Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Homeosztázis, magatartás A magatartás a hipotalamusz és a limbikus rendszer összehangolt működése (motoros, vegetatív, endokrín), melynek célja a homeosztázis.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Homeosztázis, magatartás A magatartás a hipotalamusz és a limbikus rendszer összehangolt működése (motoros, vegetatív, endokrín), melynek célja a homeosztázis."— Előadás másolata:

1 Homeosztázis, magatartás A magatartás a hipotalamusz és a limbikus rendszer összehangolt működése (motoros, vegetatív, endokrín), melynek célja a homeosztázis fenntartása, a faj fenntartása és a vészhelyzetekre való megfelelő reagálás. A legtöbb tisztán vegetatívnak látszó szabályozásnak motivációs és magatartási összetevője is van. (pl. dehidratáció – szomjúság - vízivás) A limbikus rendszer és a hipotalamusz felsőbb agykérgi kontrol alatt állnak – szerencsére...

2 Szimpatikus idegrendszer Gerincvelő thorakális és lumbális szakaszaiból preganglionális rostok Paravertebrális ganglionokban és praevertebrális ganglionokban átkapcsolódnak. Praevertebrális ganglionok: –ggl stellatum, –ggl. mesentericum superius, ggl. mesentericum inferius –és a szervek falában levő ganglionok Állandóan működik (Posztganglionáris) átvivőanyaga a noradrenalin.

3 Paraszimpatikus idegrendszer Agytörzs paraszimpatikus magvai és a szakrális gerincvelő preganglionális rostjai a szervek falában elhelyezkedő ganglionokban kapcsolódnak át. Agytörzsi paraszimpatikus magvak: –Edinger Westphal nIII.(átkapcsolódás a ggl Ciliare-ben) –N. salivatorius superior et inferior n.facialis(VII.) et glossopharingeus (IX.) –Dorsal motor vagal nucleus n.vagus (X.) Feladata: egyensúly helyreállítása, energiatakarékosság, szervek működésének minimális terhelésre való beállítása. Átvivőanyaga az acetilkolin.

4 Szimpatikus és paraszimpatikus pálya

5 A szimpatikus idegek pályája

6 A mellékvese vegetatív beidegzése

7

8 A mellékvese velőállománya A mellékvese 4-5g tömegű szerv a vese felső pólusán zsírszövetbe ágyazva. Velőállományában adrenalin (80%) és noradrenalin (20%) termelődik. Kromaffin sejtek, kromaffin granulumokkal, posztganglionáris sejtekkel analógok, oszlopokba rendeződve a kapillárisok körül. Felszabadulás csak idegi hatásra: n-ACh A hatások a szinttől, és az arányoktól is függenek és persze a célsejten elhelyezkedő receptorok függvénye.

9

10  Andrenerg receptorok  1 noradrenalin > adrenalin –Vazokonstrikció (vese, bőr, emésztőrendszer) –Szfinkterek, epehólyag, lép, méh simaizomkontrakció –Bronchuskontrakció –M. dialtator pupillae kontrakció, mydriazis (pupillatágulat),  2 noradrenalin = adrenalin –Noradrenerg autoreceptor az idegrendszerben

11  Andrenerg receptorok  1 noradrenalin = adrenalin –Tachikardia (pozitív kronotrópia) –Szívizomerő fokozódása (pozitív inotrópia)  2 adrenalin > > noradrenalin –Vazodilatáció (vázizomban, koronáriákban) –Hörgőtágulat –bélizom, méhizom, húgyhólyag elernyedés,

12 acetilkolinadrenalin(*noradrenalin) Erek (simaizom)Dilatáció  1 kontrakció* (főleg lép, bél, vese, bőr)  2 dilatáció (izom, szívizom, máj, agy) Pulzus, SzívizomerőCsökken  1 nő VérnyomásCsökkennem változik lényegesen *nő Perifériás ellenállásCsökken *nő Anyagcsereglikolízis nő glikogenolízis nő vércukorszint nő Szem (simaizom)MiozisMydriazis

13 Záróizmok (simaizom)MegnyílnakÖsszehúzódnak Hörgők Gyomor-bél huzam Epehólyag Epevezeték Ureter (simaizom) Kontrakció  2 dilatáció relaxáció (izomelernyedés) *alig hat Gyomornedvtermelés Hasnyálmirigy emésztőnedvszekréció FokozódikCsökken NyálszekrécióNő enzimben gazdag Nő mucinban gazdag VerejtékszekrécióNő (Kolinerg!!) CNSizgalom, szorongás, tremor Allergiaanafilaxiás reakciókat gátolja

14 Verejtékmirigyek Gomolyagszerű csöves mirigyek. Kétféle: Apokrin –Főemlősökben és patásokban (ló, szarvasmarha, teve stb.) –(Kutyák, macskák, patkányok stb, csak a talpukon van és nem a hőszabályozásban van szerepe) –A hónaljban, az emlőben és a nemi szervek környékén –A szőrtüszőkbe nyílnak –Méretük és aktivitásuk serdülőkorban, hormonális hatásra nő meg, majd idős korban ismét csökken. –Váladékuk tejszerű csepp a szőrtüsző nyílásában.

