Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Érzékelő és átalakító szervek (transzmiterek) Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Érzékelő és átalakító szervek (transzmiterek) Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 Érzékelő és átalakító szervek (transzmiterek) Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2  Az érzékelőszervek a szabályozóknak olyan elemei, amelyek a szabályozott folyamattal közvetlenül érintkeznek. Feladatuk a szabályozott jellemző értékének érzékelése.  A szervben végbemenő folyamatok szempontjából általában jelátalakítók, amelyek a szabályozott jellemzőt más fizikai mennyiséggé alakítják át.  Az átalakított jel rendszerint arányos a szabályozott jellemzővel.

3  A transzmiterek tehát két részből állnak: –Érzékelőből, és –Jelátalakítóból.  A segédenergia milyenségétől függően a transzmiterek lehetnek: –Pneumatikusak, és –Elektromosak.

4 A pneumatikus transzmiterek p s =1,4 bar (140 kPa) nyomású levegő segítségével működnek, míg az elektromos transzmiterek segédenergiája 24 V feszültségű egyenáram.

5  A vegyipari gyakorlatban leggyakrabban mért változók, azaz szabályozott jellemzők a:  hőmérséklet,  nyomás,  fluidumáram, és a  folyadékszint.

6 Hőmérsékletérzékelők

7 Nyomásérzékelők

8 Szintérzékelők Úszós folyadékszint-érzékelő

9 Áramlásérzékelők

10 Sűrűségérzékelők

11 Átalakítóegység  Az a feladata, hogy az érzékelt, és mért fizikai mennyiséget, arányos standard kimenőjellé alakítsa. Ez a kimenőjel többnyire pneumatikus, vagy elektromos jel, és összehasonlításra alkalmas. Ennek a jelnek az erőssége, előírt keretek között kell hogy legyen, függetlenül attól, hogy az érzékelő milyen határokon belül végzi a fizikai mennyiség mérését.

12 Mért fizikai mennyiség [%] Pneumatikus kimenőjel [bar] Elektromos kimenőjel [mA] 00,24 100,285,6 200,367,2 400,5210,4 500,6012 600,6813,6 800,8416 100120

13 Három különböző hőmérséklettartományban alkalmazott transzmiter statikus jelleggörbéi

14 Pneumatikus átalakító egység 1 – Fúvóka2 – Torlólemez3 – Pneumatikus erősítő 4 – Csőmembrán5 – Diafragma6 – Konuszszelep 7 – Rugó8 – Állítógomb

15 Elektromos átalakító egység


Letölteni ppt "Érzékelő és átalakító szervek (transzmiterek) Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések