Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyümölcsök és gyümölcskészítmények. Gyümölcsnek nevezzük a termesztett, vagy vadon termő növények magas élvezeti értékkel rendelkező, nyersen vagy tartósított.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyümölcsök és gyümölcskészítmények. Gyümölcsnek nevezzük a termesztett, vagy vadon termő növények magas élvezeti értékkel rendelkező, nyersen vagy tartósított."— Előadás másolata:

1 Gyümölcsök és gyümölcskészítmények

2 Gyümölcsnek nevezzük a termesztett, vagy vadon termő növények magas élvezeti értékkel rendelkező, nyersen vagy tartósított formában fogyasztható  húsos lédús termését,  áltermését  vagy olajtartalmú magvait

3 Gyümölcsfogyasztás Magyarország: 86 kg/fő/év Ajánlott mennyiség: 50-70 dkg/nap Szív- és érrendszeri, daganatos betegségek megelőzése

4 A gyümölcsök kémiai összetétele Friss lédús gyümölcsök  Víztartalom75-90%  Fehérjetartalom ~1% nem teljes értékű  Zsiradéktartalom nem számottevő  Szénhidráttartalom 4- 24% Egyszerű cukrok Oligoszacharidok Poliszacharidok Száraztermésű, héjas gyümölcsök  Víztartalom6-9%  Fehérjetartalom 18-27%  Zsírtartalom50-60%  Szénhidráttartalom 4- 24%

5 Vitamin és ásványi anyag tartalom Vízben oldódó vitaminok  C- vitamin, B vitamin csoport (kivéve B 12 ) Zsírban oldódó vitaminok  Karotinoidok, E vitamin (olajos magvakban) K, Mg, Ca (olajos magvakban), Fe, P, Na

6 Gyümölcsök és húsok K/Na arányának összehasonlítása

7 Száraz héjas gyümölcsök és tej, tejtermékek Ca tartalmának összehasonlítása

8 Gyümölcsök magnézium tartalmának összehasonlítása

9 Egyéb összetevők Szerves savak Flavonoid színezékek Polifenol oxidáz

10 GyümölcsÖsszes élelmi rost g/100g málna9,1 ribiszke7,8 körte6,2 szilva5,7 szőlő5,4 meggy4,2 alma3,7 kajszibarack3,6 egres3,5 eper1,7

11 Gyümölcsök csoportosítása Termőterületük alapján Hazai gyümölcsök  Almatermésű gyümölcsök  Csonthéjas gyümölcsök  Bogyós termésű gyümölcsök  Héjas (száraz) termésű gyümölcsök Déli gyümölcsök

12 Almatermésű gyümölcsök Alma Körte Birs Naspolya Áltermésüket fogyasztjuk

13 Alma Élelmi rost (3,7 g/100g) – pektin C-vitamin (5 mg/100g) Fajtái:  Nyári fajták – július közepétől augusztus végéig Asztraháni piros, Nyári fontos. Nyári csíkos fűszeres, Ceglédi piros  Őszi fajták – augusztus közepeétől – szeptember végéig Gravensteini  Téli fajták – októbertől szüretelik

14 Jonathan  Penicillium expansum  patulin

15 Granny Smith Golden delicious Idared

16 Starking Jonagold Gala (őszi) Húsvéti rozmaring  Erősen viaszos, zsíros tapintású héj  Hűtőtárolás nélkül is hosszú ideig eltartható

17 Körte Élelmi rost (6,2g/100g) C-vitamin tartalom (5 mg/100g) Cukor-, aromaanyagtartalom nagyobb Magház körüli kősejtekben oxálsav

18 Nyári fajták július - szeptember Vilmos körte Kálmán körte Árpával érő körte

19 Öszi fajták szeptember-október Hardy vajkörte Császár körte (-) Bosc kobak

20 Téli fajták október-november Hardenpont téli vajkörte Seres olivér (-) Alexander

21 Birs Pektin C-vitamin (10 mg/100g) csersav

22 Csonthéjas magvú gyümölcsök Cseresznye Meggy Szilva Kajszibarack Őszibarack A lédús gyümölcshús csonthéjas magot vesz körül A magban ciántartalmú glükozid (amigdalin) található

23 Bogyóstermésű gyümölcsök Szőlő Köszméte Ribiszke Málna Szamóca Szeder Faeper Áfonya Bodza Csipkebogyó

24 Életkor csoportokNem borvidékenMedoci borvidéken 60-64 évet elért 65-69 évet elért 70-79 évet elért 80 év feletti 4661 3644 4359 1053 6259 5000 6550 1981

25 Héjas (száraz) termésűek Mandula Dió Mogyoró Gesztenye

26 Déli gyümölcsök Friss déligyümölcsök  Citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, grape fruit)  Banán  Ananász  Kivi  Kókuszdió  Mangó Szárított déligyümölcsök  Füge  Mazsola  Datolya


Letölteni ppt "Gyümölcsök és gyümölcskészítmények. Gyümölcsnek nevezzük a termesztett, vagy vadon termő növények magas élvezeti értékkel rendelkező, nyersen vagy tartósított."

Hasonló előadás


Google Hirdetések