Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fizikai aktivitás szerepe a mozgásszervi megbetegedések megelőzésében. Apor Péter dr.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fizikai aktivitás szerepe a mozgásszervi megbetegedések megelőzésében. Apor Péter dr."— Előadás másolata:

1 A fizikai aktivitás szerepe a mozgásszervi megbetegedések megelőzésében. Apor Péter dr.

2

3 ---lehetőleg a hét minden napján, de legalább ötször ---legalább fél órányi (amely 10 perceknél nem rövidebb szakaszokból is állhat) ---mérsékelt vagy lendületes aerob jellegű (lihegtető, megizzasztó, a pulzust jelentősen megemelő) testmozgást, ---ezen kívül heti kétszer a nagy izomcsoportokat fejlesztő rezisztencia-edzést végezzen. Az egészség, a funkcionális képességek őrzése megkívánná, hogy mindenki

4 A jó (epidemiológiai) vagy a javuló (beavatkozás: edzés- tanulmányok) fittség csökkenti a rizikót (alsó-felső harmadba vagy negyedbe tartozó fittség összevetése): Koronária betegségre Risk Ratio: 0,4-0,8 Diabetes 2-re 0,55-0,7 Perifériás arteriosclerosisra 0,58-0,76 Hypertónia betegségre 0,5-0,8 Egyes karcinómákra 0,7-0,85 Depresszió, szorongás 0,7-0,85

5 A MAGAS FITTSÉG ALACSONY MORTALITÁSSAL JÁR Jó-rossz fittség Mortalitás (Irodalom) Legjobb—legrosszabb kvintilis 46---18/10 000 személy-év (Blair..JAMA 1989) Nonfit---nonfit maradt 122/10 000 személy-év (Blair..JAMA 1995) Nonfit—fit 67,7 -„- Fit—fit 39,6 -„- Balke prot. felső 30%--alsó 30% 3-6-szoros csökkenés (Carnethon..JAMA 2003) diab, metab. sy, hypertonia 1 MET-tel jobb 12 %-kal több túlélés (Myers..NEJM 2002) Balke 1 perccel hosszabb 7,9%-os csökkenés A magas fittségűek/azzá válók halálozási esélye 0,45-0,76 az alacsony fittségűekkel szemben. (Hazai áttekintések: Orv. Hetil. 2004, 1801-04, Sportorv. Szemle 2007, No 1, 31-8.)

6 Kinek az érdeke a jó fittség? ---Az egyénnek ---Az országnak (Ellenérdekeltség: ??)

7

8

9

10

11

12

13 Az időskor nem lehet a „lustálkodás” ideje, mert Fent kell tartani a metabolikusan aktív izomtömeget és erőt a csonttömeget (elesés megelőzés) a mozgásügyességet --- „---- a (bizonyos mérvű) hajlékonyságot (napi feladatok) Emiatt a motorikus ügyességet és a hajlékonyságot szinten tartó/fejlesztő gyakorlásokra is szükség van (otthon, idősek tornáján..)

14 ---lehetőleg a hét minden napján, de legalább ötször ---legalább fél órányi (amely 10 perceknél nem rövidebb szakaszokból is állhat) ---mérsékelt vagy lendületes aerob jellegű (lihegtető, megizzasztó, a pulzust jelentősen megemelő) testmozgást, ---ezen kívül heti kétszer a nagy izomcsoportokat fejlesztő rezisztencia-edzést végezzen. ---valamint gyakorlatokat az ügyesség, hajlékonyság és csontállomány megőrzésére. Az egészség, a funkcionális képességek őrzése megkívánná, hogy mindenki

15 TESTMOZGÁS („EDZÉS”) MOZGATÓRENDSZERI BETEGSÉGEKBEN Osteoarthrosis minden formájában, erő, koordináció, tünet, fittség, erő, élethossziglan mozgásterjedelem quali: A-evid. Rheumatoid arthr. főleg az I-II kat. erő, mozgásképesség, erő és fittség: A (duzzadt, fájó izület: ne) korai halál prev. quali: B tünet: C Osteoporosis főleg az alsó végtaggal aerob, erő, egyensúly, csont: A ügyesség fittség, erő: A quali: B Fibromyalgia rekondicionálás, erő, fittség: A aktív életmód elfogadása tünet: B Krónikus fáradtság felügyelt tünet: B Irodalmi áttekintés: Sportorv. Szemle 2008, No 2, 104-8.

16 A MOZGATÓRENDSZER KARBANTARTÁSA/FEJLESZTÉSE NORDIC WALKING THAI-CHI CALLANETICS STRETCHING BODY ART BODY BALLS PILATES NIA (NEUROMUSCULAR INTEGRATIVE ACTION) www.fittarena.huwww.fittarena.hu (2008 nov. 22)

17 Gazdasági oldal: az „egészségipar”, a wellness-fitness, az idegenforgalom,a sportrendezvények,a munkahelyi wellnes- lehetőségek, maguk az állampolgárok, (az Önkormányzatok ma is érvényes törvényi feladata),figyelembe vehetné az életbiztosítás, a betegbiztosítás… („Lustasági adó” ???)

18 Jólét = kényelem? Jólét = fittség!

19


Letölteni ppt "A fizikai aktivitás szerepe a mozgásszervi megbetegedések megelőzésében. Apor Péter dr."

Hasonló előadás


Google Hirdetések