Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. L. Juhasz PhD1 Szállodagazdálkodás és vezetés I.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. L. Juhasz PhD1 Szállodagazdálkodás és vezetés I."— Előadás másolata:

1 Dr. L. Juhasz PhD1 Szállodagazdálkodás és vezetés I

2 Dr. L. Juhasz PhD2 Szállodavezetés és gazdálkodás I. – Előadás 1. előadásSzállodavezetés alapjai „Vezetés” Szállodavezetés és vezetés tudomány kapcsolata, klasszikus vezetés fogalma, Szállodavezetés fogalma, szállodavezetés lehetőségei és keretei, komplexitása, vezetői döntések 2. előadásSzállodagazdálkodás „Gazdálkodás” Szervezetek gazdálkodási céljai, szállodagazdálkodás Szálláshely szolgáltatás piaci jellemzői, Megvalósíthatósági terv felépítése 3. előadásSzállodavezetés tárgya „Szálloda” Szálláshely szolgáltatás, üzemeltetésének jogi feltételei, Szállodák osztályba sorolása és szakmai csoportositása Szállodák marketing terve 4. ElőadásSzállodák tevékenységei „Program” Szállodaipar fejlődése, hazai viszonyok, jövő szállodái, Vendégglobalizáció, működtetési program, alaptevékenységek, általános tevékenységek, 5. előadásSzállodák értékesitése „Értékesités” Értékesítés fogalma, folyamata, célja, disztribúció, csatornák, szobafoglalás, rendszerek, folyamata 6. előadásSzállodák üzemeltetési konstrukciói „Üzemeltetés” tulajdonosi konstrukciók, szállodai befektetések előnyei és hátrányai, üzemeltetési formák, tulajdonjog gyakorlásának eszközei, beruházások, szállodaipar szereplői (tulajdonos, üzemeltető, szállodavezetés), jogi formák

3 Dr. L. Juhasz PhD3 Szállodavezetés és gazdálkodás I. – Előadás 8. ElőadásSzállás tevékenység bevétel gazdálkodása „Termék” Eladott szoba, turizmus alanyai, vendég, szálláshely kiválasztás, Szegmentáció (nemzetiség, kor, nem, szociális helyzet, motiváció), vendégéjszaka, vendégstatisztika, mutatószámok, 9. előadásSzállodai vendéglátás bevétel gazdálkodása „Vendéglátás” szegmensek, eladott étkezések, árak, sajátosságai, rendeleti szabályozás, statisztikai rendszer felépítése, bevételi terv felépítése, mutató számok, 10. előadásTípus és egyéb tevékenységek bevétel gazdálkodása „Tipus” típusok (gyógy, wellness, sport, üdülő, konferencia, apartman) adottságok, sajátosságok, szegmensek, egyéb bevételek, bevételi terv, Szünet és ZH 11. előadásEgyéb bevételek „Egyéb” Szállás, vendéglátás, egyéb bevételek adottságok, sajátosságok, szegmensek, bevételi terv, 7. ElőadásÉves üzleti terv a szállodákban „Tervezés” Éves üzleti terv felépitése, Elkészités folyamata és résztvevői, tervezési módszerek, Budget szerkesztése eltérő tulajdonosi konstrukciójú szállodáknál

4 Dr. L. Juhasz PhD4 Szállodavezetés és gazdálkodás I. – Előadás 13. előadásSzállodavezetés és környezet „Környezet” Környezeti hatások és vezetés, környezeti hatások, Makrogazdasági, Szatelit számla, turizmus állami és civil szervezetei, Turizmus fejlesztési programjai 12. előadásSzálloda éves bruttó bevételgazdálkodás „Bevétel” szálloda bruttó bevételi terv felépítése, tevékenységek, összetétel, részarány, bevétel növelés vezetői döntései, termelékenység fogalma és növelésének vezetői döntései

5 Dr. L. Juhasz PhD5

6 6

7 7 Szállás tevékenység kapacitás példa

8 Dr. L. Juhasz PhD8 Szállás tevékenység kapacitás példa eladhato / eladott Atlagar / revpar Szobakapacitas Ft / Maximalis bevetel Szk Ft RR x eladhato x / = = 48 % ADR / Arkapacitas % Atlagar / RR Szoba foglaltsag % x ADR Bevetel / ADR eladott x / / %

9 Dr. L. Juhasz PhD9 Szállás tevékenység kapacitás példa ?

10 Dr. L. Juhasz PhD10 Szállás tevékenység kapacitás példa árkapacitás % x szobafoglaltság % Bruttó Bevétel / Maximális bevétel szobafoglaltság % 65 % árkapacitás % Átlagár / RR 7,000 / 9,800 0, ,71 * 0,65 = 46,15 = 46 % Maximális bevétel RR * eladható 23,800 * 73,000 = 1,737,400 Bruttó bevétel 73,000 * 0,65 = 47,450 * 17,000 = 806,650 Bevételkapacitás % 806,650 / 1,737,400 = 0, = 46 % %10

11 Dr. L. Juhasz PhD11 ÁFA 20 %

12 Dr. L. Juhasz PhD12 ÁFA 20 % Bevétel Bruttó / 1,2 Haszonkulcs % Bevétel / ELÁBÉ ELÁBÉ Bevétel - árrés 75,555 90,666 / 1,20 11,333 75,555 – 64,222 75,555 / 11,333 0, % ,6667 * , * 78,840 Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Szállodai gazdálkodás és vezetés Árrés Árrés adag * adag ELÁBÉ Bevétel - árrés Haszonkulcs % Bevétel / ELÁBÉ - 100

13 Dr. L. Juhasz PhD13 ÁFA 20 %

14 Dr. L. Juhasz PhD14 Arres % 100 – Elabe % Arres % Arres / Bevetel Arres % / bevetel / * Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Szállodai gazdálkodás és vezetés Bevetel ACR / adag 71 %

15 Dr. L. Juhasz PhD / 2007 Köszönöm Szállodai gazdálkodás és vezetés


Letölteni ppt "Dr. L. Juhasz PhD1 Szállodagazdálkodás és vezetés I."

Hasonló előadás


Google Hirdetések