Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

5. A mellékelt kép(ek)en egy üzlet elárusítóterét látja. Ön szerint milyen megfigyeléseket végezhetnénk itt el? Milyen módszerekkel egészítené ki az információszerzésnek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "5. A mellékelt kép(ek)en egy üzlet elárusítóterét látja. Ön szerint milyen megfigyeléseket végezhetnénk itt el? Milyen módszerekkel egészítené ki az információszerzésnek."— Előadás másolata:

1 5. A mellékelt kép(ek)en egy üzlet elárusítóterét látja. Ön szerint milyen megfigyeléseket végezhetnénk itt el? Milyen módszerekkel egészítené ki az információszerzésnek ezt a módját? Helyezze el a megfigyelést a piackutatás módjai és módszerei között! Ismertesse a megfigyelés fajtáit, előnyeit és hátrányait! Készítette: Magyar Orsolya

2 A megfigyelés fogalma, jellegzetessége A megfigyelés során természetes környezetben (általában úgy, hogy a megfigyeltek nem tudnak róla) a vizsgált személyek viselkedése vizsgálható előre eltervezett módon. A tapasztalatokat leírják és elemzik. A megfigyelés látható jelenségeket rögzít, ezért okokat nem tud feltárni, de számszerűsíteni lehet a kialakult helyzeteket.

3 A megfigyelés tárgya szerint lehet Emberek (vásárlók, szolgáltatást igénybevevők, eladók, tárgyalópartnerek magatartásának, viselkedésének megfigyelése előre beállított helyzetekben) Valamely gazdasági jelenség (árak alakulása, választékvizsgálat, konkurencia reklámmunkája, PR. tevékenysége)

4 A megfigyelés két fajtája ismert résztvevő megfigyelés : A kérdező a célkitűzésnek megfelelően a megfigyelt személlyel együtt végigjárja a vásárlási útvonalat, figyelemmel kíséri a vásárlási folyamatot, közben lejegyzi a megfigyelt motivációit és verbális reakcióit. nem résztvevő megfigyelés : észrevétlenül, kívülállóként kísérik nyomon az eseményeket. Például figyelik mások vásárlási folyamatát.

5 A megfigyelést az alábbi lépések szerint kell megtervezni ki kell választani a megfigyelés témakörét megfigyelési tervet kell készíteni. fel kell készíteni a munkatársakat meg kell határozni a megfigyelés idejét, helyét, helyszínét. próbamegfigyelést kell végezni a véglegesítés után el kell végezni a megfigyelést. a gyűjtött információkat ellenőrizni, feldolgozni és elemezni kell. ha szükséges ki kell egészíteni a megfigyelést el kell készíteni a beszámolót.

6 A megfigyelés csoportosítása, fajtái

7 A megfigyelés lehetséges területei

8 A megfigyelés előnyei és hátrányai


Letölteni ppt "5. A mellékelt kép(ek)en egy üzlet elárusítóterét látja. Ön szerint milyen megfigyeléseket végezhetnénk itt el? Milyen módszerekkel egészítené ki az információszerzésnek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések