Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pedagógiai Értékelési Konferencia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pedagógiai Értékelési Konferencia"— Előadás másolata:

1 Pedagógiai Értékelési Konferencia
Szeged

2 A tanórai pedagógusteljesítmény diagnosztikus modellje
Monoriné Papp Sarolta 06/

3 A kutatás támogatója Oktatásért Közalapítvány
(Oktatást segítő közpolitikai tudományos kutatások támogatása)

4 A kutatás célja A pedagógus tanórai teljesítményének illetve magatartásának feltárására, a fejlesztő beavatkozási pontok kijelölésére alkalmas indikátorrendszer kidolgozása a STEP 21 modell segítségével

5

6

7

8 Szakértői rendszer -(kritériumfa) fejlesztése
„a jól megválasztott indikátorok ereje abban rejlik, hogy a figyelmet a döntő kérdésekre irányítják” Oktatás és képzés 2010 (Education at a Glance)

9 Iskolán kívülről adódó kritériumok
Társadalmilag releváns teljesítmény-értékelési kritériumok Arról szólnak, hogy összességében, akár laikusként is - milyennek tartjuk (a pedagógust, az iskolát stb.) Szakmailag releváns teljesítmény-ellenőrzési kritériumok Arról szólnak, hogy a szakma szabályai szerint mit és hogyan kellene csinálnia (pedagógusnak, iskolának stb.)

10 Iskolán belülről adódó kritériumok
Iskolai szinten releváns teljesítménymutatók (Arról szólnak, hogy ténylegesen mit kell az adott iskolának/ az adott iskolában csinálnia egy pedagógusnak – azaz, hogy mit tekintenek az adott iskolában PP-azonosnak) Pedagógus-szinten releváns teljesítmény-indikátorok (Arról szólnak, hogy ténylegesen mit tesz az adott pedagógus – azaz hogy tulajdonképpen mi (hogyan, milyen eredménnyel stb.) történik a konkrét tanítási folyamatban.)

11

12 Példa a hatékonyság felbontására

13 2. Tesztelés - előkutatás
Pedagógusok tanórai megfigyelése

14

15 Az indikátorrendszer tisztításának szempontjai
Logikai szint megfelelősége Fogalmi megfelelőség Tartalmi lefedettség Sorrendiség Hézagmentesség

16 Reflektivitás: itt tanórai reflektivitás
Reflektivitás: itt tanórai reflektivitás. A reflektivitásnak alapvetően két irányát különböztethetjük meg: a tanulók, a tanulócsoport történéseire, illetve a tanár saját személyére és tevékenységére irányuló reflexiókat. (Szivák Judit: A kezdő pedagógus. Iskolakultúra szám, 3-13.) Tovább pontosítva: itt a reflexió a tanulási folyamatban kulcsszerepet játszó tanulótól-tanulóról jövő jelzések, visszajelzések tanári érzékelését-észlelését-fogadását és tudatos kérését jelenti. A reflektivitás fogalomkörébe tartozó további elemek más (ezekkel összefüggő ) szakmai követelményekben jelennek meg. Ez a felfogásmód nincs ellentmondásban a reflektív pedagógia fogalomkörével, mindössze a tényezők elméleti-logikai szerveződése tér el a STEP 21 modell belső struktúrájának megfelelően. Az egyes szakmai követelmények (kritériumok) a tanulási folyamatot befolyásoló minőségükben értendők: a tanulási folyamat sikerességét befolyásoló objektív tanulói szükségletek felismerése; a tanulási folyamat sikerességét befolyásoló aktuális tanulói viszonyulások észlelése stb.

17

18 Folytatás: akciókutatás – informatikai támogatással
A pedagógusokban élő konceptuális keretek újraalkotásától az indikátorrendszer és a hozzátartozó eljárások többszörös korrekcióján át egy érvényes, szélesebb körben alkalmazható, megbízható diagnosztikai eszközcsomag létrehozásáig

19

20 A tanórai pedagógusteljesítmény diagnosztikus modellje
Monoriné Papp Sarolta 06/


Letölteni ppt "Pedagógiai Értékelési Konferencia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések