Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Örkény István: Tóték Örkény István  „Az élet jelenségeit legjobb tudásom szerint igyekeztem realista eszközökkel, realista módon megmagyarázni, de egyre.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Örkény István: Tóték Örkény István  „Az élet jelenségeit legjobb tudásom szerint igyekeztem realista eszközökkel, realista módon megmagyarázni, de egyre."— Előadás másolata:

1

2 Örkény István: Tóték

3 Örkény István  „Az élet jelenségeit legjobb tudásom szerint igyekeztem realista eszközökkel, realista módon megmagyarázni, de egyre jobban éreztem, hogy mindez nem elég”. Tehát a realizmus már kevés arra, hogy a 20. század „irracionalitását” bemutassa.

4 Az abszurd és a groteszk A 20. század alapvető esztétikai minőségei:  Abszurd: a fantasztikum azon szélsőséges válfaja, amikor a képzeletbeli jelenségek és a közöttük levő kapcsolatok ábrázolása felborítja a köznapi fantázia logikáját  groteszk: szélsőségesen össze nem illő elemek társítása, ami nevetséges és borzongató hatást kelt; Örkény a magyar groteszk egyik nagy alakja.

5 Örkény és a groteszk  Groteszk lényege (Örkény szerint): mindent több oldalról kell megvizsgálni; a világot akár fejjel lefelé…, mindennek több oldala van (ha elfogadjuk a groteszk alaphelyzetet, onnantól akár reális is lehet)

6 Tóték  1964-ben írta meg a kisregényt, egyik első groteszk szemléletű műve  kisvárosban játszódik a II. világháború alatt  mondanivalója: a kisember kritikai nélkül elfogadja a társadalmi hierarchiában felette állót

7 Tóték – elemzési lehetőségek  az őrnagy a háború tébolyát jelképezi  a fasizmus és a kisember viszonya jelenik meg; hogyan lehet befolyásolni az eredetileg egészséges gondolkodású embereket  a „parancsra cselekedtem” magatartás (börtönös, áramütéses szociálpszichológiai kísérletek)

8 Tóték – elemzési lehetőségek  kommunizmusra utal: az őrnagy tulajdonképpen jót akar a dobozolással – társadalmi mértékben kéne megszervezni  hatalom és áldozat viszonya kisebb közösségekben, családban, munkahelyen is kialakulhat  a konzervatív hierarchikus viszony veszélyeit mutatja be

9 Tóték – elemzési lehetőségek  hogyan vált a hatalom hatalmaskodásba, és az elnyomott hogyan hiteti el magával, hogy ez jó (kognitív disszonancia redukciója)  függő helyzetben hogyan torzul el egy ember (akár egy vezető is lehet ám függő helyzetben)

10  „Az embernek a cselekvés az utolsó és egyetlen reménye. Ez, ha átteszem a groteszk közegbe, úgy fogalmazható, hogy cselekedni kell még akkor is, ha a cselekvés már értelmetlen és céltalan.”

11 A film  A művet dramatizálta, 1967-ben volt a bemutatója.  Nagy sikerű filmet rendezett belőle Fábri Zoltán (Isten hozta, őrnagy úr!) Sinkovits Imre és Latinovits Zolán főszereplésével.

12 Feladat  Vitatkozzatok! Tehet-e az áldozat arról, hogy áldozattá válik?


Letölteni ppt "Örkény István: Tóték Örkény István  „Az élet jelenségeit legjobb tudásom szerint igyekeztem realista eszközökkel, realista módon megmagyarázni, de egyre."

Hasonló előadás


Google Hirdetések