Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mondatelemzés modern útjai É. Kiss Katalin – Kiefer Ferenc – Siptár Péter : Új magyar nyelvtan c. könyve alapján.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mondatelemzés modern útjai É. Kiss Katalin – Kiefer Ferenc – Siptár Péter : Új magyar nyelvtan c. könyve alapján."— Előadás másolata:

1

2 A mondatelemzés modern útjai É. Kiss Katalin – Kiefer Ferenc – Siptár Péter : Új magyar nyelvtan c. könyve alapján

3 Mondatelemzés transzformációs generatív nyelvészeti eljárással Apóka felkapálta a kertet. V V’ AdvP fel igekötő NP Apóka valaki NP a kertet valamit VP AdvP i fel  i Topik NP j Apóka  S= j

4 Az elemzés menete Péter odaadta a könyvet Marinak. Elemzési lépések: 1. Először mindig keressük meg az igét! 2. Vegyük fel az ige vonzatait az X’-elméletnek megfelelően az igei fej mögött, és egyesítsük őket az igével V’ alatt! V adta V’ AdvP oda igekötő NP Péter valaki NP a könyvet valamit NP Marinak valakinek 3. Mozgassuk el az igekötőt (mint az aspektusért felelős, és ezért kitüntetett vonzatot) VP-módosítóba, mert a szórend ezt kívánja! VP AdvP i oda  i 4. Mozgassuk el az alanyt a mondat élére, Topik pozícióba. Az itt megjelenő összetevőre (jelenleg Péterre) igaz az állítás, hogy odaadta a könyvet Marinak. Azt viszont nem tudjuk meg, hogy volt- e más is, aki odaadta a könyvet Marinak: lehetséges, hogy a hölgy Julitól és Dezsőtől is megkapta a keresett művet. Topik NP j Péter  5. Az elemzés utolsó lépése: a mondat jelének kitétele: S. S= j Látható, hogy a hierarchikus viszonyokon kívül a szórend is leképezhető ezzel az elemzési móddal.

5 Tekintsük most a szórendileg jelöltebb szósorokat! Péter adta oda a könyvet Marinak. 1. Keressük meg az igét! 2. Vegyük fel az ige vonzatait az X’-elméletnek megfelelően az igei fej mögött, és egyesítsük őket az igével V’ alatt! V adta V’ AdvP oda igekötő NP Péter valaki NP a könyvet valamit NP Marinak valakinek 3. Építsük ki a teljes igei frázist ügyelve arra, hogy az igemódosítói pozíció ezúttal üresen marad: hiszen a szórend most azt mutatja, hogy az ige megelőzi az igekötőt. VP 4. Mozgassuk el az alanyt, ezúttal is a mondat élére, de most Fókusz pozícióba. Fókusz NP j Péter  Az elemzés utolsó lépését ezúttal is a mondat jelének kitétele jelenti. S= j A Fókusz lényege, hogy csak az itt álló összetevőre igaz a mondat állítása, másra nem: vagyis a könyvet Mari ezúttal csak Pétertől kaphatta meg, mástól nem. A magyar nyelvben a Fókusszal kapcsolatban a legfontosabb szórendi szabály az, hogy az itt álló összetevőt közvetlenül az igei fejnek kell követnie (az igemódosító ezért marad kötelezően kitöltetlenül minden fókuszt tartalmazó mondatban).

6 Nyelvészeti szótár • Transzformáció = átalakítás, levezetés, amelynek az a lényege, hogy egy bizonyos szerkezetet úgy írunk le, hogy egy másikból vezetjük le. • S = mondat • NP = főnévi csoport • VP = igei csoport • AP = melléknévi csoport • N = főnév • V = ige • A = melléknév • Det = névelő VP - NP - AdjP - AdvP: VP: igei csoport, állítmányi rész NP: főnévi csoport, alanyi rész AdjP: melléknévi csoport AdvP: határozói csoport


Letölteni ppt "A mondatelemzés modern útjai É. Kiss Katalin – Kiefer Ferenc – Siptár Péter : Új magyar nyelvtan c. könyve alapján."

Hasonló előadás


Google Hirdetések