Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Konfliktus és konfliktuskezelés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Konfliktus és konfliktuskezelés"— Előadás másolata:

1 Konfliktus és konfliktuskezelés
Rokszin Mónika

2 Konfliktus Egyének vagy társadalmi csoportok közötti olyan ütközés, amely mögött - igények - szándékok - vágyak - törekvések szembenállása húzódik meg - érdekek - szükségletek - vélemények - értékek

3 Kifejezése szerint Intrapszichikus:
A konf. csak az egyén belső világában zajlik le, nincs külső megnyilvánulása Inerperszonális: A konf. az egyén viselkedésében, tetteiben is megnyilvánul.

4 Örökbefogadó szülők konfliktusai:
Gyermekvállalási próbálkozás Sikertelen kezelés Önbizalom csökkenése Elbizonytalanodás Szorongás Feszültség Erőfeszítések az örökbefogadásra

5 Mi az alapfeltétele a konfliktuskezelésnek?
Legyenek tudatában a konfl. Ne kerüljük el a konfl. Tiszteljék és ismerjék egymást. Legyenek tekintettel egymás érzéseire Figyelmes és megfelelő komm. Ne alázzuk meg a másikat Ismerjen alternatívákat.

6 Konfliktuskezelési stratégiák I.
1. Győztes/vesztes stratégia: A felek a konf. harcként értelmezik, győzelemre, a másik legyőzésére törekednek. Megegyezés nincs. Gyors cselekvést igénylő helyzetekben gyakran szükségszerű.

7 Konfliktuskezelési stratégiák II.
2. Alkalmazkodó stratégia: Lemondás az érdekek, vágyak érvényesítéséről: - félelemből - kényszerből - hosszabb távú érdekek miatt megfontolt döntés alapján a konfl. első jeleit észlelve.

8 Konfliktuskezelési stratégiák III.
3. Elkerülő stratégia: Az egyén nem mond le a fentiekről, hanem magát a konfl. helyzetet igyekszik kikerülni. 4. Kompromisszum kereső stratégia: Közösen elfogadható megoldás keresése a cél, amely mindkét félnek megfelelő Egyenrangú feleknél gyakori, az erőviszonyok változásával az erősebb fél a másik legyőzésére törekszik.

9 Konfliktuskezelési stratégiák IV.
5. Problémamegoldó (győztes/győztes): A résztvevők a probléma olyan megoldására törekednek, amelyben mindkét fél - érdekei - szükségletei - meggyőződései érvényesülnek Kölcsönösen elfogadják a másik fél önérvényesítését, vállalják az önalávetést, készek együttműködni, empatikusan vis. a legjobb megoldási alternatívák megtalálása érdekében. A közösen elfogadott megoldás mellett mindkét fél elkötelezett.

10


Letölteni ppt "Konfliktus és konfliktuskezelés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések