Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2  A kétállásos szabályozó a szabályozók közül a legegyszerűbb.  Ott, ahol a szabályozóval szemben nem támasztanak különösebb követelményt (pontosság, a szabályozott jellemző állandó értéke stb.), nagyon gyakran alkalmazzák. Pl. hőmérséklet, folyadékszint, nyomás, áramlás stb. szabályozására.

3  Ilyen szabályozót találunk a hűtőszekrényekben, a vasalókban is.  Ezekre a szabályozókra jellemző, hogy vagy be, vagy kikapcsolt állapotban vannak (on – off).

4 A holtidő T h annak az időtartamnak felel meg, amely a bemenőjel változása, és a kimenőjel változásának kezdete között eltelik.

5  A T h holtidő elteltével az X s szabályozott jellemző (a hőmérséklet) exponenciális görbe szerint növekszik, majd az alapjelnek megfelelően az 1 pontban a szabályozó kikapcsolja a fűtést.  A hőmérséklet azonban tovább emelkedik, mert a kikapcsolás pillanatáig betáplált hőmennyiség hatása csak a T h holtidő elteltével szűnik meg.  Ekkor a szabályozott jellemző ΔX s -sel lépi túl az X a alapjelet 2 pont.

6  Ettől kezdve a hőmérséklet csökken, majd az alapjel elérésekor 3 pont a szabályozó bekapcsolja a fűtést, de a hőmérséklet tovább csökken, mert a bekapcsolás pillanatától kezdve a betáplált hőmennyiség hatása csak a T h holtidő elteltével jelentkezik.  Ennek elteltével 4 pont kezd a hőmérséklet növekedni, majd a szabályozási folyamat ismétlődik.

7  A kétállású szabályozás működési elvéből következik, hogy a szabályozott jellemző az alapjellel megadott érték körül állandóan leng.


Letölteni ppt "KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések