Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HŐKÖZLÉS MÓDJAI Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HŐKÖZLÉS MÓDJAI Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 A HŐKÖZLÉS MÓDJAI Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2  A hőközlés a leggyakoribb vegyipari műveletek közé tartozik.  Előfeltétele a hőmérsékletkülönbség. A hőközlési folyamat csak addig tart, míg a hőmérsékletkülönbség fennáll. A hő közölhető: Vezetéssel (kondukció), Áramlással (konvekció) és Sugárzással (radiáció).

3  A vegyiparban leggyakoribb a konvektív hőcsere, ami azt jelenti, hogy a hőt áramlással közöljük. Hővezetés (kondukció) Hővezetésen a hő olyan terjedését értjük, amikor a hőt két szomszédos, egymáshoz képest mozdulatlan részecske adja át egymásnak.

4  Tiszta hővezetés csak szilárd testekben valósul meg, ahol a szomszédos részecskék helyzete rögzített.

5 A hővezetés mechanizmusa t1t1 t2t2 λ δ ΔtΔt (Hővezetési tényező) Φ (Hőáram)

6 A falban fellépő hőáramra Φ, felírható Fourier (Jean Baptiste Fourier 1768–1830 francia matematikus és fizikus) egyenlete - a hővezetés alapegyenlete: Hőáram alatt a szemlélt keresztmetszeten egységnyi idő alatt átszármaztatott hőt értjük.

7 A hővezetési tényező A hővezetési tényező azt a hőáramot fejezi ki, amely átvezetődik 1 méter vastagságú fal egyik oldaláról a másikra, ha a fal oldalai között egy Celsius-fok hőmérsékletkülönbség uralkodik. A hővezetési tényező értéke az anyagi minőség mellett kismértékben függ a hőmérséklettől is.

8


Letölteni ppt "A HŐKÖZLÉS MÓDJAI Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések