Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Konfliktus és konfliktuskezelés Rokszin Mónika. Konfliktus Egyének vagy társadalmi csoportok közötti olyan ütközés, amely mögött - igények - igények -

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Konfliktus és konfliktuskezelés Rokszin Mónika. Konfliktus Egyének vagy társadalmi csoportok közötti olyan ütközés, amely mögött - igények - igények -"— Előadás másolata:

1 Konfliktus és konfliktuskezelés Rokszin Mónika

2 Konfliktus Egyének vagy társadalmi csoportok közötti olyan ütközés, amely mögött - igények - igények - szándékok - szándékok - vágyak - vágyak - törekvések szembenállása húzódik meg - törekvések szembenállása húzódik meg - érdekek - érdekek - szükségletek - szükségletek - vélemények - vélemények - értékek - értékek

3 Kifejezése szerint Intrapszichikus: A konf. csak az egyén belső világában zajlik le, nincs külső megnyilvánulása A konf. csak az egyén belső világában zajlik le, nincs külső megnyilvánulásaInerperszonális: A konf. az egyén viselkedésében, tetteiben is megnyilvánul. A konf. az egyén viselkedésében, tetteiben is megnyilvánul.

4 Örökbefogadó szülők konfliktusai: Gyermekvállalási próbálkozás Gyermekvállalási próbálkozás Sikertelen kezelés Sikertelen kezelés Önbizalom csökkenése Önbizalom csökkenése Elbizonytalanodás Elbizonytalanodás Szorongás Szorongás Feszültség Feszültség Erőfeszítések az örökbefogadásra Erőfeszítések az örökbefogadásra

5 Mi az alapfeltétele a konfliktuskezelésnek ? Legyenek tudatában a konfl. Legyenek tudatában a konfl. Ne kerüljük el a konfl. Ne kerüljük el a konfl. Tiszteljék és ismerjék egymást. Tiszteljék és ismerjék egymást. Legyenek tekintettel egymás érzéseire Legyenek tekintettel egymás érzéseire Figyelmes és megfelelő komm. Figyelmes és megfelelő komm. Ne alázzuk meg a másikat Ne alázzuk meg a másikat Ismerjen alternatívákat. Ismerjen alternatívákat.

6 Konfliktuskezelési stratégiák I. 1. Győztes/vesztes stratégia: A felek a konf. harcként értelmezik, győzelemre, a másik legyőzésére törekednek. A felek a konf. harcként értelmezik, győzelemre, a másik legyőzésére törekednek. Megegyezés nincs. Megegyezés nincs. Gyors cselekvést igénylő helyzetekben gyakran szükségszerű. Gyors cselekvést igénylő helyzetekben gyakran szükségszerű.

7 Konfliktuskezelési stratégiák II. 2. Alkalmazkodó stratégia: Lemondás az érdekek, vágyak Lemondás az érdekek, vágyak érvényesítéséről: - félelemből érvényesítéséről: - félelemből - kényszerből - kényszerből - hosszabb távú - hosszabb távú érdekek miatt érdekek miatt megfontolt döntés alapján a konfl. első jeleit észlelve. megfontolt döntés alapján a konfl. első jeleit észlelve.

8 Konfliktuskezelési stratégiák III. 3. Elkerülő stratégia: Az egyén nem mond le a fentiekről, hanem magát a konfl. helyzetet igyekszik kikerülni. Az egyén nem mond le a fentiekről, hanem magát a konfl. helyzetet igyekszik kikerülni. 4. Kompromisszum kereső stratégia: Közösen elfogadható megoldás keresése a cél, amely mindkét félnek megfelelő Közösen elfogadható megoldás keresése a cél, amely mindkét félnek megfelelő Egyenrangú feleknél gyakori, az erőviszonyok változásával az erősebb fél a másik legyőzésére törekszik. Egyenrangú feleknél gyakori, az erőviszonyok változásával az erősebb fél a másik legyőzésére törekszik.

9 Konfliktuskezelési stratégiák IV. 5. Problémamegoldó (győztes/győztes): A résztvevők a probléma olyan megoldására törekednek, amelyben mindkét fél - érdekei A résztvevők a probléma olyan megoldására törekednek, amelyben mindkét fél - érdekei - szükségletei - szükségletei - meggyőződései érvényesülnek - meggyőződései érvényesülnek Kölcsönösen elfogadják a másik fél önérvényesítését, vállalják az önalávetést, készek együttműködni, empatikusan vis. a legjobb megoldási alternatívák megtalálása érdekében. Kölcsönösen elfogadják a másik fél önérvényesítését, vállalják az önalávetést, készek együttműködni, empatikusan vis. a legjobb megoldási alternatívák megtalálása érdekében. A közösen elfogadott megoldás mellett mindkét fél elkötelezett. A közösen elfogadott megoldás mellett mindkét fél elkötelezett.

10


Letölteni ppt "Konfliktus és konfliktuskezelés Rokszin Mónika. Konfliktus Egyének vagy társadalmi csoportok közötti olyan ütközés, amely mögött - igények - igények -"

Hasonló előadás


Google Hirdetések