Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdasági informatika

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdasági informatika"— Előadás másolata:

1 Gazdasági informatika
2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat

2 Ajánlott irodalom Fiala Tibor: Pénzügyi modellezés Excellel
Lévayné Lakner Mária: Excel táblázatkezelő a gyakorlatban (Gazdasági informatika)

3 Excel pénzügyi függvényei I.

4 Excel Fejlesztése: pénzügyi számítások elvégzése
Pénzügyi műveletek elvégzése: beépített pénzügyi függvények Bővítmény: Analysis ToolPak

5 1. Kölcsön törlesztése Kölcsön törlesztés: Kölcsön összege Kamatláb
Futamidő: hány hónap alatt kell a kölcsönt visszafizetni Törlesztés időpontja: hónap eleje vagy hónap vége

6 Kérdés: Mennyit kell havonta törlesztenünk?
Példa Ft-os kölcsönt veszünk fel évi 8 %-os kamatláb mellett, melyet kamataival együtt 10 hónap alatt kell visszafizetnünk úgy, hogy mindig a hónap végén fizetünk. Kérdés: Mennyit kell havonta törlesztenünk?

7 PMT (RÉSZLET) függvény
Paraméterei: Kamatláb időperiódusok száma Jelenérték: A felvett kölcsön összege Pozitív: ha mi veszünk fel pénzt Negatív: ha mi adunk kölcsön pénzt Jövőérték: az utolsó időperiódus végén az egyenleg Negatív: nem fizettük vissza teljesen a kölcsönt, ezért még fizetnünk kell Pozitív: túl magas részleteket fizettünk, visszakapunk valamennyi összeget Nulla: (alapértelmezett) a kölcsönt pontosan visszafizettük Típus 0: az adott időperiódus végén fizetünk (alapértelmezett) 1: az adott időperiódus elején fizetünk A PMT alkalmazása: 5 változója van, de általában elég az első hármat megadni.

8 Figyelem! A függvény csak a kamatokat számolja az egyéb költségeket (kezelési költség, adó…stb.) nem! Az első két változó (kamatláb, időperiódusok száma) azonos „mértékegységben” legyenek megadva! Azaz hónap – hónap; év – év ….stb.

9 Feladat megoldása PMT(8%/12;10;10000) = -1037.03 Kamat
(hó) Törlesztés időtartalma (hó) Kölcsön összege Eredmény Negatív, mert mi törlesztünk

10 Kérdés: Mennyi a visszafizetendő összeg havonta?
Példa Mi adunk kölcsön évi 12 %-os kamatláb mellett öt hónapra 5000 Ft-ot. Kérdés: Mennyi a visszafizetendő összeg havonta? PMT(12%/12;5;-5000) =

11 PMT (RÉSZLET) = IPMT (RRÉSZLET) + PPMT (PRÉSZLET)
A kölcsön visszafizetésekor a befizetett összeg egy része a kamatot téríti meg, s csak a fennmaradó résszel csökken az adósság. PMT (RÉSZLET) = IPMT (RRÉSZLET) + PPMT (PRÉSZLET)

12 Törlesztés Első években az adósság csökkenése igen kicsi – a befizetés nagy része kamatfizetésre megy el Az idő elteltével az adósság csökken, és a befizetett összeg egyre nagyobb részben csökkenti az adósságot.

13 Idő, mint tényező AZ IPMT és a PPMT függvényeknek plusz egy változójuk: Hányadik befizetésről van szó (2. változó) A többi 5 változó a PMT függvényével azonos

14 Mutassuk ki a kamatfizetés valamint a tőkefizetés alakulását!
Példa Ft kölcsönt veszünk fel 20 éves futamidőre. Éves kamatláb: 32 %. Mutassuk ki a kamatfizetés valamint a tőkefizetés alakulását!

15 Ábra jelentése: A törlesztő összeg nagy részét a kamatfizetés teszi ki az első években. Csak az utolsó években törlesztjük a tőkerész nagyobb részét.

16

17 PMT függvény egyik paramétere ismeretlen
Jelenérték (PV - MÉ) Jövőérték (FV - JBÉ) Kamatláb (RATE - RÁTA) Időperiódusok száma (NPER – PER.SZÁM)

18 Pénz időértéke Ugyanannak az összegnek különböző az értéke ma és a jövőben (Egy mai pénz többet ér, mint ugyanaz az összeg jövőre) Több tényező oka: infláció, kockázat…

19 Jelenérték PV (MÉ) Jövőérték FV(JBÉ)

20 Kérdés: Mekkora ez az összeg?
Példák - Jelenérték Évi 28 %-os kamatláb mellett havi Ft-os életjáradékot szeretnénk kapni 10 éven keresztül minden hónap végén. Az életjáradék ellenértékét az első év elején egy összegben fizetjük be. Kérdés: Mekkora ez az összeg?

21 Megoldás – PV (MÉ) függvény
Pénz elértéktelenedése Életjáradék névértéke >>>> Jelenérték 10*12* >>>>

22 PV függvény paraméterei
5 db: Kamatláb Időperiódusok száma (a kifizetések darabszáma) Kifizetések összege Pozitív: ha mi veszünk fel pénzt Negatív: ha mi fizetjük ki Jövőérték: egyenleg az utolsó időperiódus végén Pozitív: Mi kapjuk meg Negatív: ennyivel tartozunk Típus: 0: időperiódus végén van kifizetés (alapértelmezett) 1: időperiódus elején van kifizetés

23 Kérdés: Mennyi a hatodik hónap végén kivehető összeg?
Példák - Jövőérték 28% kamatláb mellett hat hónapon keresztül minden hónap elején havi Ft-ot beteszünk takarékba. Kérdés: Mennyi a hatodik hónap végén kivehető összeg?

24 Megoldás – FV(JBÉ) függvény
Kamat Betett összeg = * 6 = kamatozás

25 FV függvény paraméterei
5 db Kamatláb Időperiódusok száma Befizetések összege Jelenérték: egyenleg az első periódus elején Pozitív: ha az összeget felvesszük Negatív: mi fizetjük be az összeget Típus: 1

26 Időperiódusok száma - NPER
28% kamatláb mellett 1 millió Ft-ot kapunk kölcsön. Ezt havonta Ft-os részletekben kell visszafizetnünk, a fizetés mindig a hónap végén esedékes. Kérdés: Hány hónap alatt fogy el az adóságunk?

27 Megoldás – NPER (PER.SZÁM) függvény
117 törlesztés kevés, 118 sok. 117. Törlesztés utáni egyenleg: FV(28%/117; ; ) = 118. Törlesztés utáni egyenleg: FV(28%/12;118; ; ) =

28 NPER függvény paraméterei
5 db: Kamatláb Befizetések összege Jelenérték Jövőérték Típus

29 Kérdés: Mekkora a havi kamatláb?
Kamatláb – RATE (RÁTA) 1 millió Ft - ot kapunk kölcsön. Ezt 117 hónapon keresztül törlesztjük havi Ft-os részletekben. A fizetés a hónap végén történik. Kérdés: Mekkora a havi kamatláb?

30 Megoldás - RATE RATE (117; -25 000; 1 000 000) = 2.3314 %
Havi kamatláb: 2.33 %  (2.33*12) Évi kamatláb: 27.98%

31 RATE függvény paraméterei
6 db: Időperiódusok száma Befizetések összege Jelenérték Jövőérték Típus *** Közelítő érték: a keresett kamatlábra vonatkozó közelítő érték – Az EXCEL innen indítja a függvény értékét eredményező iterációt. Ha nem adjuk meg, akkor értéke 0.

32 Összefoglalva Kölcsön törlesztése
Az ismertetett példákban a változók értéke nem változott a törlesztés időszakában Függvény Angol Magyar PMT RÉSZLET IPMT RRÉSZLET PPMT PRÉSZLET PV FV JBÉ NPER PER.SZÁM RATE RÁTA


Letölteni ppt "Gazdasági informatika"

Hasonló előadás


Google Hirdetések