Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kutya és macska takarmányozása / táplálása Dátumóratéma Szeptember 14.16.15 – 18.00Bevezetés, a táplálás alapelvei Szeptember 21.16.15 – 18.00A kutya.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kutya és macska takarmányozása / táplálása Dátumóratéma Szeptember 14.16.15 – 18.00Bevezetés, a táplálás alapelvei Szeptember 21.16.15 – 18.00A kutya."— Előadás másolata:

1 A kutya és macska takarmányozása / táplálása Dátumóratéma Szeptember – 18.00Bevezetés, a táplálás alapelvei Szeptember – 18.00A kutya táplálóanyag szükséglete Szeptember – 18.00Kutya és macskatápok alapanyagai Október – 18.00Kereskedelemi tápok, „házi-koszt?” Október – 18.00Különböző életkorú kutyák helyes táplálása Október – 18.00Különböző életkorú kutyák helyes táplálása November – 18.00Az egészséges macska táplálása November – 18.00Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük November – 18.00Beteg kutya és macska táplálása November – 18.00Beteg kutya és macska táplálása Fontosabb tan- és kézikönyvek jegyzéke: Dr. Schmidt János - Takarmányozástan Dr. Hegedűs Mihály – Az egészséges kutya táplálása Dr. Horváth Zoltán – A kutya és macska egészségvédelme Dr. Vörös K. – Dr. Karsai F. – A Kutyák és a macskák betegségei(Állatorvosi belgyógyászat I.) NRC – Nutrient requirements of Dogs NRC – Nutrient requirements of Cats Edney, A. – The Waltham book of dog and cat nutrition Wills J., Simpson K.-The Waltham book of clinical nutrition of the dog and cat Burger I.– Companion animal nutrition Robinson I. – Human – Animal Interaction Reinhart G., Carey D., - Recent advances in canine and feline nutrition (1998 Iams Nutrition Symposium Proceedings)

2 PIAC / TULAJDONOSOK  USA2002 4,4% növekedés 20031,7% növekedés  Indokok: a tulajdonosok száma alig nőtt  De - a minőség irányába fordult a kereslet  Élelmiszerboltokban) 2% (2002), illetve 3,6% (2003) csökkent az eladás (100 – 190 bázispont)  Bár a poziciót segítette az IAMS’ megjelenése ebben a körben

3 POZÍCIÓ VÁLTOZÁSOK  A Hyper/szupermarketek térnyerése 100 – 150 bázis ponttal nő  „Specialista” – állateledel bolt, tenyésztő, állatorvos, falusi boltok is előtérbe kerülnek – 90 bázis pont( ) további 60 bázispontos növekedés jósolható a további években.

4 Eladások – „bolttípusok” szerint típus %változás Élelmiszer bolt 4,6764,5804,4153,6 HYPER 2,7253,0353,2105,8 Állateledel bolt 2,3132,4802,5553,0 Takarmá- nyos bolt ,8 Állatorvos/ tenyésztő ,5 Egyéb ,2 total 11,81012,33512,5501,7% Millió USA $

5 Eladás – eledel típusonként termék %változás Száraz kutya 4,9555,2105,3142,0 Nedves kutya 1,3401,3801,3750,4 Jutalom falat 1,3701,4801,5706,1 Félnedves 84,065,040,037,2 Teljes kutya 7,7498,1358,3002,0 Nedves macska 1,6151,6501,6650,9 Száraz macska 2,2352,3402,3651,1 Félnedves m. 66,042,035,016,7 Jutalom falat 145,0168,0185,010,1 Teljes macska 4,0614,2004,2501,2 Millió USA $

6 ÚJ TERMÉKEK  Az iparág növekedésének záloga  Évente több mint 200 új termék jelenik meg a piacon  Funkcionális táplálékok  Táplálkozási és egészségügyi előnyök  „Snacks & Treats” kategóriában a legtöbb új termék

7 A legnagyobbak és forgalmuk cégek Mars inc6,87,9 Nestlé sa7,8 Iams co2,12,6 Hill’s1,92,0 Del monte01,2 DoaneNA0,88 Nutro products0,520,6 Agrolimen00,35 Uni-Charm0,220,24 Meow mix co00,23 Heinz co1,20,04 Royal Canin sa0,560 Private label3,013,2 Billió USA $

8 Pet food piac (H) rövid áttekintése Forrás : ACNielsen

9 Pet food piac (H) rövid áttekintése

10 Forrás : ACNielsen

11 Pet food piac 2004 (H) Szegmensenként Total piac (kg) Száraz szegmens45% Nedves szegmens55% Kutya szegmens73% Macskaszegmens27% Nedves kutyaszegmens36,8% Száraz kutyaszegmens36,5% Nedves macskaszegmens18,2% Száraz macskaszegmens8,5% Forrás: AC Nielsen 03AJ-04FM

12 Pet food piac 2004 (H)

13

14 Táplálóanyagok és hasznosulásuk  Táplálóanyagok csoportosítása: Energia szolgáltatók  Fehérjék, szénhidrátok, zsírok Nem Energia szolgáltatók  Vitaminok, ásványi elemek  Víz  Rostok – oldható, oldhatatlan

15  Táplálóanyagok csoportosítása: Esszenciális tápanyagok Nem Esszenciális tápanyagok Táplálóanyagok és hasznosulásuk

16 A húsevő állatok táplálkozásának jellegzetességei  Kutya húsevő  Macska obligát húsevő

17 Anatómiai sajátosságok  FOGAZAT - tépő, secodont fogazat  kutya:tej - 28,maradandó - 42  macska:tej - 28,maradandó - 30  NYELV  nagymértékben mozgékony, folyadék felvételre is alkalmas  GYOMOR  kutya:U alakú, liter térfogat  macska:labda alak,0,2 - 0,3 liter térfogat  BELEK  kutya: 7,0 m  macska:1,0 - 1,8 m  MÁJ  kutya: g  macska: g  HASNYÁLMIRIGY g

18 Ízérzékelési sajátosságok  Húsevőnek a nagy fehérje és zsírtartalmú eledelek ízletesek  Aminosav, nukleotid + stimulus  Kutyának az édes aminosavak, (glicin, alanin, hisztidin, cisztin) Macskának ez kevésbé fontos befolyásolja – eledel fizikai formája, ha poros, nagy a víztartalom, avas, penészes

19 Táplálék felvétel Befolyásolja :  Gyomor teltsége  Vérplazma összetétele Hormon, peptid koncentráció  Táplálék hozzáférhetősége, etetés frekvenciája, összetétele, formája  Érzékszervek közvetítette inger Szag, látvány, hang

20  KUTYA  falánk, egyszerre nagy mennyiségű takarmányt tud felvenni  periodikus táplálkozás  felületes rágás   nehezen tanul, könnyen felejt,  táplálék válogatási hibát sokszor elköveti TÁPLÁLKOZÁSI SAJÁTOSSÁGOK

21  MACSKA   sokszor, keveset eszik  megszaglássza, ízlelgeti, „megörli”  megszokott ízekhez ragaszkodik  könnyen tanul, nehezen felejt  étel addikció  zsír emésztése jobb, szénhidrát emésztése rosszabb a kutyáénál  tisztálkodás során szőröket nyal le - hányással szabadul meg ettől TÁPLÁLKOZÁSI SAJÁTOSSÁGOK

22 Emésztés és felszívódás  Fizikai aprítás – rágás  Oldás – emulgeálás – nyál, bélnedv epe  Kémiai bontás enzimek Fehérje-proteáz peptid,aminosav Szénhidrátok-amiláz oligoszacharid egyszerű cukrok Zsírok-lipázok glicerin, szénlánc

23 Táplálóanyagok a gyomorban Kutyáknál;  Viszonylag nagy befogadó képesség  Kevés rágás, habzsolás  Nagy falatok  Emésztő enzimek – kisebb darabok jutnak a vékonybélbe

24  Gyomor ürülése – szabályozza gyomornedv összetétel, részecske méret, viszkozitás savasság, tartalom oldható rost tartalma  Gastrin serkenti  Enterogasztrin csökkenti  Pepszines fehérje emésztés, oligopeptidek képződnek Táplálóanyagok a gyomorban

25 Tápláló anyagok a vékonybélben  Bélmirigyek, hasnyálmirigy, epe váladéka ürül ide  Tripszin oligopeptid - kisebb oligopeptid, aminopeptidáz, karboxipeptidáz, dipeptidáz – aminosavak  Zsír bontás – epe, lipáz

26 Tápláló anyagok a vékonybélben  Makro, mikroelemek ionozált formában szívódnak fel  Vitaminok B csop– passzív diffúzió alacsony tartalom esetén aktív transzport Zsírban oldódók apró cseppek passzív diffúzió

27 Táplálóanyagok a vastagbélben  Fermentáció helye  Bélfalból karbamid jut át - NH 3  NH 3 – baktériumok N 2 forrása  Mikrobiális fermentáció acetát, propionát,butirát képződik – energia acetát – szövetek, propionát – máj, butirát – colonociták  H 2 O felszívódás helyszíne

28

29


Letölteni ppt "A kutya és macska takarmányozása / táplálása Dátumóratéma Szeptember 14.16.15 – 18.00Bevezetés, a táplálás alapelvei Szeptember 21.16.15 – 18.00A kutya."

Hasonló előadás


Google Hirdetések