15 Verejtékmirigyek Ekkrin –csak főemlősökben –Kb. 2 millió, szinte mindenhol, de számuk testtájanként változó –szabadon nyílnak a bőr felszínén. –hűtőfunkció –Működésüket a szimpatikus idegrendszer szabályozza –Szagtalan, átlátszó, sós ízű folyadék, melynek 99 százaléka víz, emellett ásványi sókat és tejsavat tartalmaz. A kellemetlen szagot elsősorban az apokrin verejték bomlástermékei okozzák. Az ekkrin verejték pedig – a hajlatot nedvesen tartva – kedvez a baktériumok elszaporodásának.

16 Verejtékmirigy típusok

17 A bőr vérkeringése I. Az anyagcserét a valósnál jóval kisebb keringés is kielégítené. A többlet a hőszabályozás miatt van. Az acralis testrészeken –a felszín/térfogat arány nagy –arteriovenosus anasztomózisok vannak –a vér a kapillárisok elkerülésével rögtön a vénás plexusokba kerülhet, ami jóval nagyobb vérátáramlást – és ezáltal hőleadást – tesz lehetővé. (A subcutis vénás plexusai nagy befogadóképességűek, felettük a bőr vékony és jó hővezető.)  1 szimpatikus vazokonstriktor szabályozás alatt áll A meleg csökkenti a szimpatikus tónust

18 A bőr vérkeringése II. A nem acralis területeken magas az erek miogén tónusa. Ezeken az ereken a szimpatikus vazokonstriktorok mellett aktív vazodilatátor mechanizmus is működik, mely a miogén tónust oldja. –Talán a verejtékmirigyeket beidegző szimpatikus! kolinerg rostok, –Talán a mirigyekből fel szabaduló enzim, mely kininogénből értágító hatású bradikinint képez, –Talán a mirigyekből felszabaduló dilatátor hormon (VIP?). A meleg csökkenti a szimpatikus tónust + a verejtékmirigyek fokozott működése értágító hatású.

19 „Hűtőközpont”- „Fűtő központ” Elülső hypothalamus – preaopticus area: –Hideg és melegérzékeny centrális termoreceptor neuronok a hypothalamuson átáramló vér hőmérsékletét érzékelik –A többi termoreceptor ingerülete is konvergál rajtuk. –Túlmelegedés ellen a vazomotor, majd vazomotor- sudomotor reflexek kapcsolódnak be. A hátsó hipotalamusz –Lehűlés ellen a vazomotor reflex (vazokonstrikció) majd a hőtermelés fokozása az izmokban (didergés) nyújt védelmet. –Egyes állatokban hidegre T3/T4 termelés –Kisgyermekekben a két lapocka közötti barna zsírszövetben szimpatikus hatásra fokozódik a zsírégetés. (állatokban pl. hibernáció után)

20 A vészreakció A fenyegetettség (de a fizikai erőfeszítés, sérülés, vérvesztés, hideg stb. is) erős szimpatikoadrenális aktiválódást okoz: Cannon féle vészreakció –Átvivő anyaga a noradrenalin (főleg a szimpatikus végződésekből) és az adrenalin (kizárólag mellékvese, nem jut át a vér-agy gáton). –Pupillatágulat, piloerekció, verejtékezés, hiperglikémia, magatartási tünetek –A katekolaminok növelik a vérglükózszintet, de megakadályozzák a következményes inzulinszint-emelkedést. Központ a hátsó-oldalsó hipotalamusz Az emocionális eredetű izzadás nem jár értágulattal. („hideg verejték”)

21 Feladatok a gyakorlatra 1: –Kövessük az utasításokat... –Nem vetítem ki, mert a kísérleti alany nem láthatja... 2: –10 szó, köztük potenciálisan emocionálisan aktív szavak 3: –10 kérdés, ebből kettőre hazudni kell 4: –„Gondoltam egy számra...” –Véletlen sorrendben kell mondani, a kísérleti alany válasza mindig „NEM” –Folyamatosan jegyezzük le a kérdezett számokat! Többször is végig kell kérdezni! (Más sorrendben, a gyanúsakat többször, stb)


Letölteni ppt "Homeosztázis, magatartás A magatartás a hipotalamusz és a limbikus rendszer összehangolt működése (motoros, vegetatív, endokrín), melynek célja a homeosztázis."

Hasonló előadás


Google Hirdetések