Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pénzügymatematika A VÁLTÓ. A váltó fogalma A váltó olyan forgatható értékpapír, amelynek kiállítója vagy az elfogadója kötelezettséget vállal arra, hogy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pénzügymatematika A VÁLTÓ. A váltó fogalma A váltó olyan forgatható értékpapír, amelynek kiállítója vagy az elfogadója kötelezettséget vállal arra, hogy."— Előadás másolata:

1 Pénzügymatematika A VÁLTÓ

2 A váltó fogalma A váltó olyan forgatható értékpapír, amelynek kiállítója vagy az elfogadója kötelezettséget vállal arra, hogy a váltón meghatározott összeget meghatározott helyen és meghatározott időben saját maga vagy egy harmadik fél meg fogja fizetni. Gazdálkodó szervezetek közötti hitelezés eszköze Egy évet meg nem haladó időtartamra szól

3 A váltó csoportosítása: A váltó típusa szerint osztályozható Idegen váltó: 1.Kibocsátója egy másik személy (természetes vagy jogi személy) 2.Fizetési kötelezettséget ígér egy harmadik személynek (természetes vagy jogi), vagyis a váltón feltüntettet kedvezményezettnek Saját váltó: Melyben a kiállító saját fizetési elkötelezettséget ígér, arra kötelezi magát, hogy meghatározott összeget, meghatározott helyen és időben kifizet Két személyt tételez fel: 1. A kiállítót (saját nevében ígér fizetést = adós) 2. A rendelvényest, a tulajdonképpeni hitelezőt

4 Banki váltó leszámítolás A bank úgy számítolja le, hogy a leszámítolás napjától a váltó lejáratáig tartó időszakra kamatot számol, s azt levonja a váltóösszegből, azaz a váltó névértékéből. A váltóbirtokos eladási árként a váltója ellenértékében a leszámítolási kamattal csökkentett névértéknek megfelelő összeget kapja.

5 A váltó viszontleszámítolása (Bank – MNB) A bank a váltót a Magyar Nemzeti Bank által viszontleszámítoltathatja. Az MNB új pénzt bocsát ki ezáltal a gazdaságba.

6 Váltó árfolyamának számítása Ha egy t (≤1) év múlva esedékes C összegről szóló váltót vásárolunk, akkor a váltó árfolyama: ahol d az éves diszkontláb nagysága.


Letölteni ppt "Pénzügymatematika A VÁLTÓ. A váltó fogalma A váltó olyan forgatható értékpapír, amelynek kiállítója vagy az elfogadója kötelezettséget vállal arra, hogy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések