Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Meseház Bölcsőde.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Meseház Bölcsőde."— Előadás másolata:

1 Meseház Bölcsőde

2 A Meseház Bölcsőde a keleti városrészben található közvetlenül az Attila Óvoda szomszédságában.
A lakótelepekkel körülölelt bölcsőde 40 férőhelyen két egység 4 csoportjában fogadja a bölcsődés korú kisgyermekeket. Az épület pályázati pénzből teljes felújításon és rekonstrukción esett át, így modern és korszerű körülmények között tudja fogadni a bölcsődés korú kisgyermekeket A bölcsőde közvetlen közelében játszótér , óvoda, iskola található, a parkolás biztosított.

3 Elérhetőségeink Meseház Bölcsőde Attila utca 7. Tel.: 06-93/311-740
Bölcsődevezető: Szlotta Hajnalka Helyettes: Placskóné Horváth Márta

4 Bölcsődei élet megszervezése

5 Kapcsolat a szülőkkel A korrekt partneri együttműködés feltétele a kölcsönös bizalom, az őszinteség, a hitelesség, a személyes hangvételű, etikai szempontból megfelelő, az érintettek személyiségi jogait tiszteletben tartó, tapintatos, folyamatos kommunikáció, az információ megosztása. A partneri kapcsolat elengedhetetlen feltétele a gyermekek harmonikus fejlődésének. A szülő ismeri legjobban a gyermekét, így közvetíteni tudja szokásait, igényeit – a szakember szaktudásával, tapasztalataival tudja segíteni a szülőt gyermeke nevelésében.

6 Színterei: Családlátogatás Beszoktatás Szülőértekezlet Fogadóóra Szülőcsoportos beszélgetések Üzenő füzet Szervezett programok

7 Beszoktatás A szülővel történő fokozatos beszokatás a családdal való együttműködést helyezi előtérbe. Az anya vagy az apa jelenléte biztonságot ad a kisgyermeknek, és megkönnyíti az új környezethez való alkalmazkodást. A gyermek és a kisgyermeknevelő között fokozatosan kialakuló érzelmi kötődés segíti a gyermeket új környezetének elfogadásában, jelentősen megkönnyíti a beilleszkedést a bölcsődei közösségbe.

8 Saját gondozónő rendszer
A „ saját gondozónő rendszer” a személyi állandóságon nyugszik. A csoport gyermekeinek egy része tartozik egy kisgyermeknevelőhöz. A nevelés-gondozás mellett ő kíséri figyelemmel a gyermek fejlődését, vezeti a feljegyzéseket, törzslapját, ő tartja számon az újabb fejlődési állomásokat. A saját kisgyermeknevelő szoktatja be a gyermeket a bölcsődébe és a bölcsődébe járás egész időtartalma alatt ő a gyermek kisgyermeknevelője.

9 Napirend A jól szervezett, folyamatos és rugalmas napirend a gyermekek igényeinek, szükségleteinek kielégítését, a nyugodt, folyamatos gondozás feltételeit, annak megvalósítását kívánja biztosítani, megteremtve a biztonságérzetet, a kiszámíthatóságot, az aktivitást, és az önállósodás lehetőségét. A napirend függ a gyermekcsoport életkori összetételétől, szükségleteitől, de befolyásolják az évszakok, az időjárás, a csoportlétszám is.

10

11 A bölcsődében folyó nevelő-gondozó munka során játékos tevékenységek során valósítjuk meg az anyanyelvi nevelést- valódi beszélgetések, mesélések, mondókázások, bábozások alkalmával, minta értékű nevelői példával. Az ének-zenei nevelés építkezik a gyermekek spontán dúdolgatásaira, mondókák iránti fogékonyságukra. Számos gyermeki hangszer kipróbálását tesszük lehetővé, a kisgyermeknevelők törekednek az hangszer használatra- furulya. Elalváskor pedig kellemes altatózene segíti az álomba merülést.

12 Gyermekképünk „ A gyermek kincs, Olyan kincset, melyet
Nélkülözhetetlennek tartunk Nem urai, Hanem szolgálói vagyunk.”

13 Manuális tevékenységek egész sora várja az alkotni vágyó kisgyermekeket. Lehetőség van alkotószoba használatára, ahol a nyomhagyás lehetőségeivel ismerkednek a gyermekek. Élvezettel nyomkodják a természetes alapanyagból készített só-liszt gyurmát, agyagot, ujjukkal festenek, ragasztanak. Bátran kiélhetik alkotókedvüket és kreativitásukat. A testi neveléshez kapcsolódóan kiemelten figyelünk a gyermekek lábboltozatának fejlődésére, ezért rendszeresen lábtornáznak a gyerekek. Nagymozgásaik levezetésére rendelkezésre állnak az udvari rögzített korszerű a játszóterekről már jól ismert csúszdák, rugós játékok, mászókák. A teljes test átmozgatásához mondókákat hívunk segítségül, melyek útmutatást jelentenek a gyermekek számára.

14 Bölcsődeképünk A bölcsőde a gyermekjóléti alapellátás részeként a gyermekek napközbeni ellátásának egyik formája. A bölcsőde a családban nevelkedő – 20 hetestől – 3 éves korú- gyermekek szakszerű nevelését és gondozását végző intézmény. A bölcsőde végzi a sajátos nevelési igényű gyermekek korai habilitációs és rehabilitációs célú nevelését és gondozását szakember segítségével. A bölcsőde az alapellátáson túl szolgáltatásként időszakos gyermekfelügyelettel is foglalkozik.

15 Meseház Bölcsőde alapítványa
Az alapítvány 2012 decemberében látta meg a napvilágot szülői és kollegiális támogatásoknak köszönhetően. Az alapítvány kuratóriumi elnöke: Szalai Ferenc További tagjai: Jáger József, Doucha Ferenc A nagylelkű szülői felajánlásoknak köszönhetően az alapítván azonnal megkezdhette segítő munkáját és első ízben minden csoportszobába tároló polcokat vettünk, amelyekről a gyermekek elérik a játékokat, és egyfajta szeparációs lehetőséget biztosít a az elmélyült játékhelyzetek megteremtésére. Segítő adományaikat továbbra is várjuk: Volksbank Célkitűzésünk: Minden csoportszobába komplett vasúti építőjáték kerüljön.


Letölteni ppt "Meseház Bölcsőde."

Hasonló előadás


Google Hirdetések