Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyugdíj.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyugdíj."— Előadás másolata:

1 Nyugdíj

2 2007. szeptember 21.

3 Kiöregedő lakosság - Későbbi munkakezdés
NYUGDÍJ Nyugdíj probléma Kiöregedő lakosság Későbbi munkakezdés Férfiak Nők Befizetők a nyugdíjrendszerbe

4 3,2 M 2,8 M Nyugdíj probléma itthon A társadalmi olló szétnyílása:
(jelenlegi adat) 3,2 M AKTÍV DOLGOZÓ 2,8 M NYUGDÍJAS

5 Nyugdíjkorhatárok Európában

6 1998: Három-pilléres modell
NYUGDÍJ I. Állami II. MNYP III.ÖNYP Állami nyugdíj (TB) Magánynyugdíjpénztárak Önkéntes nyugdíjpénztárak

7 MNYP-ok hozamai

8 Ezek rossz hozamok? AKKOR MOST MI IS VAN??? Egy kis matek:
NYUGDÍJ HELYZET Ezek rossz hozamok? Egy kis matek: Átlag 2,9% nyereség – INFLÁCIÓ = ??? Gazdasági válság veszteségei (2008-tól): Pl.: Volt 1 millió Ft-om, buktam 25%-ot… Maradt Ft-om…  2009-ben nyertem 30%-ot!!!  ( Ft x 1.3 = Ft)  AKKOR MOST MI IS VAN???

9 A IV. PILLÉR A NYUGDÍJ-ELŐTAKARÉKOSSÁGI SZÁMLA (NYESZ)
2006: Négy-pilléres modell NYUGDÍJ I.Állami II. MNYP III. ÖNYP IV. NYESZ A IV. PILLÉR A NYUGDÍJ-ELŐTAKARÉKOSSÁGI SZÁMLA (NYESZ)

10 Milyen az ügyfelek hozzáállása?
NYUGDÍJ HELYZET Milyen az ügyfelek hozzáállása? FÉLELEM BIZONYTALANSÁG NEM BÍZNAK AZ ÁLLAMBAN!

11 NYUGDÍJ HELYZET

12 Milyen az ügyfelek hozzáállása?
NYUGDÍJ HELYZET Milyen az ügyfelek hozzáállása? ÚJ SZABÁLYOK 2010 ŐSZÉTŐL ÉS ÉV ELEJÉTŐL: : 14 hónapig nincs MNYP-i átutalás : 30% adókedvezmény csökken 20%-ra - ÖNYP utáni adókedvezmény: 30%  20% - NYESZ utáni adójóváírás: 30%  20% LEHET ROSSZABB??? Miért ne?

13 Miben bízzunk? ÁLLAM??? - Kb. 2660 milliárd Ft nyugdíjhiány évente…
NYUGDÍJ HELYZET Miben bízzunk? ÁLLAM??? - Kb milliárd Ft nyugdíjhiány évente… MNYP??? - Bármikor elvehetnek 14 vagy több hónapot… ÖNYP??? - 30%-ról 20% adókedvezmény, és ki garantálja, hogy ehhez sem nyúl hozzá az állam… NYESZ??? - 30%-ról 20% adójóváírás, és ki garantálja, hogy ehhez sem nyúl hozzá az állam, és már 2009-ben meg akarták szüntetni!

14 NYUGDÍJ Miben bízhatunk? ÁLLAM MNYP ÖNYP NYESZ ÖNGONDOSKODÁS

15 NYUGDÍJ Hova tegyem a pénzem? Felmérések szerint jelenleg az 50 év alatti lakosság közül mindössze 2%-nak van nyugdíjcélú megtakarítása, amivel megalapozott reménye lehet, hogy nyugdíjas éveiben nem csökken jelentősen a jövedelme. Itt most nem arról van szó, mint az amerikai és japán frissnyugdíjasoknál, hogy Föld körüli utazással, új ház vásárlással kezdjük nyugdíjas éveinket. Egyszerűen csak a minimális cél: ne legyen sokkal kevesebb havonta az a pénz, amiből megélünk, mint amikor dolgoztunk. Ezen sokat töprengek: mit gondol ez a maradék 98%? Miben bízik? Miért nem tesz semmit? Ugyanakkor rég nem látott hisztériát élhetünk át ismét – leszólít a benzinkutas, megállítanak az utcán. Mindenki azt kérdi: lesz-e neki nyugdíja? (Ezúton nyugtatok meg mindenkit – eddig se nagyon lett volna.) A nyugdíjpénztárak körüli hisztéria az egekbe csapott. Pedig csak arról van szó, hogy eddig volt két rossz nyugdíjcélú megoldásunk, most meg maradt egy...

16 HA ÉRDEKLI MI LEHET A MEGOLDÁS HÍVJON:
NYUGDÍJ HA ÉRDEKLI MI LEHET A MEGOLDÁS HÍVJON: 06/


Letölteni ppt "Nyugdíj."

Hasonló előadás


Google Hirdetések