Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bemutatkozik a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bemutatkozik a."— Előadás másolata:

1 Bemutatkozik a

2 A Napraforgó Bölcsőde rövid bemutatása
A bölcsőde 1969-ben nyitotta meg kapuját, típusterv alapján épült. A férőhelyek száma többször módosult, jelenleg 80 férőhellyel működik. A 2008-as és 2010-es években megtörtént a csoportszobák teljes felújítása.

3 Gyermekek által használt helyiségek
A bölcsőde három, nagyjából azonos kialakítású gondozási egységből áll. A gondozási egységekhez kettő m2-es csoportszoba, egy fürdőszoba, átadó előtér és elkülönítő tartozik. Két elkülönítő helységből lett kialakítva a „sóbarlang”, és az alkotószoba. A bölcsőde tornaszobával is rendelkezik. A csoportszobákhoz terasz is csatlakozik, amelyről a játszóudvar elérhető, ahol a napos és árnyékos udvarrész aránya megfelelő. A rögzített játszótéri eszközök száma: 9 db. A bölcsőde rendelkezik több udvari mobil játékkal, amiket a kisgyermekek tavasztól ősz végéig vehetnek birtokba. Fontosnak tartjuk, hogy időjárástól függően a lehető legtöbb időt biztosítsuk a kisgyermekek számára a szabadban történő mozgáshoz, játékhoz.

4 Csoportszobák Minden csoportnak saját neve van, amik gondozási egységenként a következők: Katica és Bambi csoport Lepke és Micimackó csoport Napocska csoport Játszóház

5 Kisgyermekek élelmezése
A bölcsőde saját főzőkonyhával rendelkezik, amely a Meseház Bölcsőde gyermekeinek az étkeztetését is ellátja. Az ételkészítés szakképzett élelmezésvezető felügyeletével történik. Törekszünk a természetes alapanyagok felhasználására, előnyben részesítjük a friss, vegyszermentességet tanúsító alapanyagok felhasználását. A kisgyermekek napi négyszeri étkeztetése korszerű élelmezéstechnikai alapelvek szerint történik. Igény esetén, orvosi vélemény alapján az ételallergiás gyermekek étkeztetését is tudjuk biztosítani.

6 Személyi feltételeink
Bölcsődevezető 12 fő Kisgyermeknevelő Élelmezésvezető 9 fő technikai dolgozó Nyitvatartási idő: hétfőtől – péntekig, 6.30 – ig.

7 Élet a bölcsődében A bölcsőde a családban nevelkedő 3 éven aluli gyermekek napközbeni ellátását, szakszerű nevelését és gondozását biztosító intézmény. A bölcsődei kisgyermeknevelők magas szintű szaktudás birtokában nevelik-gondozzák a rájuk bízott gyermekeket. Bölcsődénk nagy hangsúlyt fektet a családdal való jó kapcsolat ápolására. Különféle kapcsolattartási formákra van lehetőség (családlátogatás, beszélgetés érkezéskor és hazamenetelkor, üzenő füzet, fogadóóra, szülői értekezletek, szülőcsoportos beszélgetések, faliújság, nyílt napok, írásos tájékoztatók, szervezett programok).

8 Családlátogatás Az anyától való elszakadás mind a gyermek mind az anya számára érzelmileg megterhelő. Mielőtt a kisgyermek bekerülne az új közösségbe, a gyermek leendő kisgyermeknevelői látogatást tesznek a családnál, megismerkednek a kisgyermekkel, napirendjével, szokásaival a családi környezetben, szerettei körében. Lehetőség nyílik arra is, hogy a szülők informálódjanak a bölcsődei életről, megismerjék a kisgyermeknevelőket, akikre csemetéjüket bízzák.

9 Beszoktatás A szülővel történő fokozatos beszoktatás a családdal való együttműködést helyezi előtérbe. Az anya vagy az apa jelenléte biztonságot ad a kisgyermeknek, és megkönnyíti az új környezethez való alkalmazkodását. A beszoktatást a szülőkkel egyeztetve két hétre tervezzük. A gyermek naponta fokozatosan emelkedő időt tölt a bölcsődében, kezdetben a szülővel, később egyre hosszabb időre nélküle.

10 „Saját kisgyermeknevelő” rendszer
A csoport gyermekeinek egy része (4-5 gyermek) tartozik egy kisgyermeknevelőhöz. A nevelés-gondozás mellett ő kíséri figyelemmel a gyermek fejlődését, vezeti a feljegyzéseket, törzslapját, naplóját, ő tartja számon az újabb fejlődési állomásokat. A „saját kisgyermeknevelő” szoktatja be a gyermeket a bölcsődébe, és a bölcsődébe járás egész időtartama alatt ő a kisgyermeknevelője.

11 Gyermekcsoportok szervezése
A gyermek a bölcsődébe járás teljes időtartama alatt ugyanabba a gyermekcsoportba jár, melyek életkor szerint homogén csoportok. A bölcsődei gyermekcsoportok létszámát jogszabály határozza meg. Bölcsődénk kettő 10 fős, egy 12 fős, és egy 11 fős csoporttal működik. Minden csoportban két-két kisgyermeknevelő látja el a nevelési-gondozási feladatokat.

12 Napirend A jól szervezett, folyamatos és rugalmas napirend a gyermekek igényeinek, szükségleteinek kielégítését, a nyugodt, folyamatos gondozás feltételeit, annak megvalósítását kívánja biztosítani, megteremtve a biztonságérzetet, a kiszámíthatóságot, az aktivitás és az önállósodás lehetőségét. A napirend függ a gyermekcsoport életkori összetételétől, fejlettségétől, szükségleteitől, de befolyásolják azt az évszakok, az időjárás, a csoportlétszám és egyéb tényezők (pl. a bölcsőde nyitása, zárása, stb.) is.

13 Nevelési elveink Szeretetteljes, biztonságot adó, érzelemben gazdag bölcsődei élet megteremtésére törekszünk a szülők együttműködésével, ahol a gyermekközpontúság úgy jelenik meg, hogy fejlődési lehetőséget, önállóságot ad a gyermeknek. Bölcsődénkben az általános nevelési és gondozási feladatokon túl kiemelt figyelmet szánunk a környezettudatos nevelésre, a környezet tevékeny megismerésére. A gyermekek különböző tevékenységek során, természetes anyagokat is felhasználva ismerkednek az őket körülvevő világgal (játék, mese, vers, mondóka, ének, alkotó tevékenységek, mozgásos játékok). Bölcsődénk megemlékezik néhány jeles napról, világnapról. Ezen napokon a programot úgy alakítjuk, hogy a kisgyermekek játékos formában ismerkedjenek az adott témával. Erről bővebbet a Napraforgó Bölcsőde szakmai programjában olvashatnak.

14 Alapellátáson túli szolgáltatások
A harmonikus testi és lelki fejlődéshez szükséges az egészséges és biztonságos környezet. Bölcsődénkben működik „Sóbarlang”, amit heti rendszerességgel használnak a gyermekek a légúti megbetegedések, fertőzések megelőzése céljából. A „Ficánkoló”elnevezésű tornaszobánkban a gyermekek korának megfelelő mozgásfejlesztő eszközök állnak rendelkezésre a széleskörű mozgásigény kielégítésére. Játszóház, azokat a kisgyermekeket várjuk szüleik kíséretében, akik még nem járnak bölcsődébe, de heti néhány alkalommal szívesen eljönnének egy megszokott közösségbe, ahol biztonságos környezetben tölthetnének néhány órát. Időszakos gyermekfelügyelet :a szolgáltatás célja: alternatív, rugalmas napközbeni gyermekfelügyelet létrehozása, melynek segítségével a Nagykanizsán és környékén élő anyukák könnyebben tudnak majd visszatérni a munkaerőpiacra.

15 Hagyományos ünnepeink
Születésnap Mikulás várás Adventi készülődés Farsang Húsvét Családi hét Gyermeknap

16 Katica és Bambi csoport
I. gondozási egység Katica és Bambi csoport Csoportvezető kisgyermeknevelő: Bella Katalin Kisgyermeknevelők: Balogh Beáta Kissné Lukács Ibolya Gerencsérné Borda Gabriella

17 Dolgozóink Bölcsődevezető: Németh Ildikó Bölcsődevezető helyettes:
Rácz Zoltánné Élelmezésvezető: Fülöp Judit

18 Lepke és Micimackó csoport
II. gondozási egység Lepke és Micimackó csoport Csoportvezető kisgyermeknevelő: Tóthné Törő Szilvia Kisgyermeknevelők: Kertész Krisztina Szőke Eszter Decs Alexandra

19 III. gondozási egység Napocska csoport Csoportvezető kisgyermeknevelő:
Pusztay Györgyné Kisgyermeknevelő: Csíkné Németh Tímea Játszóházvezető: Rácz Zoltánné

20 Elérhetőségeink Cím: Egyesített Bölcsőde – Napraforgó Bölcsőde
8800 Nagykanizsa, Csokonai u. 5. Telefonszám: 93/ , 93/ Fenntartó: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

21 Alapítványunk „Napraforgó Bölcsődéért” Közhasznú Alapítvány
Alapítás ideje: november 20. Számla száma: – Számlavezető bank: Bak és Vidéke takarékszövetkezet Adószáma: – 1 – 20 Az alapítvány köszönettel fogad minden támogatást.


Letölteni ppt "Bemutatkozik a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések