Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A válság és ami utána következik….

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A válság és ami utána következik…."— Előadás másolata:

1 A válság és ami utána következik….
Lőrincze Péter, a VOSZ ügyvezető elnöke főtanácsadója

2 Hogyan keletkezik a válság?
Nem egy döntéssel… Ha sokan gondolkodnak azonosan… A leány lakása… A kocsim cseréje… A hosszú hétvégék számának csökkenése… Kevesebb étterem,több vacsora otthon… Persze,mindennek oka van! Ahogy keletkezett,úgy is szűnik meg a válság. Vagyis….

3 Már nemcsak rossz hírek jönnek!
Emlékezzünk:minden válság véget ér egyszer - a II.világháború óta ez a negyedik, az egész fejlett világot érintő recesszió (1975, 1980, 1992…és most) A számok egyelőre drámaiak. Az I.negyedévben az USA gazdasága 2,6 %-kal, az EU-é 4,5 %-kal esett. De: 2010-re az IMF májusban 1,9 %-os növekedést várt, múlt héten a prognózis már 2,4 %! Az egyik motor Ázsia negyedévétől moderált fellendülés. Kínai és japán export hatalmas zuhanás után már felfelé megy. Bankok kevésbé szenvedtek a rossz hitelektől (writeoff)-szívesebben is finanszírozzák a vállalkozásokat! Hatása van az ösztönző csomagoknak is: az USA után a legnagyobb lökést a keresletnek -654 milliárd USD, a GDP 7,2 %-a-Kína adta!

4 Az amerikai fordulat Obama-effektus-emlékezzünk a Bokros-csomagra
787 milliárd USD gazdaságélénkítő csomag-de a bankok már megkezdték a visszafizetést A válság alatt is havonta uj vállalkozás jön létre A Világbank szerint az USA gazdasága továbbra is a harmadik legversenyképesebb-a válság idején ez tovább javult Az újonnan létrejöttek jobbak a megszűnteknél-”természetes kiválasztódás” De:a részvényvagyonok értéke 2007 óta 57 %-kal mérséklődött!

5 Végeredményben… A 4.negyedévben lassan megélénkül az USA és Ázsia…
Ezt 6-8 hónappal követi majd Nyugat-Európa… És ezt követjük a további 6-8 hónap késéssel mi… A 2010-es magyar stagnálás persze a 2009-es – 6,5 %-hoz mérendő!

6 Veszélyek Trendváltás:”jó” gazdasági növekedés nem 3,5-4,0 %-os hanem csak 2,0-2,5 %-os.”Normális” munkanélküliség 10 %-os és nem 8 %.Az OECD vizsgálja, eredmény a II.félévben Miért: Túlzott kapacitások a kereslethez képest-az autóiparban öt év alatt 29 millióról 58 millióra nőtt.Az USA-ban 9 millió lakás eladatlan. Mérséklődik a hitelfelvételi kedv - óvatosabbak lesznek a háztartások és a hitelezők is. Kamatlábak a minimumon. A gazdaságélénkítés miatt sok fejlett országban „pénzt nyomtatnak”,az ösztönző csomagok a GDP átlagosan több,mint 3 %-át teszik ki. Növekedni fog az infláció. De: ez valószínűleg jót tesz az ingatlanpiacnak,a részvénytőzsdének…..

7 További veszélyek…. Megszokjuk…Ma minden kormány intervencionista…Mentsük meg…Adjunk neki…Védjük meg….Munkahelyek…Nemzeti érték…. A nagyot megvédjük,de mi lesz a kicsivel? Neki ki ad piacot? Közbeszerzési törvény módosítása Mi van,ha olyat mentünk meg, aminek el kellett volna hullania? Ha nem használjuk fel a válságot a versenyképesség növelésére? Ha nem lépünk időben?

8 A válság elmúlása nem szünteti meg a magyar gondokat
Alacsony foglalkoztatottság Hosszú távú vízió hiánya Politikai bizonytalanság-pesszimizmus Mindent az államtól várunk.Hiába a mondás: Segíts magadon, az Isten is megsegít! Finn példa


Letölteni ppt "A válság és ami utána következik…."

Hasonló előadás


Google Hirdetések