Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi rejlik a felszín alatt?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi rejlik a felszín alatt?"— Előadás másolata:

1 Mi rejlik a felszín alatt?
A kritikus tömeg Mi rejlik a felszín alatt?

2 Az elhízás Az obesitas, valamint a túlsúly bizonyítottan a jelen és a jövő egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. A WHO adatai szerint a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető kockázati tényező a dohányzás után. A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik.

3 Az elhízás Európában és az Egyesült Államokban jelenleg több, mint 70 millió ember elhízott, ezen felül további 163 millióan túlsúlyosak. A túlsúly és az elhízás a magyar lakosság 60%-át közvetlenül érinti, de gazdasági és szociális következményei az egész társadalmat sújtják.

4 Az elhízás okai Genetikai faktorok Pszichés tényezők
Környezeti tényezők

5 Kóros zsírlerakódás A felesleges zsírszövetek megoszlása alapján ma két alaptípust szokás elkülöníteni: Az alma típusú elhízás a hasra, mellre, nyakra és az arcra lokalizálódik. A kóros zsírlerakódás központja a köldöktáj. A végtagok a fartáj és a combok kevésbé érintettek. A körte típusú elhízás központja a köldök és a szeméremcsont közötti alhas. A zsírlerakódás az alhason, a fartájon és a combokon legjelentősebb. A felsőtest, a karok és az arc érintettsége kevésbé jellemző. Az almatípust szokás férfias vagy android, a körtetípust nőies vagy ginoid típusnak is nevezni. A morbiditás és mortalitás szempontjából az android típus lényegesen jelentősebb.

6 Az elhízás mértékegysége (BMI)
Az ún. testtömeg index a gyakorlatban széles körben használt elfogadható paraméter. Megkapjuk, ha a testsúly kg-ban mért tömegét elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével (Body mass index = kg/m2). Az ideális BMI férfiakra 25, nôkre 24 alatt van.

7 Testtömeg index (BMI, Quetlet indexe: kg/m2) felnőttek részére
Vékony Normál Túlsúlyos Elhízott 18,5 alatt 18,5-25 25-30 30 fölött

8 Az elhízással kapcsolatos betegségek
Érelmeszesedés Magas vérnyomás Koszorúér-betegségek: angina pectoris, szívinfarktus, kardiomiopátia Agyér-katasztrófa (stroke): agyvérzés, agytrombózis, agyembólia Érelzáródások: végtagelhalás, lábszárfekély, trombózis, embólia, bélinfarktus, veseartéria elzáródás, stb. Cukorbetegség (II. típus) annak minden következményével Rák: Nőknél főként a méhtestrák, epehólyag-, petefészek-, emlőrák és a vastagbél rákja, férfiaknál a prosztata és a végbél rákja mutat erős statisztikai összefüggést az elhízással. Az alvási apnoe (alvási légzéskimaradás) súlyos állapot, mely az elhízás mértékével szorosan összefügg. Akár szívelégtelenséghez, szívinfarktushoz, stroke-hoz is vezethet. Ízületek porckopásos betegségei (artrózis) Köszvény Epehólyag-betegségek: Epekő-betegség, epehólyag-gyulladás, epehólyagrák Depresszió, öngyilkossági hajlam Csökkent gyógyulási hajlam és túlélési képesség szinte valamennyi betegségnél és sérülésnél.

9 Az elhízás veszélye a látásra
A magas vérnyomású vagy magas koleszterinszintű betegeknél nagyobb a szem ideghártyájához tartozó vénák elzáródásának kockázata, állítják a kutatók.

10 A légzés romlása elhízás miatt
Már a mérsékeltnek tekinthető hasi zsírfelesleg is előnytelenül befolyásolja a vitálkapacitás értékét, még az egyébként normálisnak tekinthető testtömegindex mellett is. A derék körül lerakódott zsírszövet mechanikai úton befolyásolja a rekeszizom és a mellkas teherbírását, ami csökkenti a tüdőtérfogatot. Minél szélesebb a derekunk, szervezetünkben annál magasabb lesz a gyulladások kialakulását elősegítő anyagok koncentrációja, a gyulladásgátló vegyületek előfordulása ellenben csökkenni fog.

11 A belső zsírok veszélyei a májra
A belső zsír - vagyis a zsigeri zsír - az ereken keresztül jut a májba. Így főként ezt a szervet veszélyezteti. A nagy mennyiségű zsigeri zsír és az azzal kapcsolatos zsírsavak a máj zsírosodását és hepatikus hyperlipidemiát és ennek következtében, inzulinrezisztanciát okoz.

