Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. X.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Szezonális ingadozások elemzése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. X.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Szezonális ingadozások elemzése."— Előadás másolata:

1 Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. X.

2 Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Szezonális ingadozások elemzése

3 Dr. Szalka Éva, Ph.D.3 Alapfogalmak A statisztikai elemzés szempontjából az idősornak három összetevője van. alapirányzat (trend) Periodikus ingadozás véletlenszerű ingadozás

4 Dr. Szalka Éva, Ph.D.4 Szezonalitás Többnyire rövid távú ingadozás Feltételezzük az időben állandó hullámhosszat és szabályos amplitúdót

5 Dr. Szalka Éva, Ph.D.5 Szezonális ingadozások A szezonhatás vizsgálatánál arra keresünk választ, hogy a szezonalítás milyen mértékben vagy arányban téríti el az idősor értékét az alapirányzattól. Vizsgálatánál az idősor adataiból ki kell szűrnünk a trendhatást és a véletlen hatást. A szezonalitást additív modell esetén szezonális eltérésekkel, multiplikatív modell esetén pedig szezonindexekkel jellemezzük.

6 Dr. Szalka Éva, Ph.D.6 Szezonális eltérés

7 Dr. Szalka Éva, Ph.D.7 Szezonális eltérés Lineáris trend esetében a kapott szezonális eltérések összege nullával egyenlő. Más trendfüggvények esetében: Ilyen esetben a szezonális eltérések korrekciójára van szükség, ekkor a kiszámolt szezonális eltéréseket nyers szezonális eltéréseknek nevezzük.

8 Dr. Szalka Éva, Ph.D.8 Szezonindex vagy

9 Dr. Szalka Éva, Ph.D.9 Szezonindex A szezonindexnél is célszerű korrekciót végezni, ha a trendet nem exponenciális függvénnyel írtuk le.

10 Dr. Szalka Éva, Ph.D.10 Véletlenhatás Additív összefüggés esetén: Multiplikatív összefüggéskor pedig:

11 Dr. Szalka Éva, Ph.D.11 Extrapoláció A trendegyenlet meghatározásával előrejelzést (extrepoláció) végezhetünk. A meghatározott trendegyenletbe behelyettesítjük a becsülni kívánt évhez tartozó „ti”-értéket, és kiszámoljuk a trendértékét. Ezután ha van szezonhatás, akkor azzal korrigálunk. –Additív összefüggés esetén a kiszámított trendértéket hozzáadjuk a szezonális eltérést, –multiplikatív összefüggéskor a trendértéket megszorozzuk a szezonindexszel.


Letölteni ppt "Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. X.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Szezonális ingadozások elemzése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések