Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A VEGETATÍV IDEGRENSZER. A vegetatív idegrendszer Belső szerveink működését szabályozza Összehangolja életfolyamatainkat Fenntartja a belső környezet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A VEGETATÍV IDEGRENSZER. A vegetatív idegrendszer Belső szerveink működését szabályozza Összehangolja életfolyamatainkat Fenntartja a belső környezet."— Előadás másolata:

1 A VEGETATÍV IDEGRENSZER

2 A vegetatív idegrendszer Belső szerveink működését szabályozza Összehangolja életfolyamatainkat Fenntartja a belső környezet állandóságát (homeosztázis) Vegetatív központok vannak: –a gerincvelőben –az agytörzsben –és az agykéregben Ezek emeletszerűen épülnek egymásra

3 Gátlás és serkentés szimpatikusa paraszimpatikusVegetatív idegrostok lehetnek szimpatikusak (serkentők, mozgósító) vagy paraszimpatikusak (gátlók, tartalékoló) Vegetatív idegrostok a központból kilépve, dúcokban átkapcsolódnak egy újabb idegsejtre, ami a szervhez szállítja az ingerületet. Belső szerveink többsége kettős beidegződésűek (szimpatikus és paraszimpatikus rostok is!)

4 A szimpatikus és a paraszimpatikus hatás Paraszimpatikus hatásSzimpatikus hatás Építő folyamatok túlsúlyaLebontó folyamatok túlsúlya Erőtartalékoláserőmozgósítás Szívműködés lassulSzívműködés nő Vérkeringés lassulVérkeringés gyorsul Hörgőcskék szűkülnekHörgőcskék tágulnak Légzésszám csökkenLégzésszám nő Bélcsatorna működése fokozódik, hajszálerei tágulnak Bélcsatorna működése lassul, hajszálerei szűkülnek Vércukor szint normálisVércukorszint emelkedik Vázizomzat erei szűkülnekvázizomzat erei kitágul

5 A szívműködés szabályozása A szívműködés ritmusát a benne lévő szinuszcsomó adja mint önálló központ. Erőteljesebb igénybevétel hatására: – vérben nő a CO 2 –Agytörzsben ez ingerli a vérkeringést szabályozó központot –Innen szimpatikus rostok szállítják a szinuszcsomóhoz a serkentő ingerületet –Szív ritmusa gyorsul, összehúzódásai erőteljesebbek lesznek

6 Ha a fokozott izomtevékenységnek vége: –Vér CO2 tartalma csökken –Agytörzsi központ gátló (paraszimpatikus) idegrostjainak hatására a színuszcsomú lassítja a szívműködést Ezek a folyamatok izgalmi állapotba is lezajlanak (izgulunk, hevesebben ver a szívünk) – vészreakciók – szervezetünk felkészül a vészhelyzetre.


Letölteni ppt "A VEGETATÍV IDEGRENSZER. A vegetatív idegrendszer Belső szerveink működését szabályozza Összehangolja életfolyamatainkat Fenntartja a belső környezet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések