Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A belső elválasztású mirigy fogalma: olyan mirigyek, amelyeknek nincs kivezető csövük, így a váladékukat (hormon) a keringésbe juttatják váladékukat és.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A belső elválasztású mirigy fogalma: olyan mirigyek, amelyeknek nincs kivezető csövük, így a váladékukat (hormon) a keringésbe juttatják váladékukat és."— Előadás másolata:

1

2 A belső elválasztású mirigy fogalma: olyan mirigyek, amelyeknek nincs kivezető csövük, így a váladékukat (hormon) a keringésbe juttatják váladékukat és hatásukat általában a mirigytől távolabb fejtik ki.

3  a szervezet kémiai szabályozó rendszerének a részei  sok területen rajtuk keresztül valósul meg az idegrendszer szabályozó funkciója is

4  fokozza a szervezet anyagcseréjét  növeli az alapanyagcserét  fokozza a légzést, a szívműködést és a keringést  serkenti a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok bontását  magzati életben elengedhetetlen az idegrendszer normális fejlődéséhez  születés után szükséges a növekedéshez  részt vesz a szervezet kalcium-anyagcseréjének szabályozásában  fokozza a Ca-ion csontokba történő beépülést

5

6  Pajzsmirigy  A pajzsmirigyben termelődő hormonok a tiroxin, a trijódtironin és a calcitonin. Az első kettő az anyagcsere- folyamatokat szabályozza, míg a calcitonin gátolja a kalcium csontokból való felszabadulását. Betegsége lehet például:  Hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés), amelynek jellemzői a fáradtság, mélyülő hang, székrekedés, indítékszegénység.  Hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés), amelynek egyik formája a Basedow kór. Tipikus megjelenése a kidülledt szem, a kézremegés, a piros foltok a bőrön, valamint a hasmenés, a testtömeg csökkenés jó étvágy mellett, a szapora szívműködés.

7  nyaktérfogat növekedés tágabb szemrés

8  A csecsemőmirigy több hormont termel. Ezek egyike a thymosin nevű hormon, mely serkenti a növekedést és a szexuális fejlődést, valamint biztosítja a celluláris immunitást, ami az idegen szövet szervezetből való kivetését jelenti. Ez a szerv a pubertás után visszafejlődik. Ez a mirigy a szervezője az immunrendszer fejlődésének.

9  A here termeli a tesztoszteront,  a petefészek hormonjai az ösztrogén és a progeszteron, a nemi működés szabályozásának fő alkotóelemei.

10

11  Szabályozza a testben végbemenő életfolyamatokat.  Az idegrendszer legfontosabb feladata a külvilágból és a szervezetből érkező információk észlelése, feldolgozása és a megfelelő válaszreakciók kiváltása, szabályozása. Ezek elsősorban a sima-, és harántcsíkolt izmokon illetve a hormonrendszeren keresztül érvényesülnek. Végső soron a központi idegrendszer felelős a szervezet belső egyensúlyi állapotának (un. homeosztázisának) fenntartásáért, valamint a külvilághoz való alkalmazkodásért.

12 Idegrendszer Központi idegrendszer AgyGerincvelő Környéki idegrendszer Agyidegek Gerincvelői idegek Vegetatív idegek

13

14  Központi idegrendszerünk mintegy 1–10 milliárd (1–10×10 9 ) idegsejtből áll. Ezek mindegyike kb. 1000 másik idegsejttel van kapcsolatban szinapszisok által.

15 gerincvelő idegek csigolya

16 Az agy

17

18  Ha a női alakot az óra járásával megegyező irányba látod forogni, akkor a jobb agyféltekédet használod, ha az óra járásával ellentétes irányba, akkor a bal agyféltekédet. Néhány ember képes arra, hogy mindkét irányt felismerje, de a legtöbben csak egy féle képpen tudják nézni. Lássuk, hogy képes vagy-e megfordítani a forgás irányát, váltogatva az agyféltekéid között. MINDKÉT IRÁNY LEHETSÉGES!  A legtöbb ember egyik fajta gondolkodásmódot részesíti előnyben a kettő közül vagy csak az egyikre képes. Néhányan azonban képesek vagyunk mindkét módon használni agyféltekénket, amikor is hol balra, hol jobbra látjuk forogni a női alakot. Általánosságban az mondható el, hogy az iskolában jobbára a bal agyféltekés gondolkodás mód a jellemző, míg a jobb agyféltekés aktivitás háttérbe szorul. A bal agyféltekés, relatív tantárgyak a logikus gondolkodásra, analízisre és pontosságra fókuszálnak. A jobb agyféltekés tantárgyak, a másik véglet, az esztétikára, érzésekre, és kreativitásra összpontosítanak.

19  Bal agyfélteke: Jobb agyfélteke: Logikus Véletlenszerű Következetes Intuitív Racionális Analitikus Összefoglaló Objektív gondolkodás Szubjektív Részletekre Egészre koncentráló koncentráló Jobbkezesek Balkezesek

20

21 Agyidegek Gerincvelői idegek Zsigeri idegek

22 hallóideg arcideg látóideg szaglóideg háromosztatú ideg állkapcsi idegek bolygó- ideg

23

24  A belső szerveket idegzik be.

25

26 FÉRFI

27


Letölteni ppt "A belső elválasztású mirigy fogalma: olyan mirigyek, amelyeknek nincs kivezető csövük, így a váladékukat (hormon) a keringésbe juttatják váladékukat és."

Hasonló előadás


Google Hirdetések