleg-nyilatkozatot elsőként a szeptember hónapra számfejtett bér adóelőlegénél kell figyelembe venni! Az adóelőleg-nyilatkozatot elsőként a szeptember hónapra számfejtett bér adóelőlegénél kell figyelembe venni! Kifizető adóelőleg-szabályai, göngyölítés szabályai nem módosultak Kifizető adóelőleg-szabályai, göngyölítés szabályai nem módosultak

5 2009. június 25.5 Anyasági támogatás: Adóterhet nem viselő járandóság (terhesség 300 napos vélelme miatt) a 2010. április 1. után született gyermekekre tekintettel kapott (terhesség 300 napos vélelme miatt) a 2010. április 1. után született gyermekekre tekintettel kapott

6 2009. június 25.6 Egyéb változások: Az adómentes önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulást három hónapra utólagosan is lehet utalni (eddig csak a munkaviszony megkezdése utáni első alkalommal lehetett). Az adómentes önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulást három hónapra utólagosan is lehet utalni (eddig csak a munkaviszony megkezdése utáni első alkalommal lehetett). Átalányadózás választható ismételten a bevételi értékhatár emelkedésének évétől, ha annak túllépése miatt került ki a magánszemély (egyébként 4 évig nem választhatna). Átalányadózás választható ismételten a bevételi értékhatár emelkedésének évétől, ha annak túllépése miatt került ki a magánszemély (egyébként 4 évig nem választhatna). Már 2009-re is!

7 2009. június 25.7 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "2009. június 25. 1 A személyi jövedelemadó törvény 2009. évi évközi változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztály."

Hasonló előadás


Google Hirdetések