12 A szív és a zsírlerakódás veszélye
Az elmeszesedett koszorúérplakkok gyakorisága összefüggésben áll a perikardiális zsír térfogatával. Az elmeszesedett koszorúérplakkoknak inkább a helyi zsírlerakódáshoz, mint a testben fellelhető teljes zsírmennyiséghez lehet közük. A perikardiális zsírból felszabaduló gyulladáskeltő anyagoknak a koszorúerek gyulladását és elmeszesedését kiváltó hatása lehet.

13 A hasi elhízás és a szellemi leépülés
A hasi elhízás tüneteit mutató kövér emberek csaknem négyszer gyakrabban lettek a kognitív képességvesztés áldozatai. A kedvezőtlen szellemi romlás azoknál is megfigyelhető volt, akiknek a testsúlya vagy a testtömegindexe (BMI) nem volt lényegesen magas, és csak a hasüregben jelent meg zsírlerakódás. A hasi zsírfelhalmozódás, egyúttal utal a szív- és érrendszeri kockázatot és az agyi érkatasztrófák veszélyére is.

14 A lipoproteinek főbb típusai
A koleszterin a vérben található zsirok egyik formája, mely több összetevőből, ún. koleszterin frakcióból áll. LDL - kóros koleszterin+fehérje, a legnagyobb szereppel bír az érelmeszesedés kialakulásában VLDL - koleszterin+fehérje, a szervezet belső szállítási mechanizmusában van szerepe IDL – koleszterin+fehérje, szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában HDL koleszterin+fehérje, védő hatású Az LDL és HDL koleszterintípusok aránya fontos mutató, az érelmeszesedés iránytűje.

15 Lipoproteinek máj LPL = lipoprotein lipáz
VLDL = nagyon kicsi sűrűségű lipoprotein IDL = közepes sűrűségű lipoprotein LDL = kis sűrűségű lipoprotein HDL = nagy sűrűségű liporotein vékonybél perifériás szövtek perifériás szövetek kapilláris erei

16 Az ún. normál lipidértékek
Összkoleszterin: < 5.2 mmol/l LDL: < 3.4 mmol/l HDL: > 1.0 mmol/l Tg: < 1.7 mmol/l

17 A jellemző LDL koleszterin-értékek

18 A zsigeri zsír A belső szervek között lerakódó zsírt nevezzük zsigeri zsírnak. A zsigeri zsírban könnyebben aktiválódik az un. lipoprotein lipase enzim ami zsírbontást eredményez. A bontásból származó zsír az ereken keresztül a májba jut, előidézve annak elzsírosodását, növelve az elhízottságot. További következményként felgyűlik a víz, nő a cukorbetegség, magasvérnyomás, valamint a szív – és érbetegségek kockázata, amelyek veszélyeztetik életünket.

19 A zsigeri zsír A zsigeri zsír általában az össz testi zsír 10-20%-át teszi ki. A zsigeri elhízást a következő mutatók szerint szokták megállapítani: Az L4 és L5 csigolya közötti testkeresztmetszetben a zsírterület 100cm2 vagy több. A zsigeri zsír aránya a bőr alatti zsírhoz viszonyítva 0,4 vagy több. A WHR (derék-csípő-arány) férfiak esetében 0,9 , nők esetében 0,85 fölötti. A derék körfogata férfiak esetében 90 cm, nők esetében 80 cm fölötti.

20 A zsigeri zsír A zsigeri elhízás esélye a férfiaknál a 30-as éveikben, a nőknél a menopauzát követően nő meg. A zsigeri zsír égése percre lebontva gyorsabb, mint a bőr alatti zsíré, így edzéssel és megfelelő étkezéssel könnyen leadható. Eközben az egész test zsírmennyiségét csökkenti.

21 A zsigeri zsír Zsigeri zsírok a legkárosabbak, mivel gyulladáskeltő anyagokat termelnek. Mivel a zsigeri zsírok gyulladáskeltő anyagokat bocsátanak ki magukból: gyakoribb a pszoriasis, ízületi gyulladás, bélgyulladás, atherosclerózis, cukorbetegség.

22 A láthatatlan belső ellenség…
Legújabb kutatások szerint a kifejezetten sovány ember teste is rengeteg zsírt tartalmazhat. Szabad szemmel nem látható, hiszen belül, a szervek között helyezkedik el. A soványabbak is ugyanolyan betegségeknek vannak kitéve, mint a túlsúlyos embertársaik!

23 Mi a Glabridin? Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) gyógyászati alkalmazása komoly múlttal rendelkezik, már 4000 éve az ókori Egyiptomban is használták. A glabridin az édesgyökér legnagyobb polifenolos flavonoidja. Újonnan felfedezett tulajdonsága, hogy ez az egyedüli testzsír-csökkentő flavonoid.

24 Egyéb hatásai Antioxidáns hatás, szabadgyök-fogó hatás,
Heliobacter pylori-ellenes hatás, Vesegyulladás-ellenes hatás, Melanin-gátló, bőrgyulladás ellenes hatás, Csontritkulás ellenes hatás, Memória-védő hatás, Gombaellenes hatás.

25 Miért a glabridin? Mert Önnél hasi elhízás tapasztalható…
Mert Önnek magas vérzsír értékeket mértek… Mert Önnek emelkedettek a vércukorértékei… Mert Önnél a magas vérnyomás betegség kockázata fennáll… Mert Ön szeretne hosszan, egészségesen élni…

26 Hogyan működik? A glabridin a zsírok lebontásáért felelős gének működését segíti a májban. Ennek következtében a zsigeri zsírok fogynak. A zsigeri zsírok fogyása magával vonja a bőralatti zsírok csökkenését.

27 Biztonságossági és hatékonysági vizsgálat:
Ebben a tanulmányban megvizsgálták, a glabridin-készítmény teljes testzsírra és zsigeri zsírra gyakorolt hatását túlsúlyos alanyoknál. A kutatásban 56 férfi és 28 postmenopauzás állapotban lévő nő vett részt, 40 és 60 év közöttiek, kg/ m2 testtömeg indexszel (BMI). Az alanyok kalória bevitele jelentősen nem változott a 4 illetve a 8 hetes kezelést követően. A 900 mg glabridin-készítményt fogyasztó csoport alanyai jelentős testtömeg és testtömeg-index csökkenést érzékeltek a kiinduló állapothoz képest 4 és 8 hetes kezelés után. A 900 mg glabridin-készítményt fogyasztó csoport esetében a testsúlyban és testtömeg-indexben történt változás jóval magasabb volt mint a placebo csoport esetében. A CT felvételek kimutatták, hogy a zsigeri zsír tömegük jelentősen csökkent a kiinduláshoz képest. A kutatások komoly csökkenést mutattak a teljes és LDL koleszterin szintekben a 900 mg glabridin-kivonatot fogyasztó csoportban. A glabridin-készítmény csökkenti az LDL koleszterint a magas koleszterin szinttel rendelkező betegek esetében.

28 Toxicitás-vizsgálat:
Egy 90 napos szájon át adagolt toxicitás tesztet végeztek patkányok esetében 2,90% glabridint felhasználva. A vizsgálat eredménye, hogy semmiféle megfigyelt káros hatást nem tapasztaltak a vizsgálat során.

29 Glabridin hatásvizsgálat bőrpigmentáció és bőrgyulladás esetén:
Ezen tanulmányban vizsgálták a glabridin gátló hatását a bőr festékanyagának létrejöttére és gyulladásra tengerimalac bőrén. Kimutatták, hogy az UVB által kiváltott pigmentáció és gyulladásos bőrpirosság a tengeri malacok bőrén megszűnt a 0,5%-os glabridin adagolás következtében. A glabridin egy egyedülálló összetevő, mely több tulajdonsággal bír, nem csak a bőr pigmegtációját gátolja, de a bőrben lévő gyulladást is csökkenti.

30 Glabridin hatása az emberi csontokra és patkányok vázizmaira:
A vizsgálatot változókor előtti és változókor utáni állapotú nők csontjain végezték. Emellett patkányok vázizomzatán is tanulmányozták a glabridin hatását. Eredmény, hogy a glabridin D vitaminnal vagy anélkül, alkalmas lehet arra, hogy javítsa a változókor utáni nőknél a csontok rendellenességeit.

31 A glabridin gombaellenes hatása:
A Glabridin hatásosságát bizonyították be mind az élesztő gomba, mind a fonalas gomba ellen. Továbbá a Candida gomba mutánsainak ellenállásában is hatást mutatott.


Letölteni ppt "Mi rejlik a felszín alatt?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések