Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Örkény István és a groteszk

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Örkény István és a groteszk"— Előadás másolata:

1 Örkény István és a groteszk

2 Egy rövid beszélgetés….
-De rég találkoztunk! Hogy vagytok? -Mi újság nálatok? -Milyen jól nézel ki? -Hát az iskola hogy megy?

3 Általában mit válaszolunk?
Mit tud meg a kérdező ezekből a válaszokból? Téged idegesítenek az ilyen beszélgetések? Miért? Miért tesszük fel ezeket a kérdéseket?

4 Fejezd be a beszélgetést!
-Jó napot! -Hogy van? - Köszönöm, jól. - És az egészsége hogy szolgál? - Nincs okom panaszra. ……. (Ha befejezted: TK: 100. o.2/b.)

5 Hogylétemről -Jó napot. -Hogy van? -Köszönöm, jól.
-És az egészsége hogy szolgál? -Nincs okom panaszra. -De minek húzza azt a kötelet maga után? -Kötelet?-kérdeztem hátrapillantva.- Azok a beleim.

6 Groteszk képek

7

8

9 Arról, hogy mi a groteszk
A példázat szerint mi a meghatározója a groteszk ábrázolásnak: a felvett nézőpont vagy a kiválasztott tárgy? Emeld ki azokat a részeket, ahol a szokatlan nézőpont nem csupán másképp mutatja, hanem meg is változtatja a látott dolgokat! Az írás második része egy temetést mutat be. Milyen ellentétes érzelmeket, minőségeket rendel egymáshoz a választott nézőpont?

10 Örkény István: Arról, hogy mi a groteszk- megoldások
A, a felvett nézőpont B, „kapkodnak a szoknyájuk után” „Frissen csapolt sör” fordítva „ fölhulló hópelyhek”, „koporsót eltalálni mennyivel nehezebb” C, könnyek vihorászás szívettépő hang kuncogás Sír derűs lélek jajonganak mókás, káröröm

11 D, El lehet kerülni a képmutatást, a tettetett gyászt, a hazudott részvétet
E, Az utolsó bekezdés

12 Milyen hamis érzelmeket, nem őszinte viselkedést lehet elkerülni a groteszk szemlélettel?
Melyik rész szól arról, hogy a groteszk szemlélet nem gúnyolja az őszinte érzelmeket?

13 In memoriam dr. K.H.G. -Hölderlin nehéz olvasmány németek számára is, nagy költő, de kevéssé ismert. - Heine ismertség szempontjából olyan a németeknek, mint nekünk Petőfi, de zsidó származása egy időben tilos volt említeni is. Versei azonban mindig szerepeltek a német iskolai szöveggyűjteményekben, de a szerző neve nélkül. Schiller is nagyon népszerű alkotó. Nevével a németség szabadságvágya függ össze néhány nagyon ismert verse és drámája révén. Rilke majdnem kortárs, költő a szereplők számára, csak szűk, művelt körben ismert (Magyarországon hamar vált olvasottá).


Letölteni ppt "Örkény István és a groteszk"

Hasonló előadás


Google Hirdetések