Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hasnyálmirigy. A hasnyálmirigy hosszan elnyúlt, fehéres-rózsaszínű mirigyes szerv, amely a patkobel hajlataban helyezkedik el.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hasnyálmirigy. A hasnyálmirigy hosszan elnyúlt, fehéres-rózsaszínű mirigyes szerv, amely a patkobel hajlataban helyezkedik el."— Előadás másolata:

1 A hasnyálmirigy

2 A hasnyálmirigy hosszan elnyúlt, fehéres-rózsaszínű mirigyes szerv, amely a patkobel hajlataban helyezkedik el.

3

4 A szerkezetében jelen lévő Langerhans-szigetek 3 tipusú sejtet tartalmaznak: alfa-sejtek:amelyek glukagont tartalmaznak. beta-sejtek:amelyek inzulint tartalmaznak. deltasejtek:amelyek szomatosztatint termelnek.

5 Az inzulin Máj szintjén hipoglikémiás hatása van(csökkenti a vércukorszintet)és serkenti a fehérjék,zsírok szintézisét. Az izmokban elősegíti a glükóz átalakulását glikogénné(glikogenogenezis)és hosszan tartó izommunka esetén a glükóz aerob oxidációját. A zsírszövet szintjén fokozza a glükóz behatolását a zsírsejtekbe.

6 A glukagon Vércukorszint-növekedést okoz a májban,fokozza a ketontestek képződését,és gátolja a fehérjeszintézist. A zsírszövetben lipolitikus hatást fejt ki.(a zsírsejtekben levő lipázt aktiválja).

7 Hiposzekréció Cukorbajt(diabéteszt) idéz elő,amelynek jellemzői: a hiperglikémia(a vér szőlőcukor-tartalmának növekedése) glükózuria(cukorvizelés) poliuria(nagy mennyisegű vizeletürítés) polifágia(fokozott étvágy) polidipszia(nagy mennyisegű folyadék fogyasztása) testsúlyvesztés,ketontestek halmozódása az idegrendszerben,amelyet cukorbajos ájulás(diabéteszes kóma)követ.

8 Hiperszekréció Hipoglikémiát(vércukorszint- csökkenést) vált ki,amely elsősorban a központi idegrendszert érinti(mivel tevékenységéhez sok glükózt fogyaszt).A működési elváltozások egészen a tudatvesztésig fokozódhatnak.

9 Neuronhipofízis A mirigy tömegének a15-20 –át képezi,a hátulsó hipofízislebeny és a hipotalamusz-hipofizeális köteg(idegi köteg) alkotja. A köztiagy III.agykamrájából származik,és a hipofízisnyél útján kapcsolódik a hipotalamuszhoz.

10 A hipotalamusz elülső magvai által kiválasztott két hormon: antidiuretikus(ADH) oxitocin

11 ADH(antidiuretikus hormon vagy vazopresszin) Hiperszekréció A vizelet mennyisége csökken,töménysége nő. Nő az osztóeres vérnyomás. Serkenti a bél perisztaltizmusát. Hiposzekréció Diabétesz inszibiduszt idéz elő,amelynek tünetei: Poliuria(nagy mennyisegű,napi 10-30 liter vizelet ürítése) Polidipszia(nagy mennyiségű vízfelvétel) és súlyos ásványi anyag hiány.

12 Oxitocin A tejcsatornák falában lévő (myoepithelialis) izomsejtek összehúzódása.

13 Könyvészet Biológia tankönyv XI. osztály

14 Cseke Heléna Szász Szabolcs Székely Sándor Vincze Tímea XI.B osztály


Letölteni ppt "A hasnyálmirigy. A hasnyálmirigy hosszan elnyúlt, fehéres-rózsaszínű mirigyes szerv, amely a patkobel hajlataban helyezkedik el."

Hasonló előadás


Google Hirdetések