Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kutya és macska takarmányozása / táplálása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kutya és macska takarmányozása / táplálása"— Előadás másolata:

1 A kutya és macska takarmányozása / táplálása
Dátum óra téma Szeptember 14. 16.15 – 18.00 Bevezetés, a táplálás alapelvei Szeptember 21. A kutya táplálóanyag szükséglete Szeptember 28. Kutya és macskatápok alapanyagai Október 5. Kereskedelemi tápok, „házi-koszt?” Október 12. Különböző életkorú kutyák helyes táplálása Október 19. November 2. Az egészséges macska táplálása November 9. Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük November 16. Beteg kutya és macska táplálása November 23. Fontosabb tan- és kézikönyvek jegyzéke: Dr. Schmidt János - Takarmányozástan Dr. Hegedűs Mihály – Az egészséges kutya táplálása Dr. Horváth Zoltán – A kutya és macska egészségvédelme Dr. Vörös K. – Dr. Karsai F. – A Kutyák és a macskák betegségei (Állatorvosi belgyógyászat I.) NRC – Nutrient requirements of Dogs NRC – Nutrient requirements of Cats Edney, A. – The Waltham book of dog and cat nutrition Wills J., Simpson K.-The Waltham book of clinical nutrition of the dog and cat Burger I.– Companion animal nutrition Robinson I. – Human – Animal Interaction Reinhart G., Carey D., - Recent advances in canine and feline nutrition (1998 Iams Nutrition Symposium Proceedings)

2 PIAC / TULAJDONOSOK USA 2002 4,4% növekedés 2003 1,7% növekedés
Indokok: a tulajdonosok száma alig nőtt De - a minőség irányába fordult a kereslet Élelmiszerboltokban) 2% (2002), illetve 3,6% (2003) csökkent az eladás (100 – 190 bázispont) Bár a poziciót segítette az IAMS’ megjelenése ebben a körben

3 POZÍCIÓ VÁLTOZÁSOK A Hyper/szupermarketek térnyerése 100 – 150 bázis ponttal nő „Specialista” – állateledel bolt, tenyésztő, állatorvos, falusi boltok is előtérbe kerülnek – 90 bázis pont( ) további 60 bázispontos növekedés jósolható a további években.

4 Eladások – „bolttípusok” szerint
2001 2002 2003 %változás Élelmiszer bolt 4,676 4,580 4,415 3,6 HYPER 2,725 3,035 3,210 5,8 Állateledel bolt 2,313 2,480 2,555 3,0 Takarmá-nyos bolt 841 910 945 3,8 Állatorvos/ tenyésztő 709 760 787 3,5 Egyéb 546 570 663 16,2 total 11,810 12,335 12,550 1,7% Millió USA $

5 Eladás – eledel típusonként
termék 2001 2002 2003 %változás Száraz kutya 4,955 5,210 5,314 2,0 Nedves kutya 1,340 1,380 1,375 0,4 Jutalom falat 1,370 1,480 1,570 6,1 Félnedves 84,0 65,0 40,0 37,2 Teljes kutya 7,749 8,135 8,300 Nedves macska 1,615 1,650 1,665 0,9 Száraz macska 2,235 2,340 2,365 1,1 Félnedves m. 66,0 42,0 35,0 16,7 145,0 168,0 185,0 10,1 Teljes macska 4,061 4,200 4,250 1,2 Millió USA $

6 ÚJ TERMÉKEK Az iparág növekedésének záloga
Évente több mint 200 új termék jelenik meg a piacon Funkcionális táplálékok Táplálkozási és egészségügyi előnyök „Snacks & Treats” kategóriában a legtöbb új termék

7 A legnagyobbak és forgalmuk
cégek 2000 2002 Mars inc 6,8 7,9 Nestlé sa 7,8 Iams co 2,1 2,6 Hill’s 1,9 2,0 Del monte 1,2 Doane NA 0,88 Nutro products 0,52 0,6 Agrolimen 0,35 Uni-Charm 0,22 0,24 Meow mix co 0,23 Heinz co 0,04 Royal Canin sa 0,56 Private label 3,01 3,2 Billió USA $

8 Pet food piac (H) rövid áttekintése
Forrás: ACNielsen

9 Pet food piac (H) rövid áttekintése

10 Pet food piac (H) rövid áttekintése
Forrás: ACNielsen

11 Pet food piac 2004 (H) Szegmensenként Total piac (kg) 98 252 000
Száraz szegmens 45% Nedves szegmens 55% Kutya szegmens 73% Macskaszegmens 27% Nedves kutyaszegmens 36,8% Száraz kutyaszegmens 36,5% Nedves macskaszegmens 18,2% Száraz macskaszegmens 8,5% Forrás: AC Nielsen 03AJ-04FM

12 Pet food piac 2004 (H)

13

14 Táplálóanyagok és hasznosulásuk
Táplálóanyagok csoportosítása: Energia szolgáltatók Fehérjék, szénhidrátok, zsírok Nem Energia szolgáltatók Vitaminok, ásványi elemek Víz Rostok – oldható, oldhatatlan

15 Táplálóanyagok és hasznosulásuk
Táplálóanyagok csoportosítása: Esszenciális tápanyagok Nem Esszenciális tápanyagok

16 A húsevő állatok táplálkozásának jellegzetességei
Kutya húsevő Macska obligát húsevő

17 Anatómiai sajátosságok
FOGAZAT - tépő, secodont fogazat kutya: tej - 28, maradandó - 42 macska: tej - 28, maradandó - 30 NYELV nagymértékben mozgékony, folyadék felvételre is alkalmas GYOMOR kutya: U alakú, liter térfogat macska: labda alak, 0,2 - 0,3 liter térfogat BELEK kutya: ,0 m macska: 1,0 - 1,8 m MÁJ kutya: g macska: g HASNYÁLMIRIGY g

18 Ízérzékelési sajátosságok
Húsevőnek a nagy fehérje és zsírtartalmú eledelek ízletesek Aminosav, nukleotid + stimulus Kutyának az édes aminosavak, (glicin, alanin, hisztidin, cisztin) Macskának ez kevésbé fontos befolyásolja – eledel fizikai formája, ha poros, nagy a víztartalom, avas, penészes

19 Táplálék felvétel Befolyásolja : Gyomor teltsége Vérplazma összetétele
Hormon, peptid koncentráció Táplálék hozzáférhetősége, etetés frekvenciája, összetétele, formája Érzékszervek közvetítette inger Szag, látvány, hang

20 TÁPLÁLKOZÁSI SAJÁTOSSÁGOK
KUTYA falánk, egyszerre nagy mennyiségű takarmányt tud felvenni periodikus táplálkozás felületes rágás nehezen tanul, könnyen felejt, táplálék válogatási hibát sokszor elköveti

21 TÁPLÁLKOZÁSI SAJÁTOSSÁGOK
MACSKA sokszor, keveset eszik megszaglássza, ízlelgeti, „megörli” megszokott ízekhez ragaszkodik könnyen tanul, nehezen felejt étel addikció zsír emésztése jobb, szénhidrát emésztése rosszabb a kutyáénál tisztálkodás során szőröket nyal le - hányással szabadul meg ettől

22 Emésztés és felszívódás
Fizikai aprítás – rágás Oldás – emulgeálás – nyál, bélnedv epe Kémiai bontás enzimek Fehérje-proteáz peptid,aminosav Szénhidrátok-amiláz oligoszacharid egyszerű cukrok Zsírok-lipázok glicerin, szénlánc

23 Táplálóanyagok a gyomorban
Kutyáknál; Viszonylag nagy befogadó képesség Kevés rágás, habzsolás Nagy falatok Emésztő enzimek – kisebb darabok jutnak a vékonybélbe

24 Táplálóanyagok a gyomorban
Gyomor ürülése – szabályozza gyomornedv összetétel, részecske méret, viszkozitás savasság, tartalom oldható rost tartalma Gastrin serkenti Enterogasztrin csökkenti Pepszines fehérje emésztés, oligopeptidek képződnek

25 Tápláló anyagok a vékonybélben
Bélmirigyek, hasnyálmirigy, epe váladéka ürül ide Tripszin oligopeptid - kisebb oligopeptid, aminopeptidáz, karboxipeptidáz, dipeptidáz – aminosavak Zsír bontás – epe, lipáz

26 Tápláló anyagok a vékonybélben
Makro, mikroelemek ionozált formában szívódnak fel Vitaminok B csop– passzív diffúzió alacsony tartalom esetén aktív transzport Zsírban oldódók apró cseppek passzív diffúzió

27 Táplálóanyagok a vastagbélben
Fermentáció helye Bélfalból karbamid jut át - NH3 NH3 – baktériumok N2 forrása Mikrobiális fermentáció acetát, propionát,butirát képződik – energia acetát – szövetek, propionát – máj, butirát – colonociták H2O felszívódás helyszíne

28

29


Letölteni ppt "A kutya és macska takarmányozása / táplálása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések