Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

QAM és OFDM modulációs eljárások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "QAM és OFDM modulációs eljárások"— Előadás másolata:

1 QAM és OFDM modulációs eljárások
Készítette: Molnár Richárd Molnár István 2011, Miskolci Egyetem

2 Új modulációs eljárások
Az előadásban a QAM és az OFDM modulációról lesz szó valamint azokat egymással összehasonlítva nézzük meg azok előnyeit és hátrányait. Az analóg rendszer hátrányos tulajdonságai alapján az új modulációs módoktól elvárjuk, hogy: ● a modulált jel diszkrét frekvenciájú összetevőket ne tartalmazzon, ● a spektrum kihasználtsága egyenletes legyen, ● a moduláló jel kívülről láthatatlan legyen, ● a külső zavarokkal szemben érzéketlen legyen.

3 A QAM moduláció A mikrohullámú technikából tudjuk, hogy a fázis változtatásával milyen jó minőségben lehet digitális jeleket átvinni. Az eddig alkalmazott megoldások (pl. QPSK) hátránya, hogy a fázis változása közben az amplitúdó feleslegesen állandó értékű. A QAM (kvadratúra amplitúdómoduláció) moduláció olyan eljárás, amelyben egymást követően különböző amplitúdójú és fázisú szinusz csomagokat küldünk a vevő számára.

4 QAM A QAM jelnek azt a szakaszát, amelyen belül a jel amplitúdója és fázisa nem változik, szimbólumnak nevezzük. Az 1 másodpercen belül kiküldött szimbólumok száma adja a szimbólum sebességet. A táblázat a QAM változatait mutatja.

5 16QAM A QAM jel minden szimbólumban „a” amplitúdóval és „fi” fázissal jellemezhető. Az amplitúdó és fázis értékek vektorait koordináta rendszerbe rajzolva kapjuk a konstellációs diagramot. A következő két kép a 16QAM konstellációját szemlélteti a gyakorlatban a vevő oldalon.

6 QAM használata A 64-QAM és 256-QAM eljárásokat gyakran alkalmazzák a digitális kábeltévé rendszerekben. A DVB-T három különböző modulációs sémát biztosít (QPSK, 16QAM, 64QAM). A magyarországi DVB-T a 64QAM-et használja.

7 OFDM Az OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) moduláció lényege, hogy több ezer vivőt állítunk elő, azokat QAM-ben külön-külön moduláljuk, és az így kialakított összetett jelet hosszú ideig sugározzuk a vevő számára. A vételi oldalon a demodulátor számára az OFDM jel rövid szakasza értelmezhetetlen, kimenőjel csak a 896 µs (8k módban) hosszú keret (amelyen belül a több ezer vivő QAM modulációja található) feldolgozásával állítható elő. Az OFDM jel demodulátora hosszú időn keresztül nem ad kimenőjelet, majd a szimbólum végén egyszerre adja át a több ezer vivő által szállított bitek halmazát (ezt láthattuk a távközlés 1 tárgy qpsk ofdm matlab feladatánál is). Fizikailag a demodulált kimenőjelet egy memóriába írva kapjuk meg a szimbólum végén.

8 OFDM Két változatban dolgozták ki. A 2k néven ismert mód 2048 vivővel, a 8k néven ismert 8192 elméleti vivővel dolgozik.   Az egyes szimbólumok után bizonyos ideig tartó védelmi idő következik miután következik a soron következő szimbólum továbbítása. A védelmi időt a szimbólumidő 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 részére lehet megválasztani. A védelmi idő növelésével egyre nagyobb kiterjedésű hálózatok építhetők, de csökken a hasznos adatsebesség.

9 Az OFDM felhasználása IEEE 802.11a, g, n wlan
DVB-T, ISDB-T digitális televízió

10 QAM VS OFDM A QAM jelnél a 150 ns-os szimbólum-idő miatt a néhány méterrel hosszabb úton terjedő rádióhullám már komoly zavart okoz. Az OFDM esetében hosszabb szimbólumidő és a védelmi idő beiktatásával csökkenthető a reflexiók miatt kialakul szimbólum áthallás ha a védelmi időt úgy választjuk meg, hogy a késve érkező szimbólumnak vége legyen a következő szimbólum kezdete előtt. Az OFDM azért éppen így került kialakításra, és azért ilyen bonyolult, hogy a reflexiókat el tudja viselni.

11 OFDM megvalósítása 16QAM-el Simulinkben

12 Működés közben…

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "QAM és OFDM modulációs eljárások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések