Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula."— Előadás másolata:

1 Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula

2 Az egészséggel, egészségüggyel kapcsolatos információk I. I. a populáció egészségi állapotát leíró információk. –demográfia (strukturális) –halálozásból számolt információk –morbiditás megbetegedések –incidencia –prevalencia életminőség, fogyatékkal élők, stb. vélekedés az egészségügyi rendszerről és az egészségi állapotról (egészségi állapot önértékelése, stb.)

3 Az egészséggel, egészségüggyel kapcsolatos információk II. II. Az egészségi állapotot meghatározó tényezők I. Belső determinánsok (genetikai állomány) Külső determinánsok –egészségügyi ellátórendszer ellátórendszer szerkezeti indikátorai –struktúra (intézményrendszer) –struktúra (humán erőforrás) ellátórendszer teljesítési adatai az egészségügyi rendszer finanszírozási adatai –források –Ráfordítások Paramedikális tevékenység

4 Az egészséggel, egészségüggyel kapcsolatos információk III. (Az egészségi állapotot meghatározó tényezők II.) egyéb külső determinánsok –természeti környezet fizikai-kémiai környezet biológiai környezet –társadalmi környezet életmód szociális környezet, rétegződés, helyzet (jövedelem, iskolázottság, képzettség lakáshelyzet, tápláltság, stb.) gazdasági környezet Öngyógyítás, öngondoskodás Laikus segítség, civil szféra, stb.

5 Konzekvenciák Az egészséget és az azt meghatározó tényezők információi –igen sokrétűek, –különböző forrásúak, és –eltérő technikával gyűjtendők. Lehetséges adatgyűjtési technikák –reál folyamatok leírásának melléktermékei (eü dokumentációból generált jelentések) –többcélú adatszolgáltatás ( GYÓGYINFOK adatlap) –statisztikai adatgyűjtés –reprezentatív kutatás (egészségi állapot, életmód, stb.)

6 Az egészségügyi ágazati szektor-semleges adatgyűjtésének megújítása A megfelelő eredmény érdekében területeket együttesen kell reformálni: 1.Az egészségügyi dokumentációs rend megújítása; 2.Az adatgyűjtés rendszerének szervezeti és technológiai megújítása; 3.Az adathasznosítás rendszerének megújítása.

7 Az egészségügyi dokumentációs rend szektorsemleges megújítása Az egyes ellátási szinteken az ellátási események, folyamatok azonosítása (pl.: milyen tevékenységtípusok, összetartozó tevékenységsorok történnek a háziorvosnál) Az egyes ellátási folyamatok dokumentációs rendjének megállapítása (mit kell rögzítenie az adott tevékenységsor folyamán) Az egyes dokumentumtípusok és kötelező adat- tartalmuk meghatározása (kórlap, törzskarton, forgalmi napló, gondozási karton, beutaló, stb.) A jelentések tartalmi, technikai definiálása: (jelentés = az egyes alapdokumentumok parciális, és/ vagy aggregált másolata)

8 Az adatgyűjtés rendszerének megújítása Egységes, „egyablakos” ügyintézés: az Egészségügyi Adatgyűjtő Hivatal létrehozása a GYOGYINFOK és az OEP releváns részeiből. A cél- és szektorsemleges adatgyűjtés, amely egy szervezet által gyűjti: –finanszírozási információk, –a szakterület szakmai információi (tervezés, szakfelügyelet), –statisztikai célú információk. Egészségügy Adatgyűjtő Hivatal osztja szét az információt –OEP –ÁNTSZ, Országos Intézet, Szakfelügyeleti rendszer –egyéb adat-hasznosítók

9 Szakfelügyeleti rendszer Közfinanszírozott szolgáltatások (KFSZ) MFSZ Közszolgáltatásban (KF) résztvevő eü szolgáltatókKF-ben nem részt vevő OEPESzCsM ÁNTSz Országos Intézetek KSH Ágazati Adat-tárház Egészségügy Adatgyűjtő Hivatal Szektor és cél- semleges adatgyűjtés a szolgáltatóktól

10 Közfinanszírozott szolgáltatások (KFSZ) MFSZ Közszolgáltatásban (KF) résztvevő eü szolgáltatókKF-ben nem részt vevő OEPESzCsM Szakfelügyeleti rendszer ÁNTSz Országos Intézetek KSH Ágazati Adat-tárház Egészségügy Adatgyűjtő Hivatal Szektor és cél- semleges adatgyűjtés a szolgáltatóktól Egyéni eü. életút archívum

11 Az adathasznosítás rendszerének megújítása Az eü informatika, az adathasznosítás intézményrendszerének megújítása –a GYÓGYINFOK és MEDINFO informatikai részlegeiből az Országos Egészségügyi Informatikai Intézet létrehozása, –a másodlagos adatgyűjtő központ, az ágazati adattárház kialakítása, –Prezentációs eszközök és felületek (WEB, VIR) kialakítása. A szektorsemleges adat-gyűjtés adatainak fel- használása az egészségpolitikai tervezésen, jogszabály-előkészítésben, a szakfelügyeletben: –az Országos (metodikai) Intézetek megújítása –a szakfelügyeleti rendszer megújítása.

12 Összegzés Az egészséggel, egészségüggyel kapcsolatos információk sokrétűek, és nem lehet egységes adatgyűjtési technológiát alkalmazni. Pár centrumra (ÁNTSz, OEP) van szükség, és egy koordináló szervezetre, amely egy másodlagos adatgyűjtő központban teszi elérhetővé az adatokat a szereplők számára. Az egészségügyi szolgáltatók adatgyűjtésénél be kell vezetni az „egyablakos ügyintézést”, azaz minden adatot egyszer és egy helyre kell jelenteni.


Letölteni ppt "Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula."

Hasonló előadás


Google Hirdetések