Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Statisztika II. X. Dr. Szalka Éva, Ph.D..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Statisztika II. X. Dr. Szalka Éva, Ph.D.."— Előadás másolata:

1 Statisztika II. X. Dr. Szalka Éva, Ph.D.

2 Szezonális ingadozások elemzése
Dr. Szalka Éva, Ph.D.

3 Alapfogalmak A statisztikai elemzés szempontjából az idősornak három összetevője van. alapirányzat (trend) Periodikus ingadozás véletlenszerű ingadozás Dr. Szalka Éva, Ph.D.

4 Szezonalitás Többnyire rövid távú ingadozás
Feltételezzük az időben állandó hullámhosszat és szabályos amplitúdót Dr. Szalka Éva, Ph.D.

5 Szezonális ingadozások
A szezonhatás vizsgálatánál arra keresünk választ, hogy a szezonalítás milyen mértékben vagy arányban téríti el az idősor értékét az alapirányzattól. Vizsgálatánál az idősor adataiból ki kell szűrnünk a trendhatást és a véletlen hatást . A szezonalitást additív modell esetén szezonális eltérésekkel, multiplikatív modell esetén pedig szezonindexekkel jellemezzük. Dr. Szalka Éva, Ph.D.

6 Szezonális eltérés Dr. Szalka Éva, Ph.D.

7 Szezonális eltérés Lineáris trend esetében a kapott szezonális eltérések összege nullával egyenlő. Más trendfüggvények esetében: Ilyen esetben a szezonális eltérések korrekciójára van szükség, ekkor a kiszámolt szezonális eltéréseket nyers szezonális eltéréseknek nevezzük. Dr. Szalka Éva, Ph.D.

8 Szezonindex vagy Dr. Szalka Éva, Ph.D.

9 Szezonindex A szezonindexnél is célszerű korrekciót végezni, ha a trendet nem exponenciális függvénnyel írtuk le. Dr. Szalka Éva, Ph.D.

10 Véletlenhatás Additív összefüggés esetén:
Multiplikatív összefüggéskor pedig: Dr. Szalka Éva, Ph.D.

11 Extrapoláció A trendegyenlet meghatározásával előrejelzést (extrepoláció) végezhetünk. A meghatározott trendegyenletbe behelyettesítjük a becsülni kívánt évhez tartozó „ti”-értéket, és kiszámoljuk a trendértékét. Ezután ha van szezonhatás, akkor azzal korrigálunk. Additív összefüggés esetén a kiszámított trendértéket hozzáadjuk a szezonális eltérést, multiplikatív összefüggéskor a trendértéket megszorozzuk a szezonindexszel. Dr. Szalka Éva, Ph.D.


Letölteni ppt "Statisztika II. X. Dr. Szalka Éva, Ph.D.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések