Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyolcadik előadás. Az érzelmek Fogalma Az érzelem a valósághoz kapcsolódó szubjektív viszonyulás közvetlen átélés formájában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyolcadik előadás. Az érzelmek Fogalma Az érzelem a valósághoz kapcsolódó szubjektív viszonyulás közvetlen átélés formájában."— Előadás másolata:

1 Nyolcadik előadás

2 Az érzelmek

3 Fogalma Az érzelem a valósághoz kapcsolódó szubjektív viszonyulás közvetlen átélés formájában

4 A megismerési folyamatoknak a valóság tükrözésében, az érzelmeknek pedig a cselekvés dinamikájának szabályozásában van elsődleges szerepe

5 Idegrendszeri háttere elsősorban kéregalatti területekhez kapcsolódik: - formatio reticularis (intenzitás) - limbikus rendszer (polaritás) - hipotalamusz (szabályozás)

6 Az érzelmek összetevői izgalmi állapot, aktivációs szint tapasztalat, asszociáció Schachter kísérlete igazolja, hogy az érzelmet a vegetatív izgalmi szint és a hozzá kapcsolódó tapasztalat együttesen határozza meg.

7 Az érzelmek kifejeződései szándékosan, szóban önkéntelenül, vegetatív irányítású változásokban: - pulzusszám változás - vérnyomás változás - légzés ritmus változás - galvanikus bőrreflex (GBR)

8 Tekintsünk meg a GBR- ről egy rövid videó anyagot!

9 Az érzelmek kifejeződnek még: mimikában gesztusokban távolságtartásban vokális intonációban

10 Az érzelmek fajtái: Velünk születet (alapérzelmek) - öröm - szomorúság - félelem - undor - meglepődés

11 Az érzelmek döntő többsége tanult magasabbrendű érzelmek, melyek a tartalmuk szerint lehetnek: - esztétikai - erkölcsi - intellektuális érzelmek

12 Dinamikájuk szerint: indulat hangulat szenvedély

13 Az érzelem és a motiváció kapcsolata a motiváció fogalma az érzelem szervező és dezorganizáló funkciója az optimális arousal szint

14 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Nyolcadik előadás. Az érzelmek Fogalma Az érzelem a valósághoz kapcsolódó szubjektív viszonyulás közvetlen átélés formájában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések