Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mondattan: Összetett mondatok I. Példák és feladatok az alárendelt összetett mondatok gyakorlásához.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mondattan: Összetett mondatok I. Példák és feladatok az alárendelt összetett mondatok gyakorlásához."— Előadás másolata:

1 Mondattan: Összetett mondatok I. Példák és feladatok az alárendelt összetett mondatok gyakorlásához

2 (Juhász Ferenc: Délnek húz a fecske…) „Kövér rajokban égre kelnek, s az őszi légben énekelnek az őszi vándormadarak. Keringenek még a magasban. Nem a tél jön, itt tavasz van, és mindörökre az marad.”  Az idézetben két összetett mondat található. Hány részre tagolható az első, és hány részre a harmadik mondat?  Mi alapján tagoltátok a mondatokat?

3 F ŐMONDAT A LÁRENDELT- vagy M ELLÉKMONDAT Petőfi szilárd hittel hirdette, hogy eljön a forradalom. F ŐMONDAT A LÁRENDELT- vagy M ELLÉKMONDAT Az eső úgy zuhogott, mintha dézsából öntenék.

4 Névszói állítmányi Olyan a cipője, amilyen a ruhája. Az alárendelt összetett mondat fajtái: Alanyi „Nagy munkát vállal az magára, ki most kezébe lantot vesz. Tárgyi Engedje meg, hogy hódoljak. (Idő)határozói Mielőtt beléptél, telefonon kerestek.

5 (Hely)határozói Oda nem megyek, ahová nem hívnak. Az alárendelt összetett mondat fajtái: Jelzői Annyi gyereke volt, mint a rosta lika.

6 Sajátos jelentéstartalmú mellékmondatok Hiszem, ha látom. FELTÉTELES Szomorú vagyok, pedig semmi okom sincs rá. MEGENGEDŐ Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. HASONLÍTÓ Annyi munkát vállalt, hogy nem bírta. KÖVETKEZMÉNYES

7 Feladatok

8 Az alábbi alárendelt összetett mondatok milyen fajtájúak? (A FÜZETEDBE DOLGOZZ!) 1. Ha most húzzuk fel az épületet, tavaszra még kiszárad! 2. Aktákba írják azt, amiről álmodtam. 3. „Annak fejében kaphattok jogot, hogy megmentitek az országot.” (Illyés Gyula) 4. „Nincs a bibliának olyan sora, amely ne a hitedet erősítené.” (Illyés Gyula) 5. Nem rossz gondolat, hogy ma este találkozzunk.

9 Az alábbi alárendelt összetett mondatok milyen fajtájúak? (MEGOLDÁS) 1. Ha most húzzuk fel az épületet, tavaszra még kiszárad! - FELTÉTELES 2. Aktákba írják azt, amiről álmodtam. - TÁRGYI 3. „Annak fejében kaphattok jogot, hogy megmentitek az országot.” (Illyés Gyula) - HATÁROZÓI 4. „Nincs a bibliának olyan sora, amely ne a hitedet erősítené.” (Illyés Gyula) - JELZŐI 5. Nem rossz gondolat, hogy ma este találkozzunk. - ALANYI

10 Milyen fajtájúak az alábbi szöveg alárendelt összetett mondatai? Allan Pease: Testbeszéd (1)Tényleges kommunikáció csak akkor létesíthető valakivel, ha egymás szemébe nézünk. (2)Míg egyes emberekkel jólesik beszélgetni, mások társaságát kényelmetlennek találjuk. (3)Akadnak olyanok is, kiket megbízhatatlannak tartunk.

11 Milyen fajtájúak az alábbi szöveg alárendelt összetett mondatai? Testbeszéd (4)Ha valaki hazudik vagy elhallgat fontos közlendőket, tekintete az együtt töltött idő alig egyharmadában találkozik a miénkkel. (5)Ha jó kapcsolatot akarunk kiépíteni valakivel, pillantásunknak az idő 60-70 százalékában találkoznia kell az övével.


Letölteni ppt "Mondattan: Összetett mondatok I. Példák és feladatok az alárendelt összetett mondatok gyakorlásához."

Hasonló előadás


Google Hirdetések