Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyümölcsök és gyümölcskészítmények. Gyümölcsnek nevezzük a termesztett, vagy vadon termő növények magas élvezeti értékkel rendelkező, nyersen vagy tartósított.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyümölcsök és gyümölcskészítmények. Gyümölcsnek nevezzük a termesztett, vagy vadon termő növények magas élvezeti értékkel rendelkező, nyersen vagy tartósított."— Előadás másolata:

1 Gyümölcsök és gyümölcskészítmények

2 Gyümölcsnek nevezzük a termesztett, vagy vadon termő növények magas élvezeti értékkel rendelkező, nyersen vagy tartósított formában fogyasztható  húsos lédús termését,  áltermését  vagy olajtartalmú magvait

3 Gyümölcsfogyasztás Magyarország: 86 kg/fő/év Ajánlott mennyiség: dkg/nap Szív- és érrendszeri, daganatos betegségek megelőzése

4 A gyümölcsök kémiai összetétele Friss lédús gyümölcsök  Víztartalom75-90%  Fehérjetartalom ~1% nem teljes értékű  Zsiradéktartalom nem számottevő  Szénhidráttartalom 4- 24% Egyszerű cukrok Oligoszacharidok Poliszacharidok Száraztermésű, héjas gyümölcsök  Víztartalom6-9%  Fehérjetartalom 18-27%  Zsírtartalom50-60%  Szénhidráttartalom 4- 24%

5 Vitamin és ásványi anyag tartalom Vízben oldódó vitaminok  C- vitamin, B vitamin csoport (kivéve B 12 ) Zsírban oldódó vitaminok  Karotinoidok, E vitamin (olajos magvakban) K, Mg, Ca (olajos magvakban), Fe, P, Na

6 Gyümölcsök és húsok K/Na arányának összehasonlítása

7 Száraz héjas gyümölcsök és tej, tejtermékek Ca tartalmának összehasonlítása

8 Gyümölcsök magnézium tartalmának összehasonlítása

9 Egyéb összetevők Szerves savak Flavonoid színezékek Polifenol oxidáz

10 GyümölcsÖsszes élelmi rost g/100g málna9,1 ribiszke7,8 körte6,2 szilva5,7 szőlő5,4 meggy4,2 alma3,7 kajszibarack3,6 egres3,5 eper1,7

11 Gyümölcsök csoportosítása Termőterületük alapján Hazai gyümölcsök  Almatermésű gyümölcsök  Csonthéjas gyümölcsök  Bogyós termésű gyümölcsök  Héjas (száraz) termésű gyümölcsök Déli gyümölcsök

12 Almatermésű gyümölcsök Alma Körte Birs Naspolya Áltermésüket fogyasztjuk

13 Alma Élelmi rost (3,7 g/100g) – pektin C-vitamin (5 mg/100g) Fajtái:  Nyári fajták – július közepétől augusztus végéig Asztraháni piros, Nyári fontos. Nyári csíkos fűszeres, Ceglédi piros  Őszi fajták – augusztus közepeétől – szeptember végéig Gravensteini  Téli fajták – októbertől szüretelik

14 Jonathan  Penicillium expansum  patulin

15 Granny Smith Golden delicious Idared

16 Starking Jonagold Gala (őszi) Húsvéti rozmaring  Erősen viaszos, zsíros tapintású héj  Hűtőtárolás nélkül is hosszú ideig eltartható

17 Körte Élelmi rost (6,2g/100g) C-vitamin tartalom (5 mg/100g) Cukor-, aromaanyagtartalom nagyobb Magház körüli kősejtekben oxálsav

18 Nyári fajták július - szeptember Vilmos körte Kálmán körte Árpával érő körte

19 Öszi fajták szeptember-október Hardy vajkörte Császár körte (-) Bosc kobak

20 Téli fajták október-november Hardenpont téli vajkörte Seres olivér (-) Alexander

21 Birs Pektin C-vitamin (10 mg/100g) csersav

22 Csonthéjas magvú gyümölcsök Cseresznye Meggy Szilva Kajszibarack Őszibarack A lédús gyümölcshús csonthéjas magot vesz körül A magban ciántartalmú glükozid (amigdalin) található

23 Bogyóstermésű gyümölcsök Szőlő Köszméte Ribiszke Málna Szamóca Szeder Faeper Áfonya Bodza Csipkebogyó

24 Életkor csoportokNem borvidékenMedoci borvidéken évet elért évet elért évet elért 80 év feletti

25 Héjas (száraz) termésűek Mandula Dió Mogyoró Gesztenye

26 Déli gyümölcsök Friss déligyümölcsök  Citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, grape fruit)  Banán  Ananász  Kivi  Kókuszdió  Mangó Szárított déligyümölcsök  Füge  Mazsola  Datolya


Letölteni ppt "Gyümölcsök és gyümölcskészítmények. Gyümölcsnek nevezzük a termesztett, vagy vadon termő növények magas élvezeti értékkel rendelkező, nyersen vagy tartósított."

Hasonló előadás


Google Hirdetések