Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HŐÁRAMLÁS (Konvekció) Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HŐÁRAMLÁS (Konvekció) Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 HŐÁRAMLÁS (Konvekció) Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2  Konvekció során a hő a fluidum részecskéinek áramlása és elkeveredése következtében terjed.  Megkülönböztetünk természetes, vagy szabad konvekciót és kényszerkonvekciót.  A természetes konvekciót a különböző hőmérsékletű helyek között kialakuló sűrűségkülönbség hozza létre, míg a kényszerkonvekciót külső behatással, pl. keveréssel valósítják meg.

3 A hőáramlás mechanizmusa

4  Az egész hőátadási folyamatot a lamináris határréteg hőtani (termikus) ellenállása szabályozza.  A lamináris határréteg hőellenállása a turbulens réteg hőellenállásához viszonyítva jóval nagyobb, ezért itt a hőmérsékletesés is nagy.  A lamináris határréteg vastagsága nem mérhető. A gyakorlatban a hőáram számításakor csak a λ / δ hányadost használják, amit α – val jelölnek, és hőátadási tényezőnek neveznek.

5  A gyakorlatban többnyire arra törekszünk, hogy a hőcsere gyorsan lejátszódjon. E célból a műveletben résztvevő fluidumokat turbulens, azaz örvénylő jelleggel áramoltatjuk.  Mivel a lamináris határrétegben a részecskék nem keverednek egymással, nem beszélhetünk konvekcióról sem.  A határrétegben a hő vezetéssel terjed a hővezetés törvényszerűségei szerint.

6 A hőáram egyenlete a következőképpen írható fel: A hőátadási tényező α egyenlő azzal a hőárammal, amely 1 m 2 felületen áthalad 1 o C hőfokkülönbség mellett.


Letölteni ppt "HŐÁRAMLÁS (Konvekció) Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések