Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai"— Előadás másolata:

1 Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai
Az információ fogalma A kommunikáció fogalma A rendszer fogalma A szervezet fogalma Az információs rendszer fogalma Az informatika fogalma A jogi informatika fogalma

2 Tanszék: hasznos (használható) új ismeret
Az információ fogalma Norbert Wiener Albert Ducroq Balogh Zsolt György Tanszék: hasznos (használható) új ismeret Az információ jelentősége alkalmazkodási lehetőséget teremt (Darwin) Norbert Wiener: Kibernetika c. műve (1948) – Az információ az irányítás nélkülözhetetlen eleme, annak a neve, amit a külvilággal kicserélünk, ha figyelmünket ráirányítjuk. Albert Ducrocq: Filozófiai megközelítés. Az információ a valóság visszatükröződése az anyagban, adott esetben az emberi agyban. Baogh Zsolt György: Társadalomtudományi megközelítés. Az információ olyan értelmes közlés, amely új ismereteket szolgáltat a felhasználónak, és amely alapján megváltozik a döntési helyzete.

3 A kommunikáció és a rendszer fogalma
Információcsere egy adó és egy vevő között A kommunikáció feltételei információs csatorna közös nyelv intelligencia A rendszer fogalma kiindulás a halmaz fogalma (térben és időben körülhatárolt elemek összessége) a rendszer annyiban több mint halmaz, hogy az elemek egymással kapcsolatba kerülnek, és ezáltal új minőség születik, amelyre meghatározott törvényszerűségek vonatkoznak.

4 A szervezet ismérvei és az információs rendszer fogalma
társadalmi munkamegosztás eredménye emberek meghatározott csoportja alkotja tudatosan hozzák létre meghatározott funkciókat és feladatokat lát el erőforrásokkal rendelkezik (pl.: információ) normativitás alatt áll (szabályozottság) környezetével aktív kapcsolatban van hierarchia jellemzi Az információs rendszer fogalma egy adott szervezeten, szervezetrendszeren belül létrejött információ-áramlás, melyet tudatosan és célszerűen valósítanak meg egy adó és egy vevő között

5 Az informatika és a jogi informatika fogalma
Az informatika fogalma szorosan összefügg a kibernetikával és a számítógép-tudománnyal, de nem azonos azzal Def.: Azon tudományos nézetek összessége, amelyek a különböző eszközökkel és módszerekkel, de mindenekelőtt a számítógéppel megvalósított információ-kezelésre vonatkoznak. Az informatika tagozódása általános informatika (dedukció eredménye) szak-informatikák A jogi informatika fogalma a jogi élettel kapcsolatos információknak, a különböző eszközökkel és módszerekkel, de mindenekelőtt a számítógéppel megvalósított, kezelésre vonatkozó tudományos nézetek összessége.


Letölteni ppt "Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések